En Sıcak Konular

'Mistik Deniz Ejdarhası' dalışa geçiyor

16 Ocak 2014 11:18 tsi
'Mistik Deniz Ejdarhası' dalışa geçiyor Okyanusun dibinde bilimsel deneyler...

Çin'in Ciolong (Mistik Deniz Ejderhası) adlı denizaltısının, bu yıl içerisinde Kuzeybatı Pasifik ve Güneybatı Hint Okyanusu'na giderek bilimsel araştırmalar ve pilot deneyler yapacağı bildirildi.

Çin Okyanus İdaresi Başkanı Liu Sıgui, ülkenin bu sene de Pasifik'teki bilimsel araştırma ve inceleme çalışmalarını sürdüreceğini duyurdu. Bu anlamda Ciaolong'un Kuzeybatı Pasifik ve Hint Denizi'nde bilimsel araştırma faaliyetleri yapacağın altı çizilirken, denizaltının gelecekte yapacağı çalışmalar için de çeşitli dalış denemelerinde bulunacağı açıklandı.

Liu, "Bölgedeki açık denizlerde keşif ve gözlem çalışmalarına aktif olarak devam edeceklerini ve okyanus kaynakları ile denizin derinliklerindeki bilimsel araştırma çalışmalarına ağırlık verileceğini" söyledi.
Güney ve kuzey kutuplarındaki araştırma misyonları için yeni gemiler ve bilimsel araştırma ekiplerinin bu bölgelere gönderileceğine işaret edilerek, Pekin yönetiminin "Deniz kaynaklarının keşfi ve değerlendirmesi noktasında uluslararası rekabet göz önünde bulundurularak açık sulardaki bilimsel faaliyetlere önem verdiği" belirtildi.

"Mistik Deniz Ejderhası", 2012'de 7 bin metre derinliğe insanlı dalış yaparak bu alanda bir rekora imza atmıştı. ABD, Japonya, Rusya ve Fransa, Çin'den önce 6 bin metre derinliğe dalabilmişti.
Çin'in derin denizlere dalma teknolojisinin "açık bir kaynak" olduğunu sık sık vurgulayan yetkililer, yabancı bilimadamlarının da Ciaolong denizaltısını araştırmalar için kullanılabileceğini kaydediyor.  

-Çin açık denizlerdeki faaliyetlerini artıyor-
Son dönemde Okyanus ve açık deniz faaliyetlerini artıran ülkenin uçak gemisi Liaoning ise Güney Çin Denizi'ne yaptığı seferini tamamlayarak bu ayın başında limana geri dönmüştü.

Liaoning'in, Çin donanmasına ait 2 hava savunma destroyeri ve iki füze firkateyninin eşliğinde çıktığı Güney Çin Denizi seferinde, bilimsel komutlandırma, savunma ve hücum, zorlu deniz şartlarında askeri dayanıklılık, pilot eğitimi gibi bir dizi test görevini yerine getirdiği aktarılmıştı.

Diğer yandan Çin'in 256 kişilik araştırma ekibini taşıyan "Şüelong" (Kar Ejderhası) adlı bilimsel inceleme gemisi, kasım ayında çıktığı kuzey kutbu bilimsel araştırma misyonu çerçevesinde halen bölgede bulunuyor. Şüelong, bölgede yürüttüğü inceleme ve test faaliyetlerini tamamlayarak nisan ayında ülkenin doğusundaki Şanghay limanına geri dönecek. 

Bu haber 1,835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs