En Sıcak Konular

Komutanın yargı adresi değişiyor

24 Ocak 2014 08:52 tsi
Komutanın yargı adresi değişiyor
Milli Savunma Komisyonu, dün, Askerlik Kanunu ile Bazı KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısını ele aldı.

TSK personeli ile ilgili soruşturmalar izne bağlanıyor. Soruşturma için Başbakan veya bakandan izin alınması gerekecek. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları görev suçları için Yüce Divan’da yargılanacak.

Milli Savunma Komisyonu, dün, Askerlik Kanunu ile Bazı KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısını ele aldı. Görüşmeler sonrasında kabul edilen tasarıyla, 2010 referandumunda kabul edilen anayasadaki "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak" hükmü, ilgili kanuna aktarıldı.
TSK mensupları için aynı MİT personeli gibi haklarındaki soruşturmalarla ile ilgili Başbakan veya bakandan izin alınacak. TSK personeline yönelik çalışmayı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Bakan Yılmaz, komutanlar hakkında yapılacak bir soruşturmada görevi veren makamdan yani Başbakan ya da bakandan izin alınması gerektiğini ve konuyla ilgili çalışmanın başlatıldığını belirtti.

NİSANDA MECLİS'E GELECEK
 
Tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek. İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak.Yılmaz, düzenlemenin, Nisan ayında TBMM'ye bir torba tasarıyla gelebileceğini bildirdi.

YENİLİKLER GETİRİYOR
 
Tasarı başta askerlik yaşı olmak üzere bir çok yenilik getiriyor. Mükellefler tasarının yasalaşmasından sonra 21 yaşında askere alınacaklar. Hava değişimi sürelerini kısaltan tasarı,  makam tazminatı, kuvvet komutanlarının görev sürelerinin uzatılması, askeri kimlik belgeleri gibi birçok konuda da düzernleme getiriyor.

BEDELLİYE AÇIK KAPI BIRAKTI

TBMM Milli Savunma komisyonunda ele alınan askerlik kanun tasarısının görüşmelerinde bedelli askerlik de gündeme geldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 'Karakoldaki askeri Genelkurmay Başkanı bilir. Eli taşınaltında olanların bilmesi gerekir. Nisan ayına kadar bir torba tasarı daha gelecek.O zamana kadar Genelkurmay'ın değerlendirmesini alırız' diyerek bedelli icin açık kapı bıraktı.

Akşam
 



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs