En Sıcak Konular

Davos'da korkutan 'öneri'

23 Ocak 2014 11:06 tsi
Davos'da korkutan 'öneri' Planın 'hası' Cenevre'de değil...Davos'da!

Yer Davos'ta bir otel. 2014 yılı  Davos Ekonomik Zirvesi için biraraya gelmiş iş adamları özel bir akşam yemeğinde toplanmış. İsimleri yemeğin "kurallar gereği" paylaşılamıyor. Ancak konuşulanların yazılması için bir engel yok.

Yemek boyunca bir mikrofon konuklar arasında dolaşıyor, isteyen aklındaki soruyu veya fikri katılımcılar ile paylaşıyor.

Sırası gelen Çinli bir iş adamı salondakileri şaşkınlığa uğratacak bir takım açıklamlarda bulunuyor. Çinli, Japonya ile Çin arasında kime ait olduğu tartışmalı kayalıkların (Senkaku/Diaoyu) yol açabileceği krizin boyutlarını anlatmaya başlıyor. Çinli işadamı iki ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndan kalma sorunlarını hala çözmediğini, paylaşacak kozları bulunduğunu söylüyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin  iktidara ikinci kez gelişinin birinci yıl dönümü olan 26 Aralık'ta, başkent Tokyo'nun merkezindeki Yasukuni Tapınağı'na* ziyarette bulunarak, "Savaşlarda değerli yaşamlarını feda edenlere saygımı sundum ve huzur içinde yatmaları için" dua etmesinin Çin kamuoyunda tepki yarattığını söylüyor. İşte bu ziyaretle Çin kamuoyunda artan Japon karşıtlığı yakın bir zamanda Çin'in stratejik açıdan hiçbir önem taşımayan tartışmalı kayalıklara asker çıkarması ile sonuçlanabilirmiş. Japonya ve Amerika'nın buna seyirci kalmayacağını tahmin eden Çinli işadamına göre sembolik açıdan önem taşıyan bu operasyon  bölgede kimin patron olduğunu tüm dünyaya gösterecekmiş.

Konuşmayı aktaran Business Insider yazarı Henry Blodget, masadaki herkesin bu "soğukkanlı" açıklama karşısında "küçük dilini yuttuğunu", ardından açıklamanın ne anlama geldiği ("yeni bir dünya savaşı") katılımcılar arasında yavaş yavaş oturmaya başlayınca, Çinli işadamına sert tepkilerin geldiğini aktarıyor. Çinli işadamı kayalıkların sembolik önemini bir kez daha vurguluyor ancak tepkiler dinmeyince geri adım atıyor ve kendisinin sadece spekülasyonda bulunduğunu söylüyor.

"Japonya-Çin çatışması üzerine uzman değilim, dolayısıyla durumun nasıl değerlendirilmesi gerektiğini uzmanlara bırakıyorum. Ancak size anlatabileceğim yegane şey, saygıdeğer, akıllı ve etkili bir Çinli işadamının akşam yemeğinde, Çin'in kayalıkları 'cerrahi operasyon' ile işgal etmesinin daha büyük bir savaşa yol açmadan iki ülke arasındaki çatışmayı sonlandırabileceği önerisinde bulunduğu ve bu önerinin herkesin ödünü patlattığıdır."

Tesadüfe bakın ki, Blot'un bu yazısının hemen ardından Davos'ta Japonya Başbakanı ile röportaj yapmış (İngiltere menşeili) Financial Times gazetesinin muhabirinden şöyle bir twit geliyor:

"Shinzo Abe ile şimdi bir mülakat yaptım. Çin ve Japonya arasındaki durumun 1914 öncesi Almanya ve İngiltere arasındakine benzediğini söyledi."




* "Japonya'nın militarist geçmişini simgeleyen tapınak,  Japonların geçen yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği, aralarında mahkemelerde hüküm giymiş 14 savaş suçlusunun da bulunduğu yaklaşık 2,5 milyon kişinin anılması amacıyla yaptırılmıştı. Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor. "

Konuyla ilgili bir diğer haberimiz için buraya tıklayın



Bu haber 3,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs