En Sıcak Konular

Gizli buzlanmada sürüş teknikleri

19 Ocak 2014 12:40 tsi
Gizli buzlanmada sürüş teknikleri Aşırı soğuklar ve yoğun sis nedeniyle oluşan gizli buzlanmanın neden olduğu tehlikelerden, sürücülerin bazı teknikler kullanarak korunabileceği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde ülke genelinde sisin etkisini daha da artırdığını söyledi.
 
Soğuk hava nedeniyle özellikle sabah saatlerinde oluşan gizli buzlanmanın büyük trafik kazalarına neden olabildiğini ifade eden Çelik, "Kış aylarında etkili olan yoğun sis yollarda görüş mesafesini azalttığı için trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Çoğu zaman yoğun sis ile gizli buzlanma da sinsice ortaya çıkmaktadır. Böylece birden fazla aracın karıştığı zincirleme trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır" dedi.
 
Gizli buzlanmanın genellikle yağış olmayan gece saatlerinde griye yakın mat bir şekilde zeminde oluştuğunu dile getiren Çelik, bu yollarda aracın tıpkı buzlu yollardaki gibi kolayca savrulabildiğini vurguladı.
 
Çelik, araç kullananların sis ve gizli buzlanmaya karşı duyarlı olması gerektiğine işaret ederek, gizli buzlanmanın özelikle sabah saatlerinde, yüksek rakımlı bölgeler ile köprü, kavşak ve viyadüklerde oluştuğunu anlattı.
 
Tehlikelerden korunabilmek için nelere dikkat edilmeli
 
Köprülü kavşakların gizli buzlanmanın sıkça görüldüğü yol kesimleri olduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
 
"Köprülü kavşaklarda aldatıcı ve sağlıksız görüş açısı olabileceğinden birden fazla aracın karıştığı kazalar özellikle rampa giriş ve çıkışlarında sıkça görülmektedir. Köprülü kavşaklarda, özellikle düşey kurplarda rampa yukarı çıkarken ve rampa aşağı inerken aracınızın çekiş gücünü korumak için düşük vites kullanılmalı. Köprü ve viyadük gibi yerlerde gizli buzlanma tehlikesi varsa fren yapılmamalı, vites yumuşak bir geçişle küçültülmeli, araç otomatik vites ise ayak gazdan yavaşça çekilmelidir. Gizli buzlanma riski bulanan yollarda güvenli duruş mesafesi uzun olacağından hız azaltılmalı, önde seyreden araç ile takip mesafesi normalden en az üç kat daha fazla bırakılmaya özen gösterilmeli. Kontrolün kaybedilmemesi için fren, gaz ve debriyajın bırakılması gibi hareketler yavaş ve nazikçe yapılmalı."
 
"Diğer sürücülere olan görünürlüğü artırmak için farlar sürekli açık tutulmalı, araçta hız sabitleyici (cruise kontrol) varsa buzlu yol kesimlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır" diyen Çelik, klimaların sadece yazın değil, kış aylarında da kullanılması gerektiğini, camlardaki buğu engellenerek görüş mesafesinin artırılması gerektiğini dile getirdi.
 
Çelik, şunları kaydetti:
 
"Aracınızda takoz, çekme halatı, buz kazıyıcı, el feneri, yedek sigorta ve akü takviye kablosu bulundurun. Aracınızı sürerken kesinlikle cep telefonu kullanmayın ve sigara içmeyin. Ayrıca aracınızın lastikleri çok önemlidir. Kış lastiklerinin soğuk ve kar koşullarında, yaz lastiklerine oranla iki kat daha az fren mesafesi sağlayacağını unutmayın. En önemlisi aracınızın tüm koşulları halledeceğine güvenmeyin. Hatta aracınız dört çekerli ve önden çekişli olsa bile."
 

Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs