En Sıcak Konular

3. havalimanı arazisine ‘savaş’ kamulaştırması!

18 Ocak 2014 08:52 tsi
3. havalimanı arazisine ‘savaş’ kamulaştırması! 3. Havalimanı projesi kapsamına giren araziler “Savaşta yurt savunması” gerekçesiyle kamulaştırıldı. Kamulaştırılan arazi içinde ormanlık alanlar, boşaltılarak başka yere taşınacak köyler de var.

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı projesi kapsamında kamulaştırma süreci başladı. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, İstanbul’da, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerini kapsayan bir bölgeyi 3. Havalimanı inşaatı için TOKİ tarafından kamulaştırıldı. Kamulaştırma kararının yasanın “Milli Müdafa” kapsamında “yurt savunması ihtiyacı” hükmüne dayanarak yapılması dikkat çekti. Böylece yurt savunması ve olağanüstü durumlarda yapılan acele kamulaştırmanın 3. Havalimanı projesiyle nasıl ilişkilendirildiği anlaşılamazken, kamulaştırılacak bölgede 2 milyon 513 bin ağaç, 70’i aşkın sulak alan, Alibeyköy Barajını besleyen 3 dere bulunuyor.

Kamulaştırma kararına ek olarak konulan harita, kamulaştırılan bölgedeki ormanlık alanları, boşaltılarak başka yere taşınacak köyleri ve dereleri de kapsıyor. Kararın ekinde bulunan harita ile 6 bin 172 hektarı orman alanı olmak üzere 7 bin 650 hektar alan kamulaştırıldı. Buna göre kamulaştırılan alanda 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan olması dikkat çekiyor. Sözkonusu ormanlık alan, ÇED raporunda da belirtilmişti. Ormanlık alanın 2 milyon 513 bin ağaçtan oluştuğu kaydedildi.

Köyler taşınacak

Öte yandan kamulaştırılan bölgede Yeniköy, Toyakadın, Akpınar bölgelerinde bulunan madenlerin tamamının kapatılacağı anlaşılıyor. Bunların kamulaştırma bedeli Ulaştırma Bakanlığı tarafından ödenecek. Ayrıca bu alanda yatırımcılara rüzgar enerji santrali için lisansların verildiği ilan edilmişti. Bu lisansların da iptal edilmesi gerekecek. Ödeme yine devlet tarafından yapılacak. Ağaçlı köyünun tahliye edilmesi gerekecek. köye yeni bir yer bulunacak. Kamulaştırma kararının çıkmasına rağmen, 3. Havalimanı ihalesine dönük davalar ise devam ediyor. Buna göre ihaleyle ilgili yürütmenin durdurulmasına dönük Ankara 11. İdare Mahkemesi, açılan davada 2013/760 sayılı karar ile kendisinin yetkili olmadığına karar vererek, davayı İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi de aylar sonra kendisinin bu davaya bakamayacağını belirterek davayı 2013/1814 sayılı karar ile Danıştay Başkanlığı’na gönderdi. İhalenin iptali için açılan dava ise yine Ankara’daki mahkeme tarafından yetkisizlik kararı verilerek İstanbul’a gönderildi. Aynı idare mahkemesi tarafından bakıldığı için bu davanın da Danıştay’a iletilme ihtimali bulunuyor.

Vatan



Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs