En Sıcak Konular

Ukrayna'da neler oluyor? Kiev savaş alanı gibi

23 Ocak 2014 10:58 tsi
Ukrayna'da iç savaş çıktı. Muhalefet ile iktidar anlaşmaya varamadı, sokaklar alev topuna döndü.Peki Ukrayna'daki krizin nedeni ne? İşte Ukrayna'da yaşananlar...

UKRAYNA'da iki aydır devam eden siyasi kriz başkent Kiev'i savaş alanına çevirdi.

Dün gösterilerde 4 kişinin ölmesi sonrası muhalefet, Devlet Başkanı Yanukoviç'e ultimatom verdi. Muhalif liderler 24 saat içinde erken seçim ilan edilmesini istiyor.

Ukrayna'da muhalefet liderleri ile Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görüşmesinde anlaşma sağlanamadı. Muhalefet adına açıklama yapan Vitali Kliçko, Yanukoviç'ten taleplerine somut cevaplar alamadıklarını ifade etti.

Kliçko, "Bugün polis bizi Bağımsızlık Meydanı'ndan tamamen çıkarmak için hazırlanıyor. Biz onlara karşı koymak için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

KURŞUNLAR ALTINDA PROTESTO

Protestocuları, bütün gece meydanda kalmaya çağıran Kliçko, "Eğer kurşunlar altında protestomu sürdürmek zorunda kalırsam da orada olacağım" dedi.

Protestolara yasak getiren kanunun ardından tepkilerin dinmediği Ukrayna'da, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, muhalefet liderleriyle kriz toplantısı düzenlemişti.

Yanukoviç'in çağrısı üzerine toplantıya, muhalefet partileri UDAR (Darbe) Genel Başkanı Vitaliy Kliçko, Batkivşçina (Vatan) Genel Başkanı Arseny Yatsenyuk, Svoboda (Özgürlük) Partisi Genel Başkanı Oleg Tyagnibok, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Genel Sekreteri Andrei Kluev, Adalet Bakanı Yelena Lukaş ve Devlet Başkanı Danışmanı Andrey Portnov katılmıştı.


OLAYLAR NEDEN ÇIKTI?

Ukrayna'da muhalif göstericiler, Devlet Başkanı Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile planlanan ticaret anlaşmasını imzalamayıp Rusya ile yakınlaşmasını protesto ediyordu. Gösterileri yasaklayan kanunun kabul edilmesiyle protestoların şiddeti arttı.

Ukrayna'da hükümet karşıtı göstericilerle polis arasında pazar gününden beri devam eden çatışmalarda şu ana kadar dört kişi yaşamını yitirdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN UYARI

Başkent Kiev'de gösteriler sürerken, İçişleri Bakanlığı, vatandaşlardan olayların yaşandığı şehir merkezine gitmemelerini istedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin silah taşımadıkları, ancak yasaların izin verdiği durumlarda silaha başvurulabileceği kaydedildi. Açıklamada, şehir merkezine gelenlerin eylemcilerden kaynaklanan yaralanmalara maruz kalabileceği ifade edildi.

ABD'DEN KINAMA

ABD, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşanan olayları kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm taraflara acilen gerginliğin azaltılması ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuldu.

Ülkede şiddetin yükselmesinin, hükümetin 16 Ocak'ta antidemokratik kanunlar geçirmesi ve ciddi diyaloga girmemesinin direkt sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, aşırı sağcı grup Pravy Sektor'un saldırgan hareketlerinin de kabul edilemez olduğu ve barışçıl gösteri çabalarını gölgelediği ifade edildi.

"Güçlü şekilde desteklediğimiz Meydan hareketi şiddet içermeyen bir ruh olarak tanımlandı" ifadesi kullanılan açıklamada, "Ukrayna hükümetini, antidemokratik yasayı yürürlükten kaldırmaya ve siyasi muhaliflerle ulusal diyaloğa başlamak da dahil, Ukraynalıları daha iyi şekilde temsil edecek adımlar atmaya çağırıyoruz. ABD, şiddetten sorumlu olan bazı insanların vizelerini iptal etti ve herhangi bir aktör tarafından şiddet kullanımının karşılığında ilave adımlar atmayı değerlendirmeye devam edecek" ifadelerine yer verdi.

PROTESTO YASAĞI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Ülkede protesto gösterilerini durdurmayı amaçlayan yasa, perşembe günü iktidar partisinin milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmişti.

ABD ve Avrupa Birliği de, yeni yasadan derin kaygı duyduklarını belirten açıklamalar yaptı.

Hem muhalefet hem de Batılı ülkeler kanunun geri çekilmesini ya da yeniden düzenlenmesini istiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna'da herhangi bir bölünmeyi engellemek için elinden geleni yaptığını söyledi ve krizin son bulması için tarafları diyalog başlatmaya çağırdı. Lavrov Avrupa'dan da Ukrayna'nın içişlerine müdahale etmemesini istedi.

Ukrayna'da AB yanlısı muhaliflerin hükümet karşıtı gösterileri kasım ayından bu yana devam ediyor.

Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,158 µs