En Sıcak Konular

CHP'den AB Konseyi'ne: Endişenizi ifade edin

17 Ocak 2014 14:39 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB Konseyi Başkanı'na gönderdiği mektupta, "AB, Türkiye'deki duruma ilişkin endişelerini net bir biçimde ifade etmeli" denildi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'a gönderdiği mektupta, "AB, bir yönden Türkiye'deki duruma ilişkin endişelerini net bir biçimde ifade etmeli ve aynı zamanda da Türkiye-AB ilişkilerinin karşılıklı ve de tüm dünya için olan önemine dikkat çekmelidir" ifadelerini kullandı.

CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun AB Konseyi Başkanı Rompuy'a 21 Ocak'ta toplanacak zirve nedeniyle bir mektup gönderdiği belirtildi.

Mektubunda, Rompuy'un Ankara ziyareti sırasında yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Kılıçdaroğlu, tüm Avrupa'ya müreffeh ve güvenli bir yıl diledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Ocak 2014 Pazartesi günü Rompuy ve bazı başka AB yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel’de olacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, mektubunda bu ziyaretin önemli bir zamanda gerçekleştiğini savundu.

Türkiye-AB katılım müzakerelerinin çok hassas bir durumda olduğunu ve Türkiye'deki bazı önemli gelişmelerin Türkiye-AB ilişkilerini daha da zorlayabileceğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Ülkemizde, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik zorluklarla uğraştığımız bir dönemde, AB’nin, varılan koşullu mutabakatlar çerçevesindeki Türkiye’nin katılımına mutlak bağlılığını tekrar açıkça ve kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde teyid etmesi büyük önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Aykırı yönde AB’den gelecek herhangi bir mesajın, Türkiye'yi Avro-Atlantik aidiyetinden uzaklaştırmak isteyenlerin elini güçlendireceğini" de ileri süren Kılıçdaroğlu mektubunda, "AB’nin bu olumlu yaklaşımına, özellikle bağımsız bir yargı ve işleyen bir güçler ayrılığına işaret eden, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri'ne tam uymasına ilişkin güçlü ve aleni bir ısrarın eşlik etmesi gerektiğini" savundu.

Kılıçdaroğlu, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Aynı zamanda, düşünce, basın, toplanma ve iletişim özgürlüklerine tam saygı duyulmasına ilişkin bir çağrının yapılması gerektiğine inanıyoruz. CHP, Avrupa Birliğine katılmak için Türkiye’nin yaptığı reformların güçlü bir destekçisi olmuştur. Biz Avrupa ideallerine bağlılığımızı benimsemekte ve Türkiye’nin katılımını daha dinamik, daha rekabetçi ve yaratıcı bir Avrupa için katma değer yapacağına inanmaktayız. Sayın Başkan Rompuy, günümüz Türkiyesinde asıl ihtiyaç duyduğumuz, gittikçe zayıflayan demokrasimize yönelik bir odaktan ziyade, bu zorlukları aşabilmek için gerekli yol ve gücü bulmaktır. AB, bir yönden Türkiye’deki duruma ilişkin endişelerini net bir biçimde ifade etmeli ve aynı zamanda da Türkiye-AB ilişkilerinin karşılıklı ve de tüm dünya için olan önemine dikkat çekmelidir. Gerçek bir demokrasi ve temel hakların yeşerdiği bir Türkiye’yi isteyenleri cesaretlendirmenin zamanı şimdidir. Bu bağlamda Başbakan Erdoğan’ın ziyareti iyi bir fırsat teşkil edecektir."



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,482 µs