En Sıcak Konular

''Suriye halkının en büyük şansı...''

17 Ocak 2014 08:28 tsi
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, Şanlıurfa'da açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, "Büyük acılar çeken Suriye halkının belki de tek ve en büyük şansı Türkiye gibi komşulara sahip olması" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Şanlıurfa’ya bağlı Harran Kökenli Barınma Merkezi'nde düzenlenecek Suriye'ye Komşu Ülkeler Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere kente gelen heyet başkanları ile BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres onuruna dün bir akşam yemeği verdi.
 
Yemekte konuşan Bakan Davutoğlu, Şanlıurfa'nın tarihinden bahsederek bir medeniyet merkezi olan bu şehirde konuklarıyla bir arada olmaktan çok memnun olduğunu, ancak bunun Suriye'de yaşanan insanlık dramı nedeniyle olmasından da aynı derecede üzüntü duyduğunu belirtti. Davutoğlu, bugün gerçekleştirilecek toplantının ve kamp ziyaretinin Suriye halkının çektiği acıları bizzat onlardan dinlemek için önemli bir fırsat teşkil ettiğini ve Cenevre-2 toplantısı öncesinde bu trajediyi bir kez daha dünya kamuoyunun dikkatine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye'deki kayıpları bir istatistik olarak görmemesi ve krize acilen çözüm üretmesi için Şanlıurfa'dan kuvvetli bir çağrı yapılacağını vurguladı.
 
"OSMANLI DA ZAMANINDA YAHUDİLERE KUCAK AÇTI"

BM yetkilisi Guterres ise, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere gösterdiği konukseverliğin her türlü takdirin üzerinde olduğunu ve şimdi uluslararası toplumun da Türkiye ve diğer komşu ülkelerin bu fedakarane çabalarına daha fazla yardım ve çözüm yönünde etkin adımlarla karşılık vermesi gerektiğini belirtti. Urfa gibi tarihi bir şehirde böylesine önemli bir toplantı için bulunmaktan onur duyduğunu kaydeden Guterres, esasen ülkesi Portekiz'in Türkiye ile benzer bir konuda çok özel bağları bulunduğunu, nitekim 1492 yılında Portekiz'den kaçmak zorunda kalan Yahudilere o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun kucak açtığını ve Türkiye'nin bugün de bu erdemli geleneği devam ettirerek Suriye'deki şiddet ortamından kaçan Suriyelilere evsahipliği yaptığını, BM olarak Türkiye'ye minnettar olduklarını vurguladı.
 
ZEBARİ: SURİYE KRİZİNE SİYASİ ÇÖZÜM ŞART


Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Suriye'deki dramın başta komşu ülkeler olmak üzere tüm bölgeye ve uluslararası camiaya acı verdiğini, komşu ülkeler olarak ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını, ancak krize siyasi bir çözüm bulunmadan Suriye'nin acılarının dinmeyeceğini, bu amaçla Cenevre-2 toplantısının başarılı olmasını gönülden dilediklerini söyledi. Komşu ülkeler toplantılarının Cenevre yerine bizzat Suriyeliler için açılan kamplarda yapılması fikrinden dolayı Bakan Davutoğlu'na teşekkür eden Zebari, Türkiye'nin ülkelerinden kaçan Suriyelilere yaptığı yardımların gerçekten çok etkileyici olduğunu ve Türkiye ile bu konuda dayanışma içinde birlikte yan yana duracak olmaktan da memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.
 
"URFA, BANA ŞAM’I HATIRLATIYOR"

Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif de Şanlıurfa'nın kendisine Şam'ın bazı mahallelerini hatırlattığını, ancak şimdi o güzel şehrin derin bir tahribata uğramış olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Saif, Türkiye'ye bu toplantının fikir babalığını ve ev sahipliğini yaptığı için teşekkür etti. Saif ayrıca, Suriye'de bir an evvel çözüm için etkin adımlar atılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve 22 Ocak'ta düzenlenecek Cenevre-2 toplantısının bu yönde bir süreç başlatmasını dilediklerini kaydederek, Ürdün'ün bu yönde her türlü çabayı göstereceğini vurguladı. Yemeğe Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Randa Habib Hassan ve Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi de katıldı.

trthaber


Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,496 µs