En Sıcak Konular

Piyasalarda kara hafta

17 Ağustos 2007 08:57 tsi
Piyasalarda kara hafta Uzmanlar, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin borsalarına gelen satışların, yatırımcıların Japon yenine yönelmesi nedeniyle arttığını söyledi

Songül Hatısaru

Amerika'daki yüksek riskli konut kredilerinin tetiklediği, başta Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyaya yayılan ve bir likidite krizine dönüşen satış dalgasının ardından, dün de Japon yeni borçlanan oyuncuların pozisyonlarını hızlı şekilde kapatmaya başlaması Asya borsaları üzerinden dünyayı vurdu.
Yenin daha da değer kazanmasından korkan oyuncuların, dolar satıp yen alması pariteyi 113.6 seviyesine çıkardı. Yendeki değer kazancı carry trade (Japon yeniyle borçlanıp yüksek faizli diğer ülke para birimlerine yatırım yapma) pozisyonlarını etkilediği için gelişmekte olan piyasalarda ciddi satış baskısı gözlendi.

Gül ve cari açık etkisi
Dün en çok Türk ve Polonya borsasının düştüğü görüldü. Olumsuz havada Türkiye'nin 32 milyar dolar civarındaki cari açığı ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığının böyle bir konjonktürde önümüzdeki dönemde kriz yaratma olasılığının Türkiye üzerinde riski artırdığı söyleniyor.
Dün İMKB'nin yüzde 6.8 düşmesi daha ne kadar aşağı iner sorusunu ortaya attı. Uzmanlar mortgage ve hedge fonlardaki batak oranı ortaya çıkmadan piyasalardaki dalgalanmanın durulmayacağı görüşünde. Bu noktada borsanın 39 bine gerilemesini bekleyen olduğu gibi "Birkaç gün içinde toparlanır" görüşünde olan da var.

 'FED'in indirimi borsaları yükseltir'

Özgür Altuğ / Raymond James Başekonomisti
"Satış baskısı gelişmiş piyasalardaki çalkantılı ortamda ayakta durmaya çalışan gelişmekte olan piyasalara da sirayet etti. Özellikle Japon yeninin diğer para birimleri karşısında hızlı değer kazancı Türkiye'yi çok kötü vurdu. Kısa vadede mortgage ile ilgili olumsuz haberler kötü etkiler bırakmaya devam edecek. Merkez bankalarının tavrı ortamı rahatlatabilir. FED'den bir faiz indirimi veya Japon Merkez Bankası'ndan gelecek hafta faiz artırımı yapmaması ortamı biraz yumuşatabilir. Bu takdirde borsalar bir miktar toparlanabilir."

'Borsa yükselse de tekrar geri gelecek'

Ömer Dilber / Hak Menkul Genel Müdür Yard.
 "Diğer gelişmekte olan piyasalarda ortalama yüzde 5 civarında gerçekleşen düşüşün Türkiye'de cari açık ve birazda siyasi belirsizlikten dolayı yüzde 10'lar seviyesine oluştuğu görüldü. Borsada bundan sonra oluşacak trendi global piyasalardaki krizin seyrinin belirleyeceği görülüyor. Endekste bu hızlı geri gelişin ardından kısa soluklu bir yükseliş bekliyoruz. Çünkü borsa son iki günde panik satışlarla hızlı bir gevşeme yaşadı.
Bu yükseliş 46.500 seviyesine kadar olabilir. Ancak bu yükselişi takiben tekrar satışların gelmesi mümkün görünüyor."

Milliyet



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,260 µs