En Sıcak Konular

17 Aralık: Amerika bizi karıştırıyor mu?

20 Ocak 2014 09:45 tsi
17 Aralık: Amerika bizi karıştırıyor mu? ''Erdoğan ve Obama, bu noktada, düşman değil “doğal müttefik” olacak konumdalar. O zaman, oynanan oyunun perde arkasındaki “sinsi güç” kim?..''

Düşmanları ortak...

Soğukkanlı analiz etmek durumundayız: Erdoğan-Obama ikilisinin aynı güçle mücadele ettiğini görüyoruz. Obama, izlediği Filistin ve İran politikaları nedeniyle, Amerikan siyasi sisteminin çekirdeğine yerleşmiş Yahudi lobisi ve müttefikleri neo-conlarla mücadele ediyor. Aynı ekip, Erdoğan’ı, Ortadoğu politikası nedeniyle hedef alıyor. Erdoğan ve Obama, bu noktada, düşman değil “doğal müttefik” olacak konumdalar.  

O zaman, oynanan oyunun perde arkasındaki “sinsi güç” kim? İsrail? Eli kolu uzun bir ülke, yaşanılan her olay, onu, “doğal sanık” olarak gösteriyor ama İsrail’in tek başına gücü, Türkiye gibi bir devi sarsmak için yeterli değildir.

Bu nedenle, hükümetin, yeni Londra Büyükelçiliği’ne kıdemli bir dışişleri üyesi olan ve son olarak MİT Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdüren Abdurrahman Bilgiç’i atamasını çok önemsiyorum. Bilgiç, diplomasideki yeteneklerini, istihbarat dünyasından sağladığı birikimlerle birleştirerek, Ortadoğu’da hangi taşı kaldırsanız altından çıkan bir gücün stratejik hedeflerini ve planlamalarını çok iyi okuyacak ve Ankara’yı bilgilendirecektir. Bilgiç’le birlikte, Milli Güvenlik Kurulu eski Genel Sekreteri Serdar Kılıç’ın da Washington Büyükelçiliği’ne atanması bir tesadüf olarak görülebilir mi, hayır! “Devlet” kendisine dönük lobi faaliyetleri ve stratejik planlamalardan risk gördüğü iki başkente iki dikkat çekici atama yapmıştır.

Erdoğan Obama’yı nasıl rahatlatır?

Filistin’de rahatlatır. Obama bunu biliyor, Netanyahu’ya o telefonu boşuna açtırmadı. Tavsiyem, AK Parti’nin, İsrail demokrasisinin sol/liberal kanadındaki çağdaş siyasi yapılanmalarla kurumsal ilişkisini geliştirmekte cesur davranmasıdır. Amerika’daki “anti-siyonist” liberal Yahudi yapılanmaları da ilişki kurulması için önemli merkezlerdir. İsrail ve küresel Yahudi yapılanması Netanyahu-Lieberman ikilisinden ibaret değil, bu yapının içinde Filistin sorununun iki devletli formül üzerinden çözülmesini destekleyen isim ve kurumlar da var, İsrail’de şu anda sağcı/ırkçı akımların sesi daha gür çıkıyor, o kadar.

Eğer biri, sizin arka bahçenize pervasızca giriyorsa, yapacağınız tek şey, varlığınızı onun arka bahçesinde göstermektir, o kadar.

Ardan Zentürk / Star (ilgili kısım)



Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs