En Sıcak Konular

‘Balon şişti, şimdi havası alınıyor’

16 Ağustos 2007 22:19 tsi
‘Balon şişti, şimdi havası alınıyor’ İş dünyası küresel piyasalardaki dalgalanma nedeniyle panik yaşanmaması gerektiğini düşünüyor. TÜSİAD eski Başkanı Özilhan, dalgalanmayı “Balon şişti, şimdi bu balonun havası alınıyor” şeklinde yorumladı

ABD’deki kredi piyasasına ilişkin endişelerle küresel satış dalgası sürerken, iş dünyası da çalkantıyı yakından takip ediyor. TÜSİAD eski Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 3-4 yıldır piyasaların çok iyi gittiğini ve herkesin bundan nemalandığını belirterek, “Neticede balon şişti, şimdi bu balonun havası alınıyor” dedi.

Özilhan, piyasalarda yaşanan son gelişmeleri dış konjonktürdeki değerlendirmeye bağladığını ifade ederek, içeride olan siyasi bir takım gündem maddelerinin yabancıları bir miktar etkileyebileceğini düşündüğünü söyledi.

‘BOZULMA SÜRER AMA TOPARLANMA YAŞANIR’

Hedge fonlarda yüksek miktarda paralar biriktiğini, önemli satın almalar yapıldığını, çeşitli piyasalarda yüksek getiri getirecek ve bazen de risk çıkabilecek gelişmeler olduğunu anlatan Özilhan, şunları kaydetti: “Burada bir düzelme oluyor. Bu da, Türkiye başta olmak üzere, yükselen piyasaları önemli şekilde etkiliyor. Bir miktar çıkışlar olacak ve piyasalar bir müddet daha bozulmaya devam edecek. Belirli bir noktaya geldikten sonra tekrar düzelmeye, toparlanmaya başlar. Yani piyasalar bir müddet daha böyle volatil olmaya devam edecek. Bir müddet sonra tekrar dış konjonktür de kendini toparlar. Onun da etkisi Türkiye’ye pozitif olarak yansır. Tekrar yeni bir noktada bir denge olur.”

MÜSİAD: İÇERİDE PANİĞE GEREK YOK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, şu anda Türkiye’de dövize yatırım yapanlar ve ihracatçılar açısından bir düzeltme ve kar fırsatı olduğunu bildirdi.

Gelişmiş ülkelerdeki yatırımcıların, açık pozisyonlarını kapatmak için gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarını geri çekmeye ve böylece açık pozisyonlarını kapamaya çalıştıklarını kaydeden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, şunları kaydetti:

“Avrupa ve ABD’deki bu dengesizlik kapanıncaya kadar bu türbülans devam edebilir. İçeride herhangi bir paniğe gerek yok. Türkiye’nin ekonomik göstergeleri bir kriz ya da panik ortamını gerektirecek durumda değil. Merkez Bankası, Hazine ve kamu maliyesi, uluslararası piyasalardaki bu türbülansı zaten son raporlarında beklediklerini ifade ediyorlardı. Hazırlıklı durumdalar. Türkiye’nin makro göstergeleri oldukça sağlam. Şu anda Türkiye’de yerleşik dövize yatırım yapanlar ve ihracatçılar açısından bir düzeltme fırsatı, kar fırsatı var.”

TİM: MB PROAKTİF DAVRANMALI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, piyasalardaki gelişmelere ilişkin olarak, “Panik yapmadan süreci yönetmeliyiz” dedi.

Satıcı, şöyle devam etti: “Bugün dünya piyasalarında ortaya çıkan durum aşırı likidite nedeniyle önemsenmeyen risklerin bir anda ortaya çıkması sebebiyle işlerin tersine dönmesidir. 1990’larda Japonya’da da aynı durum gerçekleşmişti. Japonya örneğinin bize gösterdiği merkez bankalarının piyasayı daimi bir şekilde fonlayamayacağı, fonlasa bile bunun bir çözüm olmayacağı er ya da geç kısa süreli de olsa bir durgunluk yaşanacağıdır.”

Avrupa ve Amerika’da ortaya çıkabilecek bir durgunluğun ihracatı negatif yönde etkileyeceğini söyleyen Satıcı şunları kaydetti: “Büyük ihtimalle Fed ve ECB faiz politikalarını son baharda tekrar gözden geçireceklerdir. İşte tam bu noktada Merkez Bankası ‘Batı ne yapıyorsa ben de aynı şeyi yapayım’ psikozundan kurtulup proaktif davranmalıdır. Bugün dış piyasalardaki gelişmeler gösteriyor ki Batı dünyası her zaman doğru şeyi yapmıyor. Elbette biz de dış piyasalara bağlıyız ama kabiliyetlerimizin de farkına varıp komplekslerimizden kurtulup herkesten önce doğru hareketi yapar duruma gelmeliyiz.”

İTO: DALGA BANKALARA YANSIRSA DOLAR HIZLI YÜKSELİR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da şu anda Türkiye’deki durumun, uluslararası çalkantı sebebiyle dış piyasada zarara uğrayan uluslararası oyuncuların uğradıkları zararı Türkiye’deki karlı pozisyonları ile dengelemek istemelerinden kaynaklandığını ifade etti.

Yalçıntaş, şunları kaydetti: “Bundan sonra önemli olan, bu büyük bankaların, merkez bankalarının ne şekilde pozisyon alacağıdır. Eğer merkez bankalarının ve de hükümetlerin desteği devam ederse bir hafta içinde sakinleşeceğini umuyorum. Buradaki en büyük tehlike, eğer piyasalar bu merkez bankalarının adımlarını yeterli görmezler ve bu dalgalanma eğer uluslararası bankalara da yansırsa o zaman gelecek olan ikinci dalgada döviz kurunun daha da yükseleceğini bilmek gerekir. Bu önümüzdeki bir hafta içinde belli olur.”



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,690 µs