En Sıcak Konular

Aziz Yıldırım'ın cezasına onama

17 Ocak 2014 17:08 tsi
Aziz Yıldırım'ın cezasına onama Fenerbahçe yönetimi için kritik karar...

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda Şike Davası'nda Aziz Yıldırım'a örgüt ve şike suçlarından verilen hapis cezalarını onadı.
 
Daire, futbolda şike davasında, eski Beşiktaş yöneticisi Serdar Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun şike yaptıklarının sabit olduğunu ancak sanıklara verilen hapis cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu durum gözönünde bulundurulmadan karar verilmesini bozma nedeni saydı.
 
Dairenin oy birliğiyle aldığı 60 sayfalık kararda, sporun birçok dalı bulunmasına karşın futbolun gerek dünyada gerekse Türkiye'de ilk akla gelen spor branşı olduğu vurgulanarak şu tespitlere yer verildi:
 
-Aziz Yıldırım tarafından oluşturulan suç örgütünün, Spor Toto Süper Lig'de oynanan bir kısım müsabakaların sonuçlarını Fenerbahçe A.Ş. futbol takımının lehine olacak şekildeşike veya teşvik primi vermek suretiyle etkilemek amacıyla kurulduğu ve faaliyet yürüttüğü, sanıklar arasında mevcut hiyerarşik bağ çerçevesinde iş bölümü yapıldığı sonucuna varılmıştır.
 
-Dava konusu olayda yargılananlar futbol kulüpleri olmayıp, kulüplerde yöneticilik yapan, futbol oynayan, yetkili ya da yetkisiz futbolcu temsilciliği yapan ve benzeri kişilerdir.

-Şüpheliler haklarında, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ile teknik araçlarla izleme koruma tedbirlerine başvurulmasının ceza muhakemesi anlamında yasal dayanaklarının mevcut olduğu ve bunların da yasaya uygun ve doğru olarak tatbik edildiği görülmüştür.
 
Görevi sona edecek
 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, futbolda şike davasında mahkemenin verdiği cezaları onamasının ardından, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kulüpteki görevinin de son bulması bekleniyor.
 
Sarı-lacivertli kulübe ilk kez 15 Şubat 1998 tarihinde başkan seçilen, yaklaşık 16 yıllık süreçte olağan ve olağanüstü 11 genel kurulda seçilerek görevini aralıksız sürdüren Yıldırım'ın, Yargıtay safhasıyla cezaların onanmasının ardından başkanlık görevinin de son bulacağı ifade edildi.  
 
Gelişmeler üzerine kararların kulübe ulaşmasının ardından Fenerbahçe Kulübü'nde yeniden bir olağanüstü kongre süreci yaşanacak. Yıldırım'ın 2-3 Kasım 2013'deki olağanüstü genel kurulda 11. kez başkan seçildiği sarı-lacivertli kulüp, başkanlık seçimi için yeniden olağanüstü kongreye gidecek.
 
Fenerbahçe Kulübü'nde genel kurullarda başkan ve yönetim kurulu ayrı ayrı seçildiği için, yönetim kurulu istifa etmediği sürece, yapılacak olağanüstü kongrede sadece başkanlık seçimi gerçekleştirilecek.
 
Karar kulübe ne zaman ulaşırsa, o zaman kongre kararı alırız
 

 Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, "Karar bize ne zaman ulaşırsa biz zaman kongre kararı alırız. Bu süreç  6 ay sonra işlerse, 6 ay sonra karar alırız. Tebliğ edildikten itibaren 30 gün içinde seçim kararı almak mecburiyetindeyiz. Bizim gönlümüzün başkanı Aziz Yıldırım, ancak ne yapacaksın, kanun böyle. Biz hukuka saygı duyuyoruz ancak hukuk bize saygı duymuyor" değerlendirmesini yaptı.
 
Aslan: Değerlendirme yapacağız
 
Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan, "Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu kararlarla ilgili olarak yönetim kurulumuz önümüzdeki günlerde toplanıp bir değerlendirme yapacak" dedi.
 
Fenerbahçe hisseleri, Yargıtay kararları ile sert düştü
 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda Şike davasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a birden fazla maçta şike yapmak, teşvik primi ve rüşvet verme suçlarından verilen hapis cezalarını onadı. Kararın ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Fenerbahçe hisseleri hızlı bir şekilde düşüşe geçerek dünkü kapanışa göre yüzde 8,38 oranında geriledi.
 
Trabzonspor yatırımcısı karar ile yüzde 8,19 kazandı
 
Dün günü 33,40 TL'den kapatan Fenerbahçe hisseleri gün içinde 35,20 TL'ye kadar yükselse de Yargıtay kararının ardından gün içinde taban seviyesi olan 30,10 TL'ye kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi eden Fenerbahçe hisseleri günü 30,60 TL'den tamamladı.
 
Şike davasına konu olan futbol sezonunda ligi Fenerbahçe'nin arkasında ikinci olarak bitiren Trabzonspor'un hisseleri ise Yargıtay kararının ardından yükselişe geçerek günü yüzde 8,19 oranında yükselişle 4,62 TL'den tamamladı.
 
Fenerbahçe Futbol AŞ'nin piyasa değeri 70 milyon lira geriledi
 
Yargıtay kararıyla hisseleri düşüşe geçen Fenerbahçe Futbol AŞ'nin toplam piyasa değeri de 835 milyon liradan 70 milyon liralık düşüşle 765 milyon liraya gerilerken, Trabzonspor Sportif AŞ'nin toplam piyasa değeri ise 107,3 milyon liradan 8,2 milyon liralık artışla 115,5 milyon liraya yükseldi.
 
İnfaz uygulanacak
 
Eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) hakimi Prof. Dr. Türker Arslan, hapis cezalarının onanmasının kesin karar olduğunu ve bu kararın ardından cezanın infazının uygulanacağını söyledi.
 
Kararın onanmasının ardından daha önce yatılmış süreler dışında kalan zamanın tekrar hapse girilerek infaz edilmesi gerektiğini kaydeden Türker Arslan, "Bu arada Fenerbahçe Kulübü'nde büyük boşluk doğacak, sorun doğacaktır. Aziz Yıldırım'ın başkanlığı, hapse girdiği andan itibaren bitmiş olacaktır. Fenerbahçe kendi bünyesinde genel kurul yaparak yeni başkanını ve sistemini düzene sokacaktır" diye konuştu.
 
Bunun dışında UEFA'da bekleyen şahıslarla ilgili dosyaların olduğunu vurgulayan CAS Hakimi Arslan, şunları söyledi:
 
"UEFA da bekleyen dosyaları gündeme getirebilir. Şahıslarla ilgili cezaları açıklayabilir. Ondan sonra da TFF'den de bazı taleplerde bulunabilir. Federasyon 'benim için kapanmıştır' demesine rağmen UEFA'nın böyle talebi olduğu takdirde ona uygun konu gündeme gelebilir. Kulüplerle ilgili UEFA nezdinde karar verildi. Federasyon da 'bizim için kapanmıştır' açıklamasında bulundu. Bu federasyonun ayıbıdır. Vermiş olduğu kararlar, gerçeklerle hiçbir şekilde uyuşmuyor. Asıl verilmesi gereken cezaları vermediler. TFF bu işi sadece belli noktada örtbas etti."
 
Sürecin nasıl işleyeceği ve cezaları onananların ne zaman cezaevine gireceği yönündeki soruyu da Arslan, "Dosya mahalli mahkemeye gidecek. Bu birkaç gün sürer. Mahalli mahkeme, İnfaz Hakimliği'nden cezanın infazını isteyecek. Bir süre geçer. İlgililere tebligat yapılacak. Ondan sonra tutuklama işlemi olacak" ifadelerini kullandı.
 
TFF Basın Sözcüsü Düren: "TFF'nin yetkili kurullarının verdiği kararlar geçerlidir"
 
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Basın Sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren, futbolda şike davasıyla ilgili dosyanın spor hukuku adına TFF için kapandığını söyledi.
 
AA muhabirine açıklamada bulunan Düren, "TFF'nin yetkili kurullarının verdiği kararlar geçerlidir. Bizim için spor hukuku açısından bu dosya kapanmıştır. Herhangi bir olağanüstü toplantı yapılmayacak. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, şike ile ilgili kararını açıklamıştı. 2010-2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe'dir" ifadelerini kullandı.
 





Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs