En Sıcak Konular

Özerklik ilanının sırrı çözüldü

22 Ocak 2014 17:24 tsi
Özerklik ilanının sırrı çözüldü Dün Suriye'den gelen haber gözleri bu bölgeye çevirdi. Cenevre toplantısı öncesi Kürtler'in özerklik ilan etmesinin kerameti çözüldü.

Dün Suriye'deki Kürtler kritik Cenevre 2 toplantısı öncesinde herkesi şaşkına çeviren bir adım atarak 'özerklik' ilan ettiler.

Bu sürpriz özerklik ilanının zamanlama açısından çok önemli iki sebebi vardı. Birincisi Kürtler içindeki iç çekişme, ikincisi ise Cenevre toplantısına PKK destekli PYD yerine Barzani etkisindeki ENKS'nin davet edilmesi.

Suriye'nin kader toplantısı olarak görülen Cenevre 2 öncesinde ilan edilen özerklik bir anda  gözlerin bölgeye dönmesine sebep oldu.

KÜRTLER İÇİNDE AYRILIK SAVAŞI

Cenevre toplantısına PKK destekli PYD davet edilmedi , Suriye Kürtlerini temsilen ENKS toplantının konukları arasında yer aldı. Bu durumda PKK-PYD örgütlenmesini kızdıran ve Cenevre'yi tanımayız noktasına getiren en önemli noktaydı.

Cenevre'de Suriye masasına davet edilen ENKS, PKK ve PYD'nin rakibi konumunda. Barzani'nin çizgisindeki Suriye'nin en önemli Kürt partileri Azadi ve El parti, bu grupta yer alıyor.

Suriye Kürtleri içinde PKK-Barzani hattında iktidar mücadelesi yaşanıyor. Cenevre'ye Barzani etkisindeki Kürt hareketinin çağrılmış olması PYD'nin uluslararası mecrada tanınma çabasının çöpe gittiğini gösteriyor.

Dün PYD'nin denetimindeki bölgede özerklik ilanının perde arkasındaki bir önemli neden de işte bu iç çatışma.

CENEVRE'Yİ TANIMAYIZ MESAJIYDI

Cenevre'de muhatap alınmayan PYD, hayal kırıklığını uluslararası toplantıdan çıkacak kararı tanımayarak gösterme niyetinde. Nihayetinde PKK'nın tepe ismi Cemil Bayık'tan gelen bugünkü açıklama da bu mesajı doğruladı. Bayık, "Cenevre ölü doğdu" dedikten sonra PYD'nin toplantıya çağrılmamış olması nedeniyle kararları tanımayacaklarını ilan etti.

Bayık, "Sadece Rojava'daki halkın değil bütün Kürtlerin Cenevre konferansını ve kararlarını kabul etmeyerek Rojava halkıyla dayanışmasını güçlendirmesi gerekiyor" çağrısında bulundu.

'ENKS İHANET ETTİ

Bayık açıklamasında açık açık, Cenevre'ye muhalefetle birlikte katılan ENKS'nin Kürt halkını ve Rojava'yı temsil etmediklerini ilan etti. Barzani  "bu bir ihanet durumudur" diyerek ENKS'ye saldırdı;

-"Kürtler adına Cenevre'ye gittiklerini söyleyenlerin ihanetten vazgeçmeleri gerekiyor. Bu bir ihanet durumudur. Oysa Kürtler Cenevre'ye ya birlikte gideceklerdi ya da birlikte boykot edeceklerdi. Bunun ittifakını geliştirmişlerdi. Ancak ENKS bu tarzla bu kararı ayaklar altına almıştır. ENKS, Rojava halkının çıkarlarını değil kendi çıkarlarını esas almıştır. Cenevre'ye gitmekle Kürt iradesini parçalıyor. Cenevre'ye gitmekle uluslararası güçlerin hizmetine giriyor."

internethaber.com



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs