En Sıcak Konular

Taraflar Cenevre’de müzakerelere başlıyor

24 Ocak 2014 12:31 tsi
Taraflar Cenevre’de müzakerelere başlıyor
Müzakereler BM aracılığıyla dolaylı olarak yürütülecek, taraflar aynı odada bulunmayacak.

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Suriyeli taraflar BM aracılığıyla Cenevre’de dolaylı müzakerelere başlıyor.
 
Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Suriye yönetimini temsil eden heyetler, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler binasında BM aracılığıyla görüşlerini iletecek.
 
Bir hafta sürmesi beklenen müzakereler için her iki tarafın 9’ar kişilik heyetler oluşturduğu belirtildi. Bu asil üyelere ek olarak 6’şar kişilik yedek üyeler belirlendi.
 
BM Sözcüsü Alessandra Velluci, Suriye rejimini temsil eden heyete Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in başkanlık edeceğini açıkladı. Vellucci, muhalefet heyetine kimin başkanlık edeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.
 
Taraflar arasında yürütülecek müzakerelerin dolaylı olacağı açıklandı. Ayrı odalarda bulunacak heyetler, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi aracılığıyla görüşlerini birbirlerine aktaracak.
 
Vellucci, İbrahimi'nin önce Suriye yönetimi heyetiyle bir araya geleceğini, ardından muhalefet heyetiyle görüşeceğini açıkladı. Vellucci, süreci "ikili görüşmeler" olarak tanımladı.
 
İbrahimi'nin akşam saatlerinde ilk günkü çalışmalar hakkında basına bilgi vermesi bekleniyor. Heyetlerin BM binasına gelişleri sırasında basının görüntü almasına izin verilmeyeceği duyuruldu.
 
Üç yıl sonra ilk kez
 
Suriye’de yaklaşık üç yıl önce çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez çarşamba günü Montrö’de düzenlenen Cenevre-2 Konferansı’nda aynı çatı altında bulunan Suriyeli taraflar, bugün ilk kez dolaylı da olsa müzakerelere başlamış oldu.
 
Müzakereler öncesinde dün İbrahimi taraflarla ayrı ayrı görüşerek, bugünkü görüşmeler öncesinde hangi konuların nasıl tartışılacağını ele almıştı. Suriye muhalefeti, 2012 Haziran ayında Rusya’nın da içinde bulunduğu ilk Cenevre toplantısında kabul edilen bildiri temelinde müzakere etmek istiyor. Cenevre-1 bildirisinde “tarafların karşılıklı rızasıyla tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin” kurulması isteniyordu.
 
ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye gibi birçok ülkenin içinde bulunduğu grup, bu geçiş yönetiminde Beşşar Esed’in bulunamayacağını belirtiyor. Rejim ise müzakereler için ana odak noktalarını “terörizmle mücadele” olarak tanımlıyor ve Esed’in yönetimi bırakmasının söz konusu olmayacağını söylüyor.

aa


Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs