En Sıcak Konular

Türkiye'yi kurak bir yaz mı bekliyor?

22 Ocak 2014 11:50 tsi
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu anlatıyor

Bu kış neredeyse yağmursuz, karsız geçti. Uzmanlar uyarıyor, barajlarda su kalmadı deniyor.

Peki gerçekten durum vahim mi?
Türkiye'yi kurak bir yaz mı bekliyor?
Suyun yerine alternatif bir madde var mı?
Su tasarrufu nasıl sağlanır?
Yağmur bombası bir işe yarar mı?

İTÜ Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu sorularımızı yanıtladı...


ORTALAMAYA GÖRE HAFİF BİR KURAKLIK DİYEBİLİRİZ

Türkiye'nin, susuzluk ve kuraklıkla ilgili olarak şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"2013 yazından beri ülkemizin büyük bir kısmında yağışlar beklenenden daha az oldu. Yani bu aylarda meteorolojik kuraklık yaşadık. Meteorolojik kuraklık sonucu beslenemeyen barajlardaki su seviye düşüşü de cıplak gözle bariz olarak görülmeye başlandığında da hidrolojik kuraklığın geliştiğini fark ettik. Özetle 2013 yılı, ortalamanın üzerinde yağışlı olan 2012 yılına göre yarı yarıya kurak gecti. Fakat uzun yıllar ortalamasına göre bu kuraklığa hafif bir kuraklık diyebiliriz."

 KURAKLIĞIN ARTMASI BEKLENİYOR

Önümüzdeki yaz ve sonrası için ülkemiz susuzluk ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya mı, bu yaz nasıl geçecek şimdiden bunu bilmek mümkün mü?

"Yarı kurak bir iklime sahip olan ülkemizde yer yer ve zaman zaman değişik şiddetlerde susuzluk ve kuraklıkla karşılaşıyoruz. Anadolu adeta kuraklıktan dolayı yok olmuş medeniyetlerin bir mezarlığı gibidir. Bir doğa kanunu olan kuraklık dünya var olduğundan beri hep ola gelen bir olaydır, fakat küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık daha sık, daha uzun ve daha şiddetli oluşmakta. Ayrıca kuraklığın etkilediği alanlar giderek büyümekte. Böylece Akdeniz Havzasında yer alan ülkemizde küresel iklim değişikiliğiyle beraber kuraklığın artması bekleniyor. 2014 yazı için şu anki uzun vadeli tahminler şiddetli bir meteorolojik ve tarımsal bir kuraklık öngörmüyor. Sadece kar yağışı eksikliğinden dolayı akarsular ve yeraltı suyunda sıkıntı olabilir."

TÜRKİYE İÇİN KESİN BİR ŞEY SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Normal şartlarda Türkiye'de su sıkıntısı yaşanmaması için yılda ne kadar yağış almalı? Bu yıl ne kadar aldık?

"Türkiye’nin dağlık topografik yapısı nedeniyle yağışın bölgesel ve mevsimsel dağılımı çok farklıdır. Öyle ki, bir dağın iki yüzü arasında neredeyse yıllık toplam yağış miktarlarında 1 tonluk fark vardır. Genellikle dağların deniz tarafındaki yamaclarında yağış olurken, iç taraflarında sadece yağışın gölgesi düşmektedir. O yüzden Tükiye için tek bir rakam vermek doğru değildir. Her il için aylık yağış ortalamaları, uyarı ve alarm seviyelerinin tek tek belirlenmesi gerekiyor."

SUYUN ALTERNATİFİ YOKTUR

Hep gelecekteki tehlikeden bahsediliyor, dünyanın susuz kalacağı söyleniyor, böyle bir durumda suya alternatif olabilecek bir başka madde var mıdır?

Yaşamın temel maddesi, incan vücudunun büyük kısmını oluşturan suya alternatif bir madde yok. Hatta içinde su bulunan meşrubat, cay vb, de suyun yerini tutmamaktadır.

2 DİLİM EKMEK 1.5 TON SUYLA ÜRETİLİYOR

Nelere dikkat etmek gerekiyor şimdi?

"Yerel yönetimler su kıtlığının tüm nedenlerini tek tek ele alarak bu konuda yanlış yapmamaya dikkat etmeli. Birey, aile ve kurumlar ise su israfına neden olan hertürlü davranıştan kacınlmalıdır. Öncelikle araba, bahce, kapı sokak yıkamak gibi zorunlu olmayan yerlerdeki su kullanımına bir son vermek gerekiyor. Bunun yanı sıra 1 kg buğdayın 1 ton suyla, diğer bir deyişle 2 dilim ekmeğin 1.5 ton suyla üretildiğini unutmamalıyız. Diğer bir deyişle yediğimiz, ictiğimiz ve giydiğimiz herşeyde tonlarca su olduğunu unutmadan her türlü israfa bir son vermeliyiz."

YAĞMUR BOMBASI ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Yağmur bombası çözüm olabilir mi?

"Yağmur bombası ya da bulut tohumlama kuraklığın bir caresi değildir. Eğer öyle olsaydı Afrikadaki kuraklığı gidermek için gelişmiş ülkeler milyonlarca dolarlık yardım malzemesi göndermek yerine bulutları tohumlayacak bir kaç ucağı bölgeye gönderirlerdi. Bu nedenle Dünyanın hiç bir yerinde bulut tohumlamayla kuraklık giderilmeye çalışılmıyor. Bu tür radikal yöntemler yerine su bütcesi yapmak ve kuraklık mücadele planlarıyla gerektiği zaman önlem almak daha rasyonel, gerçekci bir davranış olur."

Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs