En Sıcak Konular

Işıkara'dan öneri: İstanbul'da afet yönetimi 1. Ordu'ya bırakılmalı

17 Ağustos 2007 15:06 tsi
Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof Dr. Ahmet Mete Işıkara, "İstanbul’da afet yönetimi, 1. Orduya bırakılmalıdır" dedi.

Işıkara: İstanbul'da afet yönetimi 1. Ordu'ya bırakılmalı 
      
      Marmara depreminin 8. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği kapsamında, Türk Kızılayı ve Anadolu Ajansı arşivinden seçilen "Biz Unutmadık, Ya Siz" adlı Marmara Depremi fotoğrafları sergisi Kocatepe Camii avlusunda açıldı. Açılışa, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Prof.Dr. Işıkara, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Vekili Osman Zeki Şener, Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdür Yardımcısı Hikmet Saatçi ile öteki yetkililer katıldı.
      Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, açılışta yaptığı konuşmada afete müdahale konusunda Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu, özellikle Türk Kızılayının 2 saat içinde müdahale ederek yaraları sarabildiğini söyledi.
      Bu çalışmaların enkaz altında kalanları kurtarmaya yönelik olduğunu, ancak asıl "insanların nasıl enkaz altında kalmayacağına" ilişkin çalışma yapılması gerektiğini belirten Işıkara, "Bunda çok mesafe almadık. Bunun bir devlet stratejisi olması gerekiyor. Afet yönetiminin bir şemsiye altında ilgili kurumların toplanması gerekiyor" diye konuştu.
      Milli Eğitim Bakanlığının 1999’dan sonra yaptırdığı okullarda hiçbir problem olmadığını vurgulayan Işıkara, şöyle devam etti:
      "Bunların, yüzde 20-25’inin elden geçmesi gerekiyor. Hastanelerimiz konusunda yeterli çaba gösterilmiyor. Onu söyleyebilirim. Eğitim konusunda çok önemli mesafe alınmış vaziyette. Bakın, İstanbul’u kurtaracak olan eğitimdir. Çünkü, mevcut yapı sistemini, yapı stokunu değiştirmemiz çok güç. Çok büyük ekonomik güç gerekiyor. O olsa bile, 50, 60, 100 gibi bir zaman gerekiyor. Peki ne yapacağız? Türk
      Kızılayının toplum değerlerini harekete geçirme projesiyle, mahalle düzeyine inerek can kayıplarını en aza çekmeyi düşünüyoruz. Sonra da bu proje tüm Türkiye’ye teşmil edilecek.
      Fay çalışmalarının topluma bir faydası yok. Siz fayın diyelim ki, Marmara’daki fayın her türlü özelliğini gördük. Biz o faya bakıp da ’sen deprem yapma’ mı diyeceğiz. Er ya da geç o fay bir deprem üretecek.
      Önemli olan, o fayın üreteceği depreme sen hazır ol, kurumlar hazır olsun. Esas konuşmamız gereken konu bunlar."
     
     "EN HAZIR KURUM SİLAHLI KUVVETLER"

      Işıkara, yeni yapılacak hastaneler konusunda Sağlık Bakanlığının güzel bir proje ürettiğini belirterek, "Ama yavaş olduğu konu, güçlendirme çalışmaları konusunda yavaş. Özellikle İstanbul’daki tüm binaların depreme hazır olması lazım, hastanelerin de..." dedi. Işıkara, şunları kaydetti:
      "İstanbul’daki afet yönetiminin 1. Ordu’ya bırakılması gerekiyor.
      Müdahale çalışmaları kapsamında, 3 gün içinde borsanın açılması gerekiyor. İkincisi neden ordu, hepimizin İstanbul’da bir akrabası var.
      12 milyon, birden 36-40 milyon olur. İstanbul bunu taşıyamaz. Ancak,
      ordu girişi ve çıkışı durdurabilir ve acil müdahale çalışmalarını yapabilir. Bunu da sivil devlet olarak kompleks yapmayalım. Bugün Türkiye’de en hazır kurum 1. Ordu ve Türk Silahlı Kuvvetleridir. Bu yönetim, Marmara depreminin olduğu andan itibaren 1. Ordu Komutanlığına verilmeli, Büyükşehir Belediyesi ve Valilikle koordinasyon içerisinde 2 aylık süre yeter rehabilitasyon için, yani başkanlık için. Bunu da bir bilim adamı olarak sizlerle paylaşmak istedim."
     
     IŞIKARA’DAN CAMİDE SUNUM
      Sergi açılışının ardından, Işıkara, Kocatepe Camii’nde slaytlar eşliğinde "Afet Zararlarının Azaltılması ve Toplumu Harekete Geçirme Projesi" adlı sunum yaptı. Sunum, Kocatepe Camii’nde görüntülü, Ankara’daki diğer camilerde ise sesli olarak cemaate ulaştırıldı.
      Depremde eğitimin önemine dikkati çeken Işıkara, "1 Mayıs 2003’ten beri ülkemizde 6.0’dan büyük deprem olmadı. Ancak, önümüzdeki hafta bile ülkemizde deprem olabilir. Deprem olacak mı diye düşünmek yerine, deprem konusunda hazırlık yapmamız gerekiyor" dedi.
      Evlerdeki kolon ve kirişler üzerinde hiçbir şekilde tadilat yapılmaması uyarısında bulunan Işıkara, giriş katlarında yapılan dükkanlar için de böyle tadilatların yapılmaması gerektiğini kaydetti.
      Camide ayrıca Marmara depremi ve olası depremlere karşı hazırlık yapılması yönünde uyaran bir vaaz verildi.

Milliyet



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,026 µs