En Sıcak Konular

Gül hesapları: Keşke 10 vekil daha olsaydı!

17 Ağustos 2007 16:08 tsi
Gül hesapları: Keşke 10 vekil daha olsaydı! Cumhurbaşkanı’nın ilk turda seçilmesi bağlayıcı değil. Ama siyaseten ve şeklen önemli. Abdullah Gül’ün ilk turda hatta ikinci turda seçilmesi kılpayı da olsa zor görünüyor. Politikada ne olacağı her an değişebilir ama şu anki hesaplar Gül̵

TBMM’de Cumhurbaşkanlığı seçim turları 3’er gün arayla yapılacak. Önce 367, ardından 276 aranacak.

Hesap belli ve basit. Anayasa, Cumhurbaşkanı seçimi için ilk iki turda 367 “evet” istiyor. Yani 550 milletvekilinin 3’te ikisi. Toplam sayının çeşitli nedenlerle eksik olması da fark etmez.

Kaldı ki şu anki sayı da 549. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı-Köksal Toptan-da oy kullanamıyor. Yani 548 vekil 11. Cumhurbaşkanı seçiminde Genel Kurul’da “gizli” oy kullanabilecek.

Tabii “girenler”! Peki Cumhurbaşkanı adayı ve Köşk’e en yakın isim olarak ortada duran Abdullah Gül’ün bu oylamalar sonucu alabileceği rakam ne olacak? Bugünden bakıldığında Gül’ün, Meclis Başkanlığı için Köksal Toptan’ın ulaştığı rakama ulaşması zor görünüyor.

İşte hesap. AKP’nin 341 vekili bulunuyor ve biri oylamaya katılamıyor. Bu nedenle herhangi bir aksilik-veya son dakika gelişmesi-olmazsa AKP’nin tulum olarak 340 oyu Abdullah Gül’e gidecek.

CHP bu seçimlerde de TBMM Genel Kurulu’na katılmayacağını açıkladı. 98 vekilden ancak temsilci olarak belki bir grup başkan vekili oylamaya katılabilir. Ancak onun oyu da Gül’e olmayacak. Bu yüzden CHP’nin 98 vekilini hesaba katmamak en iyisi.

MHP ise CHP’nin tersine daha ilk günden oylamaya katılacağını açıkladı. Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı oylamasının yapılması kapısını açıyor. Genel Kurul’daki vekil sayısı MHP katılımı ile rahatça 367’yi aşıyor.

Tabii bu MHP’den AKP’ye oy gideceği anlamına gelmiyor. Belki 3’üncü turda yani MHP adayı Sabahattin Çakmakoğlu’nun seçilemeyeceği anlaşılırsa, Devlet Bahçeli de vekilleri serbest bırakırsa kaymalar olabilir.

MHP’den de bu şartlar da Gül’e oy gidebilir ama olur mu, olursa ne kadar çok tartışmalı. Bunun için şimdilik MHP’den de Gül’e oy gelmeyeceği söylenebilir.

Demokratik Toplum Partisi de oylamaya katılacak partilerden biri. DTP’deki hava Abdullah Gül’e oy çıkacağının işaretlerini veriyor. Grup kararı yok ve alınması zaten yasak ama 20 kişilik DTP grubundan hayli oy çıkacağı söylenebilir.

Muhtemelen bu rakam 15’e ulaşacak. Hatta aşma olasılığı da mevcut. Böylece rakam bu aşamada 355-360 aralığına ulaşacak ve ilk turda seçilmeye çok az bir ihtiyaç kalacak.

13 vekilli DSP açısından da Gül’ün fazla şansı bulunmuyor. DSP’den de AKP’nin Cumhurbaşkanı adayına muhtemelen tek bir oy dahi kaymayacak. Meclis’e bağımsız olarak katılan Büyük Birlik Partisi lideri Muhsin Yazıcoğlu’ndan ise bir oy geleceği tahmin ediliyor.

Yazıcıoğlu hem Genel Kurul’a katılacak hem de Gül’e oy verecek. Bu halde rakam 356-361 aralağına erişmiş olacak. Özgürlük ve Dayanışma Partisi lideri Ufuk Uras’ın da oylamaya katılacağı belli. Ancak Uras’ın oyu Gül’e gitmeyebilir.

Bu durumda AKP için en az Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler kadar önemli hale gelen bağımsızlar sahneye çıkıyor. Şu an TBMM’de 5 bağımsız vekil mevcut. Bunları sıralayalım.

Rize bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz, Hakkari bağımsız milletvekili Hamit Geylani, Manisa bağımsız milletvekili Erdoğan Yetenç, Şanlıurfa milletvekili Seyyit Eyyüpoğlu ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç.

Bu vekillerin hepsinin Abdullah Gül’ü desteklemesi halinde bile rakam ancak 361-366 aralığına ulaşıyor. Tabi 366 rakamı çok kritik bir sınır. Bu yüzden bu vekillerin oyları çok önemli. Ancak yine de yetmiyor.

Kaldı ki hepsi Gül’e oy verecek mi? Ankara kulislerinin yaptığı sondalar bu vekillerden en çok ikisinin Gül’ü destekleyebileceğini gösteriyor. Ama bu rakam da çok tartışmalı. Örneğin Mesut Yılmaz Genel Kurul’a katılarak TBMM’nin Cumhurbaşkanı seçme yeter sayısına destek verecek ama acaba Gül’e oy vermesi olası mı?

Ya da Kamer Genç’in. Diğer vekiller için de durum farklı değil. Bağımsız vekillerin TBMM’de etkin olmasının zor olduğu bilinen bir gerçek ama bu gibi durumlar da ellerinde önemli bir güç barındırabiliyorlar.

Bu güçlerini nasıl kullanacakları ise onlara ait! Ama görünen şu ki Abdullah Gül’ün ilk turda seçilmesinin önünde matematik engeller bulunuyor. Seçilmezse ne olur? Hiçbir şey.

Siyaseten ilk turda seçilmiş olmak bir Cumhurbaşkanı açısından şeklen önemli. Ancak belirleyici değil. Eğer Abdulla Gül ilk turda seçilmezse bu ikinci tur için de mesaj verecek.

Yeniden 367 aranacak ve yine olmazsa, üçüncü turda salt çoğunluk anlamına gelen 276 aranacak. Abdullah Gül bu turda rahatlıkla gereken sayıyı bularak Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı seçilecek.



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,487 µs