En Sıcak Konular

Türkiye ikna etti

20 Ocak 2014 08:24 tsi
Türkiye ikna etti
Suriye muhalefetinin Cenevre'ye katılma kararının perde arkasındaki 'ikna turu'nu açıklayan Davutoğlu, son 48 saatte aralıksız telefon trafiği yürüttüklerini söyledi.

Suriye muhalefetinin İstanbul’da faaliyet gösteren çatı örgütü, Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) içerdeki bölünmeleri bertaraf ederek sonunda Cenevre- konferansına katılma kararı aldı. Muhalefetin konferansa katılmama ihtimali son ana kadar geçerliliğini korurken, muhalefetin ikna edilmesinin perde arkasında Türkiye’nin yürüttüğü yoğun “ikna trafiğinin” olduğu anlaşıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu günler süren ikna görüşmelerinin detaylarını açıklarken kritik sürecin Paris’teki ‘çekirdek grup’ toplantısında başladığının mesajını verdi.

PARİS'TE EYLEM PLANI SUNDUM
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ‘ikna süreci’nin perde arkasına ilişkin şunları anlattı: “Cenevre 2 öncesinde gerçekleştirdiğimiz Paris toplantısında (Suriye'ye komşu ülkeler çekirdek grubu) bir eylem planı sundum. Planda Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre'ye hazırlanması, açlıktan ölümlerin yaşandığı, Yermük, Doğu Guta gibi bölgelere insani yardımın ulaşması için BM ve Rusya nezdinde etki kullanılması ve Halep başta olmak üzere belli bölgelerde ateşkes sağlanması unsurları yer alıyordu. Bunun için son 1 haftada ABD Dışişleri Bakanı Kerry Katar ve Suudi Arabistanlı meslektaşlarım ve İran Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Muhalefet de Cenevre'ye katılma kararı aldı. Muhalefetin toplantısı sürerken defaatle muhalefet içindeki önemli isimlerle görüştüm. Müsteşar Yardımcımız Ömer Önhon neredeyse 48 saat kesintisiz görev yaptı. Toplantıya katılacak muhalefetin içinde, Arap, Türk, Kürt, Nusayri, Sünni neredeyse tüm kesimler var.”

GİTMEM TEKLİF DAHİ EDİLEMEZ
 
Suriye lideri Beşşar Esad, iktidarı bırakmaya hazır olmadığını ve bu konunun tartışılmasının bile söz konusu olmadığını söyledi. Rus Interfax ajansının iddiasına göre Esad "Eğer teslim olmak isteseydik, en başından olurduk" dedi. Ancak aynı gün Şam yönetimi haberin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

DAVUTOĞLU'NUN EVİNE MİSAFİR OLACAKLAR
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz cumartesi günü Şanlıurfa'da Suriyeli mültecilerin kaldığı Harran Kampı ziyaretiyle ilgili duygu dolu bir anısını gazetecilerle paylaştı. Davutoğlu, kampı gezerken bir kız çocuğunun sürekli olarak elini tuttuğunu ve bırakmadığını bunun üzerine bu çocuğun kaldığı konteynere gittiklerini anlattı. Dışişleri Bakanı, "Çocuğa baban nerede" diye sorduğunda, babasının şehit olduğunu öğrendiğini belirtirken, "Sayın Valimize talimat verdim. Buradaki yetim çocuklar kaç taneyse 10-20 Ankara'ya getirecekler ve bir süre benim evimde, kızımla birlikte kalacaklar" diye konuştu.

Akşam



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs