En Sıcak Konular

Coca-Cola'nın içinde ne var?

0 0 0000 00:00 tsi
Coca-Cola'nın içinde ne var? Hindistan Parlamentosu Coca-Cola ve Pepsi şirketlerine ürünlerinin içeriğini bildirmeleri için dört hafta süre tanıdı. Siz de merak ediyorsanız bu kahverengi, şekerli, gazlı sıvının nasıl bir 'şey' olduğunu, buyrun okuyun!

Gulftimes.com sitesinin 23 Nisan 2006 tarihli haberine göre, Uttar Pradesh, Rajasthan gibi Hint eyaletlerinin köylerinde Coca-Cola fabrikalarının su kıtlığına neden olması kıtlık çeken köylülerin ve sivil toplum kuruluşu üyeleri tarafından protesto edilmişti. Hükümet Uttar Pradesh'teki cola fabrikasını kapatmaya çağırılmıştı. Rajasthan'da ise Coca-cola operasyonları nedeniyle 50 köy ciddi su sıkıntısı çekiyor. 2001 yılında şirket burada bir fabrika kurduğundan beri su seviyesi düşüyor. Tamil Nadu eyaletinde ise Gangaikondan şehrinde yapılmak istenen yeni fabrikanın hiç açılmaması için gösteriler düzenlendi. Bu fabrikanın açılması durumunda toprak kirlenmesi ve su kıtlığı yaşanılacağı düşünülüyor.

Sadece Hindistan'da değil, ABD ve Avrupa'da da kola karşıtı bir gelişme görülmekte. ABD'de 100'den fazla üniversite kola-karşıtı programlar yürütüyor, 20 okulda kola satışı yasaklanmış ve kontratlar iptal edilmiş durumda. Avrupa'da da öğrenci protestolarıyla yüzlerce okul şirketle yaptıkları kontratları feshetmekte.

İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle temiz: Coca-Cola'nın tarihçesi…

Amerikan patentli coca cola, pepsi cola gibi gazlı meşrubatların tam bir asırdır, bütün bir dünyayı kontrol ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Dünya üzerinde, adeta Amerikan emperyalizminin bir sembolu olarak görülen coca colanın 1886 yılında, Atlanta'da başlayan dünya serüveni ilginç gelişmeler göstermiştir.

1831'de Georgia'da doğan fizikçi ve kimyacı Dr. John Stith Pemberton'un daha önce sinir ve baş ağrısını teskin edecek uyarıcı bir ilaç olarak gerçeklestirdiği coca bitkisinin yapraklarından ve cola bitkisinin cevizinden  meydana getirdiği içecek, 1886 yılında, kendisi tarafindan yeniden formülü düzenlenerek, 1887 yılında "Pembertons Wine Cola" ismi ile halka açık olarak piyasaya çıkmış. İki yıl sonra, 1888'de Coca Cola Co. şirketi kurularak, bu yeni şirketin patentli ürünü haline gelmiş.

Coca bitkisinin yapraklarının (ki bu bitkinin yapraklarının ekstraksiyonundan kokain ve diğer uyuşturucu türevleri elde edilir) ve cola cevizinin (ki bu cevizde bol miktarda kafein bulunur) karışımından üretilen içecek tonik ve uyarıcı, sadece neşelendirici, serinletici ve canlandırıcı sodalı bir meşrubat değil, ideal alkolsüz bir meşrubat olarak piyasaya lanse edilmiş. İlk satış yeri Atlanta'da "Jacob'un eczanesi" olmuş.
Şirketin kuruluşundan yaklaşık beş ay sonra Pemberton Atlanta'da vefat etmiş. Şirketin kuruluşunda kurucu ortak olarak öne çıkan ikinci isim Asa Candler ise uzun yıllar Coca Cola Co.'nun  yöneticisi olarak hayatına devam etmiş. 1905 yılına kadar tonik bir içecek olarak satışına devam etmiş. Bu tarihlerde hem federal, hem devlet yöneticileri bu içki ile halkın uyuşturulduğunu ileri sürerek cocanın kullanılmasını yasaklamak istemiş. Coca Cola Co.'nun avukatları yoğun bir hukuk mücadelesi sonucunda çok cüzi miktarda  cocanın tat verici olarak kullanılması iznini almışlar. Bu sonucu alan Coca Cola Co., bundan böyle prensip olarak coca ihtiva etmeyen ama sembol olarak coca bulunduran bir meşrubat olarak satışına devam etmiştir. 1920'de Amerika'da FDA'nın (Gıda ve İlaç Dairesi) yasal iznini almiş.

İşte bu başarıların (!) mimarı Pemberton gibi Yahudi kökenli olan ikinci adam Asa Candler'miş. Babası Samuel Candler ismi ile tanınan bir Yahudi, kardeşi ise Güney Metodist kilisesinin piskoposu olan Asa Candler, kardeşinin telkini ile bu kiliseye ve bu kiliseye bağlı universiteye çok yüklü miktarda bağışlarda bulunmuş.. (Bush'un da bağlı olduğu kilisenin Metodist kilisesi olması garip değil mi?)

Coca-cola'nın içinde kokain mi var?

Coca Cola Co. firması prensip olarak coca kullanmadığını belirtiyor olmasına karşın, Bolivya, Kolombiya, Peru, Brezilya basınında zaman zaman çıkan haberler kafa karıştırmaya devam ediyor. Yazımızın sonunda verdiğimiz elektronik site adresleri 1999'da Brezilya basınından günlük "Folkade Sao Paulo"nun haberine gore; "Coca Cola Co. firması bu ülkelerdeki yerel şirketleri vasıtası ile her yıl külliyetli miktarda coca yaprağı satın alıp Amerika'ya gönderiyormuş. 1997-1999 yılları arasında 340 ton coca yaprağı bu yolla Amerika'ya gönderilmiş. Yerel medya götürülen bu coca yapraklarının Atlanta'daki Coca Cola tesislerinde kullanıldığını iddia ediyor. 2002 yılında Bolivya'nın Sosyal Güvenlik Müsteşarı Ernesto Justinyanon'un hazırladığı bir rapora göre; Coca Cola Co. firmasına 159 ton coca yaprağını ABD'ye ihraç etmesi için izin verilmiş. Narco News Andean Büro şefi Lois A. Gomez 20 Ekim 2002'de kaleme aldığı "The soft drink of Atlanta and the coca leaf of Andes" başlıklı makalesinde bu olayları anlatmaya çalışmış.

Bu haberler uzerine ABD yetkilileri Coca Cola firmasının ülkeye getirdiği coca yapraklarının coca colada kullanıldığını yalanlamış. Epey kafa karıştıran olaylar… Coca Cola Co. halen coca yaprağı kullanıyor mu, kullanmıyor mu? Dolayısı ile coca colada kokain var mı yok mu? Bu sorulara net bir cevap verilemiyor. Coca cola macununun (özütünün) formülü gizli tutulduğu müddetçe de bu muammalı durum devam edeceğe benziyor. Halen insan sağlığına ve beslenmesine hicbir fayda sağlamadığı, bilakis sağlığa ve beslenmeye zarar verdiği birçok bağımsız ilim çevreleri tarafından dile getirilmesine rağmen, içenler üzerinde meydana getirdiği alışkanlıkla bu meşrubatın dünya üzerinde hayret verici bir hızla yayılmasının ilişkisi nedir? (2004 yılı itibarı ile bütün dünyada tüketilen coca cola 150 milyar litre olmuş).

Pepsi grubu için de benzer ifadeler kullanılabilir. Tek fark figüranlar farklı. Benzerlikleri Amerika'daki yıllık kongrelerinde ortaya çıkmakta. Hepsi de güğüslerini gere gere ve iftiharla, İsrail devletine verdikleri desteği ve yaptıkları parasal yardımları kamuoyu önünde açıklamaktadırlar.

Müslüman kola sektörü

Cola savaşlarının diğer cephesine gelince, bu cephede Müslümanlar da yer almaktadır.
İngiltere Müslümanlarının Qible-cola'sı, İranlıların Zamzam-cola'sı, Fransız Müslümanlarının Mecca-cola'sı, Türkiye Müslümanlarının Kristal-cola'sı ve cola-Turca'sı.

Bu meşrubatları üreten insanlar acaba neyi düşünerek ortaya çıktılar? Acaba, bu cola meşrubatının bilmediğimiz faydalarından (!) Müslümanlar da istifade etsinler diye mi bu işe soyundular? Yoksa Müslümanların sırtından gayrimüslimler kazanacağına biraz da biz kazanalım diyerek mi bu işe soyundular? Kendi kendimizi irdeleyerek soracağımız en önemli sorular bunlar olmalı. Gerçekten bu sorular tartışılmalıdır.
Biz biliyoruz ki, bu meşrubatların sağlığa ve beslenmeye hiçbir faydaları olmadığı gibi, CO2 li olmaları, karbonik asit, kafein ihtiva etmeleri, birçok zararlı kimyasal katkı maddelerinin kullanılması, en önemlisi sır gibi saklanan cola özütünün yapısındaki şüphe ve endişeler, bu içeceğin bir fayda sağlamayacağını, bilakis pek çok zararlar verebileceğini ortaya koymaktadır.

Ayrıca daha da önemli soracağımız bir soru daha olmalı. İsimlerini saydığımız bu cola markaları, formülü ve içeriği bir sır olarak saklanan cola macununu nereden sağlıyorlar? Coca Cola Co. firmasından doğrudan mı temin ediyorlar? Yoksa bazı ülkelerde Coca Cola Co.'nun ortaklığı ile kurulmuş (mesela Fransa gibi) firmalardan mı temin ediyorlar?
Kısaca özetlemeye çalıştığımız "COLA SAVAŞLARI" birilerinin ceplerini doldururken, birilerine de daha fazla Müslüman kanı akıtmaları için Amerika ve siyonist İsrail'e daha fazla destek vermelerini sağlıyor.

http://www.colombiasolidarity.org.uk/
http://www.inminds.co.uk/boycott-coca-cola.html
http://killercoke.org/
http://www.georgiaencyclopedia.org/nge/Article.jsp?id=h-2747
http://memory.loc.gov/ammem/ccmphtml/colainvnt.html
http://cocaine.org/coca-cola/index.html  http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=110346

Kaynak: http://www.gidaraporu.com/



Bu haber 28,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs