En Sıcak Konular

Ukrayna'daki olaylarda 119 polis yaralandı

21 Ocak 2014 13:47 tsi
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, 19 Ocak’ta devlet kurumlarına zorla girmek isteyen aşırı gruplarla kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar aralıksız sürüyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çıkan olaylarda 119 polis memurunun tıbbi yardım aldığını, 80 polisin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı hastaneye kaldırılan polislerin büyük çoğunluğuna; yanık, kırık, kesik ve bilinmeyen bir madde zehirlenmesi tanısı konduğunu belirtti.

Bakanlık, Kiev’in Gruşeskogo Caddesi’ndeki olaylara karıştığı tespit edilen 32 eylemcinin yakalandığını belirtti. Gözaltına alınan 22 sanık hakkında mahkeme “ayaklanma” suçuyla tutuklama kararı verdi.

KİEV’DE EYLEMCİLER POLİSİ HAVAİ FİŞEKLE DAĞITTI

Ukrayna Başsavcılığı izinsiz ve şiddet içerikli protesto eylemlerini 'vatan hainliği' olarak sınıflandırmasına ve polisin 'dağılın' uyarılarına rağmen ‘Sağ Sektör’ adlı grup direnmeye devam ediyor. Eylemciler, kolluk kuvvetlerine yaklaşık 20 metre mesafede barikat kurarak direniyor.

Yüzleri maskeli eylemcilerin, taşlı, sopalı, molotof bombası ve havai fişekli saldırılarına karşı kolluk kuvvetleri ise gazla müdahalede bulundu.

Eylemcilerin polsin üzerine havai fişek yağdırarak dağıtması ilginç görüntüler oluşturdu. Eylemcilerin attığı taş ve molotof kokteyllerden Dinamo Kiev stadının girişi de hasar gördü. Eylemciler uzak mesafede konumlanan kolluk kuvvetlerine molotof atmak için ağaç ve demirlerden mancınık kurdu.

Kaldırım taşlarını polise fırlatan eylemciler, polisin barikat kurmak için kullandığı toplam 6 adet kamyonet ve polis otobüslerinin tamamını yakmıştı.

Ukrayna’da yürürlülüğe giren yeni yasaya göre eylemcilere sert müdahalede bulunan kolluk kuvvetlerine cezai müeyyide uygulanmayacak. Bununla birlikte kasklı ve maskeli eylemcilere yüksek para ve uzun süre hapis cezası verilebilecek.

YÜZLERCE YARALI VAR

19 Ocak öğlenden sonra başlayan ve şiddeti artarak devam eden eylemlerde, aralarında Türkiye’den Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin de olduğu yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 20’den fazla gazeteci yaralandı. Kamerası kayıt halinde iken yüzüne taş isabet eden ve hafif şekilde yaralan Cihan muhabirine ilk müdahale olay yerinde hazır bekleyen bir ambulansta yapıldı.

Devletin idari binalarının bulunduğu bölgeyi koruyan kolluk kuvvetleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada çok sayıda eylemci de atılan bomba ve sıkılan göz yaşartıcı gazlardan etkilendi.

Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı eylemciler, Ukrayna’da hükümet ve cumhurbaşkanın istifasını istiyor.

Bu arada, Bağımsızlık Meydanı'nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede protestolar, Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı.

cihan

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs