44 koli gizli belge İran'a gidiyordu | " /> 44 koli gizli belge İran'a gidiyordu | "/>

En Sıcak Konular

Yılın casusluğu: 44 koli gizli belge İran'a gidiyordu

16 Ocak 2014 09:58 tsi
Yılın casusluğu: 44 koli gizli belge İran'a gidiyordu Üretiminde Türkiye'nin de yer aldığı uçağın bilgilerini kaçırmakla suçlanan İran asıllı mühendis Muzaffer, FBI tarafından ABD 'den çıkmak üzereyken yakalandı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu, dokuz ülkenin ortak olduğu büyük bir proje kapsamında üretilen yeni nesil savaş uçağı F35 Lightning II'nin teknik bilgilerinin gizlice İran'a satıldığı ortaya çıktı. F-16'ların yerini alması beklenen ve eski nesil avcı uçaklardan dört kat daha etkili olan F35'e ait bilgileri Tahran'a gönderdiği tespit edilen bir mühendis, FBI tarafından ABD'den kaçmak üzereyken nefes kesen bir operasyonla yakalandı.

EN AZ 10 YIL HAPİS CEZASI

1991 yılında ABD vatandaşı olan İran asıllı mühendis Muzaffer Khazaee , 9 Ocak tarihinde yanına aldığı gizli dosyalarla birlikte ABD'den Almanya'ya, oradan da İran'a geçmek üzere Newark Havalimanı'na geldi. FBI'ın Eylül ayından beri takipte olduğu Khazaee, gümrükten yanındaki dosyalarla geçmek isterken durduruldu. 'Kişisel kitap ve eşyalarını götürdüğünü' iddia eden İran asıllı mühendisin, polisin yaptığı inceleme sonucu F35 savaş uçaklarına ait bilgileri kaçırdığı anlaşıldı. Henüz bilgileri 'hangi kurum ya da kim' için çaldığı bilinmeyen Khazaee, yabancı bir ülkeye ait çalıntı bir hizmeti satmak suçlaması ile yargılanacak. Sorgulaması hala devam eden suçlunun en az 10 yıl hapis ve milyon dolarlık para cezası alması bekleniyor.

44 KOLİ GİZLİ BİLGİ

Olayın ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan ABD hükümeti, son beş yıl içinde yedi kez İran'a girip çıkan Khazaee'nin, İran'ın Hamadan şehrine, içerisinde F35 savaş uçaklarına ait toplamda 44 koli döküman gönderdiğini belirtti.

EN GELİŞMİŞ SAVAŞ UÇAĞI

Şu ana kadar 100 adet F35 uçağının yapımı tamamlanarak fabrika dışına çıktı. 85 tanesi ABD'de altı farklı havaalanında uçuyor. F35'ler 2040'lı yıllarda dünyanın en önde gelen avcı uçağı olması için tasarlandı. Ayrıca havadan-havaya yeteneği olarak F22'den sonra gelen tek uçak olarak da planlandı. F-35 tasarlanırken istenilen özellikler ise şunlar oldu: Geçmişteki avcılardan dört kat daha fazla etkili havadan havaya mücadele. Sekiz kat daha etkili karaya saldırı. Üç kat daha etkili stratejik keşif ve hava savunması.

Bu haber 1,911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs