En Sıcak Konular

'13 çocuk yanlış aşılandı iddiası'

16 Ağustos 2007 22:13 tsi
Pratisyen Hekimler Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nca dile getirilen 13 çocuğun yanlış aşılandığı iddiasına İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden yalanlama geldi.

İddia sahipleri ayrıca 240 doz hip aşısının etken maddesinin, saatlerce dışarıda bekletildiğini de belirttiler.

Türk Hemşireler Derneği, Pratisyen Hekimler Derneği (PHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri bir basın toplantısı düzenledi ve aşılama hizmetleriyle ilgili olarak il sağlık müdürlüğüne çarpıcı sorular sordular. Sağlık örgütlerinin temsilcileri, aşılama hizmetlerinin eksik ve yanlış yapıldığını, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkabileceğini savunarak, il sağlık müdürünün aile hekimliği başladığından bu yana yapılan aşılama hizmetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna açıklamasını istedi.

PHD İzmir Şube Başkanı Dr. Hasan Değirmenci aşılama hizmetlerinin eksik yapılmasıyla ilgili ciddi iddialarda bulundu. Değirmenci, aşılama-bağışıklama hizmetleri konusunda bilgisi olmayan aile hekimi ve personelinin bir merkezde kızamık ve karma aşılarını yanlış karıştırıp bunu 13 çocuğa kullandığını, yanlışlık yapıldığının 'fark edilmesi' üzerine de tekrar bu çocuklardan 12'sinin bulunup yeniden aşı yapıldığını iddia etti. Değirmenci ayrıca, bir merkeze gelen ve +4 ile - 8 derecede saklanması gereken 240 doz aşının etken maddelerinin saatlerce dışarıda bekletildiğini de kaydetti.

Dr. Değirmenci açıklamasında şunları söyledi: "Aile sağlığı merkezlerinde aşıların korunması amacıyla oluşturulan soğuk zincir sorunu var mıdır? 240 doz hip aşısı alınıyor, saklama dolabına konuyor ama aşıların etken maddeleri saatlerce dışarıda bırakılmıştır. Bu aşılara ne olmuştur, kullanılıyor mu? Kızamık aşısı ile karma aşıların sulandırıcıları bir yerde yanlış karıştırılıyor. Ama yanlış karıştırılan bu aşılar 13 çocuğa vuruluyor. Yanlışlık yapıldığı fark edildiği için bu 13 çocuktan 12'si bulunup tekrar aşılandı. Peki, bu çocuklar ölseydi ne olacaktı?"

İzmir İl Sağlık Müdürü Op.Dr. Mehmet Özkan ise aile hekimlerine gerekli eğitimlerin ve lojistik desteğin verildiğini belirterek, "Aşılar buzdolabında (+2) ila (-8) derece arasında saklanmaktadır. En ufak bir şüphe olsa aşılar kullanılmaz, tutanakla imha edilir. Aşı zaiyatı sorgulanmaksızın, yeni aşı verilir. Ayrıca 10 yıllık dolapların yerine 100 yeni dolap dağıtılmıştır. İddiaların aksine aile hekimliğine geçişten sonra aşılarda da düşüş yaşanmamıştır. Buna bağlı bulaşıcı hastalıklarda herhangi bir artışta yaşanmamıştır. Yeni Kurumlarımızda 01.01.2006 tarihinden itibaren Sivil Toplum kuruluşlarının iddia etikleri gibi sulandırıcı bulunmamaktadır ve karıştırılması da söz konusu değildir." şeklindeki sözlerle iddialara açıklık getirildi.

 
haber7



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,463 µs