En Sıcak Konular

Güneydoğu'da barajlar dolu

21 Ocak 2014 13:56 tsi
Türkiye’nin batı illerinde bu yıl yeterince yağış olmaması nedeniyle içme suyunu karşılayan barajlardaki doluluk oranı dibe vururken, Güneydoğu’da bunun tam tersi yaşanıyor.

Bölgenin içme suyunu karşılayan önemli barajlardaki doluluk oranında düşme olmadığını açıklandı.

Devlet Su İşleri Diyarbakır Bölge 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Güneydoğu’nun içme suyunu karşılayan en önemli barajlarda doluluk oranın normal olduğunu belirterek bu yıl susuzluk sorununun yaşanmayacağını belirtti. Bal, bölgedeki barajlarda su seviyesinin geçen yılla aynı seviyede olduğunu belirtti. Bal, Karakaya Barajı yüzde 85, Kralkızı Barajı yüzde 33, Dicle Barajı yüzde 73, Batman Barajı yüzde 40, Göksu Barajı yüzde 42, Devegeçidi Barajı yüzde 48 ve Derik-Dumluca Barajı'nın doluluk oranının yüzde 17 olduğunu söyledi. Bal, bölgenin genelde Şubat, Mart ve Nisan aylarda yağış aldığını belirterek, herhangi bir kuraklık tehlikesinin olmadığını söyledi.

Devlet Su İşleri Diyarbakır Bölge 10. Bölge Müdürü Okan Bal, kurumun geçen yıl yaptığı çalışmalar ve bu yıl yapacakları yatırımlar hakkında basın toplantısı düzenledi. Bölgedeki barajların doluluk oranın normal olduğunu anlatan Bal, "Barajlarımızın doluluk oranları normal. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde barajlardaki dolululuk oranı yüzde 34 civarlarındadır. Bizim için yağışlı dönem Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Yağışlı dönem henüz başlamadı. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde bu mevsimde barajların doluluk oranı en az yüzde 50 civarında olması gerekir. Bu manada bizim barajlarımızın olumsuz bir sinyal verdiğini düşünmüyoruz. Geçen sende biz bu doluluk oranına sahiptik. Yağışlı sezon tam anlamıyla başlamadı. Önemli bir sıkıntı olacağını Diyarbakır için düşünmüyoruz." diye konuştu.

GÜVENLİK BARAJLARINA 350 MİLYON TL HARCANDI

Devlet Su İşleri Diyarbakır Bölge 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Güneydoğu’nun sınır bölgesinde inşa edilen ve medyada 'güvenlik barajı' olarak lanse edilen 7 barajdan ikisinin tamamlandığını dile getirdi. Bu barajların içme suyu, tarımsal sulama ve enerji üretiminde kullanılacağını belirten Bal, "Şırnak ve Silopi barajlarımız tamamlandı. Böylece Silapi ilçemizin 2045 yılına kadar içme suyu sıkıntısı olmayacak. Bu barajlar başta güvenlik amacıyla inşa edilmiş olsa bile şuan halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Bu barajların her biri 30 ile 50 milyon TL tutarında bir maliyetle inşa ediliyor." şeklinde konuştu.

Bal, bu yıl yapacakları yatırımları ise şöyle sıraladı: "Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması 2. Kısım Şebeke Yapımı: 15 bin 562 hektar alanın sulanmasını sağlayacak tesislerin ihalesi yapılacaktır. Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması 4. Kısım Şebeke Yapımı 16 bin 622 hektar alanın sulanmasını sağlayacak sulama tesislerin ihalesi yapılacaktır. Silvan Projesi Kuruçay Barajı Sulaması: 5 bin 30 hektar alanın sulanmasını sağlayacak sulama tesislerin ihalesi yapılacaktır. Silvan Projesi Başlar Barajı Sulaması 3 bin 820 hektar alanın sulanmasını sağlayacak sulama tesislerin ihalesi yapılacaktır. Silvan Projesi Kıbrıs Barajı: 3 bin 175 hektar alanın sulanmasını sağlayacak barajın ihalesi yapılacaktır. Silvan Projesi Bulaklıdere Barajı: 6 bin 402 hektar alanın sulanmasını sağlayacak barajın ihalesi yapılacaktır. Silvan Projesi Karacalar Barajı: 4 bin 245 hektar alanın sulanmasını sağlayacak barajın ihalesi yapılacaktır."
 
cihan



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs