En Sıcak Konular

Emniyet ve yargıdaki depremin sebebi ortaya çıktı

17 Ocak 2014 11:15 tsi
Dinlemelerin merkezi TİB’de, kayıtlar incelendikten sonra hükümet düğmeye bastı. Emniyetin ardından savcılara sıçrayan görevden almalar böyle başladı.



Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, HSYK 1. Dairesi'ndeki değişikliğin ardından da yargıda başlayan görevden almaların "perde arkası" netleşti.

Buna göre, görevden almalarla ilgili operasyonun ilk ayağı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yapılan dinleme kayıtlarının incelenmesi sonucu gerçekleşti. Türkiye genelinde, mahkeme kararları ile dinleme talebinde bulunan savcılar ile emniyet mensupları listelendi. Listeler doğrultusunda "2 bin 500" emniyet mensubunun görev yerleri değiştirilirken, aynı kapsamda 150 kişilik bir hâkim ve savcı listesinin hazırlandığı kaydedildi.

Paralel devlet adı altında tasfiyelerin öyküsü şöyle gerçekleşti:

ÇALIŞMA MİT 'TEN YAPILAN ATAMA İLE BAŞLADI

Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyelerinin, "paralel devlet" olarak nitelendirdiği Gülen Cemaati'ne yakın kamu görevlilerinin listelerine yönelik çalışma MİT kökenli Ahmet Cemalettin Çelik'in, 23 Aralık'ta TİB'e atanması ile başladı. Bilgilerin paylaşılmasına karşı çıkan TİB personeli, torba yasayla verilen dokunulmazlıkla ikna edildi.

Taraf Gazetesi'nin TİB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye genelinde mahkeme kararları ile ilgili yürütülen tüm teknik takipler TİB'in bünyesinde bulunan "ana dinleme sistemi" aracılığı ile kontrol ediliyor. Bu sistemde, MİT'in dışındaki emniyet birimlerinin gerçekleştirdiği dinlemeler takip edilebiliyor.

TİB yönetiminin değişmesi birlikte, Türkiye genelinde gerçekleştirilen tüm yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına yönelik teknik takipler masaya yatırıldı. Bu kapsamda, dinleme kararı alan hakimler, dinleme kararı talep eden savcılar ile dinleme işlemini gerçekleştiren ve dosyaları takip eden tüm emniyet mensupları tek tek belirlendi. Ve hepsi ile ilgili de ayrı ayrı liste hazırlandı.
Her ne kadar listelerin, "paralel yapı" olarak nitelendirilen emniyet ve yargı mensuplarından oluştuğu söylense de bunlar arasında cemaat üyesi olmayan hatta, cemaat ile hiçbir ilgisi bulunmayan birçok kişi de bulunuyor.

Listelerde, her kesimden kamu görevlisinin bulunduğu kaydedildi. Paralel yapı olarak nitelendirilen ve görevden alınan tüm emniyet personelinin bir şekilde yolsuzluk ve rüşvet dosyaları ile ilgisi bulunduğu kaydedildi. TİB'den elde edilen veriler, MİT ile paylaşıldı.
Daha sonra görevden almalar, sürgünler gerçekleşti.

Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs