En Sıcak Konular

AB üyeleri arasında telekulak pazarlığı

16 Ocak 2014 12:26 tsi
AB ülkeleri arasında karşılıklı dinlemeyi engellemek için pazarlıkların yapıldığı ortaya çıktı. Almanya’nın başını çektiği “no spy” anlaşmasına İngiltere direniyor.

Amerika’nın Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri liderlerini dinlediğinin ortaya çıkmasından bu yana söz konusu skandal gündemden düşmüyor. ABD’nin AB’nin Brüksel’deki kurumlarında da dinleme yaptığı ve İngiltere’nin bu dinlemelere ortaklık ettiği belirlenmişti.

Konunun kamuoyuna yansımasından sonra AB ülkeleri arasında karşılıklı olarak dinlemeleri engellemek amacıyla Almanya’nın aylardır bir anlaşma sağlanması için uğraştığı ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung ve NDR’ın haberine göre Berlin yönetimi, karşılıklı olarak dinlemelerin ve istihbari faaliyetlerin sonlandırılması için çaba sarf ediyor.

Almanya, konuyla ilgili bir anlaşma metninin ortaya çıkması için bastırırken, adı casusluk skandalına karışan İngiltere ise bu konuda bir metin imzalamaya yanaşmıyor. Londra yönetimi bunun yerine karşılıklı olarak açıklama yapılmasının yeterli olduğunu öne sürüyor.

Almanya’nın zorladığı anlaşma terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması hariç diğer konularda AB ülkelerinin birbirini dinlemesine son verilmesini ön görüyor. En büyük hedef ise politik ve ticari casusluğun önüne geçebilmek.

Bu hedefe ulaşmak için 28 AB üyesi ülkelerin gizli servisleri arasında bir çalışma başlatıldığı ve büyük oranda fikir birliği sağlandığı belirtiliyor.

Öte yandan Almanya’yı ‘hedef ülke’ koduyla dinleyen ABD’nin Berlin yönetimiyle anti-casusluk konusunda anlaşmaya yanaşmamasına tepkiler sürüyor.

Konuyla ilgili görüşmelerin zor şartlarda devam ettiği belirtilirken, Almanya’daki muhalefet partileri de Merkel hükümetini eleştiriyor.

cihan

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs