En Sıcak Konular

Irak kabinesinde 'Türkiye-petrol' gerilimi çıktı

17 Ocak 2014 13:53 tsi
Irak hükümetindeki Kürt bakanlar, 2014 bütçe tasarısında Kuzey Irak'ın ürettiği petrolü Türkiye üzerinden ihraç etmesini zora sokacak hükümlere yer verildiği için kabine toplantısını terk etti. Bu arada Barzani de önce Bağdat'a ardından ABD'ye gidecek...

Kuzey Irak petrolü Irak'ın kuzey ve güneyini germeye devam ediyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle (IKBY) Bağdat arasındaki anlaşmazlığın temelinde Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilecek Kuzey Irak petrolü var. Irak hükümetindeki Kürt bakanlar, 2014 bütçe tasarısında Kuzey Irak'ın ürettiği petrolü Türkiye üzerinden ihraç etmesini zora sokacak hükümlere yer verildiği için kabine toplantısını terk etti.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, tansiyonu düşürmek ve merkezi hükümeti ikna etmek için Bağdat'a gitmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, merkezi hükümetin onayı olmadan yeni boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin federal bütçeden aldığı yüzde 17'lik payı kesecekleri uyarısında bulunmuştu. İsminin yazılmasını istemeyen IKBY'nden bir yetkili, Irak petrol gelirinden aldığı yüzde 17'lik paydan vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Yetkili, "Biz bu zararı göze almaya hazırız. Saddam Hüseyin döneminde nasıl dayandıysak şimdi de birkaç sene dayanırız.Yüzde 17 kaybı telafi etmek için kendi petrolümüzü dünyaya satarız" diye konuştu. Bağdat hükümeti, petrol ihracını anayasaya aykırı buluyor. Petrolün hükümete bağlı Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından çıkarılmasını istiyor. Kürt yönetimi ise Bağdat'ın petrolden elde edilen gelir konusunda şeffaf davranmadığını ve bugüne kadar yüzde 17'lik payın (yaklaşık 27 milyar dolar) eksik verildiğini belirtiyor.

KÜRT PETROLÜ OCAK BAŞINA AKMAYA BAŞLADI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı, merkezi hükümetin itirazlarına karşın Türkiye'ye ham petrol göndermeye başladıklarını duyurmuştu.

IKBY Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'ye petrol akışının Ocak ayının ilk günlerinde başladığı, petrolün Bağdat'ı atlayarak, yeni inşa edilen boru hattıyla Ceyhan'a sevk edildiği belirtilmişti.

BAĞDAT İTİRAZ ETMİŞTİ

Kürt yönetiminin petrol akışını başlatması merkezi yönetimi kızdırmıştı. Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani'nin, Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarı Efe Ceylan'ı bakanlığa çağırarak, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkiyatı ile ilgili itirazını bildirmişti.

Şehristani'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı'nın görüşmede, Türkiye'nin iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara uymasını istediği belirtilmişti.

Açıklamada Şehristani'nin, "Irak, hükümetin onayı olmadan ülke topraklarından petrol ihraç edilmesini, anayasada Iraklıların mülkiyetine ait olduğu belirtilen petrol servetine yönelik bir ihlal olarak görüyor. Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatına izin vermesine itiraz ediyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

BARZANİ ABD'YE DAVET EDİLDİ

Bu arada, Mesut Barzani'nin ABD Başkanı Obama yönetimi tarafından Washington'a davet edildiği belirtiliyor.

Denge Azad'ın haberine göre, ABD, Mesut Barzani'yi 20 ay sonra yeniden davet etti. Barzani'nin ABD ziyaretinde ABD'li üst düzey yetkililer ile Irak ve bölgenin durumu, özellikle de Enbar Eyaleti ve Felluce'de bir süredir devam eden gerginliğin ele alınacağı belirtildi.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs