En Sıcak Konular

CHP RTÜK uslüne kapılarını kapattı! İşte çözüm!

15 Ocak 2014 15:09 tsi
CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz Başbakan'ın gündeme getirdiği RTÜK usulü HSYK teklifini yorumladı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) krizinin büyümesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girdi.

Gül ile görüşmesinin ertesi günü, yani dün,  partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan da muhalefete yeni bir formül önerdi.

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamada, muhalefetin de onayının alınması halinde, halen TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin AK Parti yasa teklifinin"dondurulacağını", yerine Anayasa değişikliğinin getirilebileceğini söyledi. Başbakan, yeni HSYK için de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu benzeri bir yapının düşünülebileceğinin işaretini verdi.  

Peki, CHP bu teklife nasıl bakıyor? Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Ali Özgündüz, RTÜK usulü düzenlemeyi İNTERNETHABER'e yorumladı:

YARGI KİMSENİN ARKA BAHÇESİ OLMAMALI

"HSYK'da RTÜK usulü bir düzenleme olmaz, o tamamen yargının siyasallaşması demektir. Her partinin kontenjanından seçilen üyeler, Hakim ve Savcıları atama, nakil, disiplin, terfi işlemlerini yapabilecek bir kurul olmaktan çıkar. Zaten şu andaki yargının sıkıntısı budur. Yargı siyasallaşmamalı, yargı, kimsenin arka bahçesi olmamalıdır."

BU FELAKET OLUR

"RTÜK kanununu biliyorsunuz, her siyasi parti grubu oranında üye seçiyor, bu uygun değildir. Meclis tarafaından HSYK üyelerinin bir kısmının seçilmesi normaldir ancak bunun da nitelikli çoğunlukla, batıdaki gibi olması lazım. Belli sayıdaki hakim ve savcı arasından meclis seçebilir ama her partinin kontenjanı diye bir şey olması yargının tamamen siyasallaşmalı, hakim ve savcıların AKP'li, CHP'li, MHP'li, BDP'li diye bölünmesi anlamına gelir ki bu felaket olur."

BAŞBAKAN'IN RTÜK ÖNERİSİ YARGININ BİTMESİ ANLAMINA GELİR

"Başbakan'ın RTÜK benzeri önerisi yargının bitişi anlamına gelir, ülke için felaket olur, herkesin kendi hakimi, savcısı ayrı olur, kamplaşma olur. Seçim Kanunu'na göre, hakim ve savcılar bir siyasi partiye üye ve aday oldukları zaman bile tekrar mesleğe dönemiyorlar, çünkü hakim ve savcılık görevi siyasi görüşünü açığa vurmayı kaldırabşilecek bir görev değildir. siyasi görüşünü açıklayan bir hakim ve savcının tarafsızlığına kimse güvenemez."

EN UYGUN YÖNTEM

"HSYK'nın mutlaka düzenlenmesi lazım, bakanın ve müsteşarın mutlaka HSYK'dan çıkması gerekiyor. Çünkü, siyasi iktidarın uzantısı olan bakanın HSYK'nın başkanı olması yargı bağımsızlığına aykırıdır. Bir kısım üyelerin parlamento tarafından nitelikli çoğunlukla seçilmesi, bir kısım üyelerin Yargıtay ve Danıştay'dan kendi üyeleri arasından seçilmesi ve yine bir kısım üyelerin de taşrada görev yapan hakim ve savcılar arasından seçilmesi en uygun yöntemdir."

HÜKUMET SİYASİ BİR MANEVRA YAPIYOR

"Hükumet hakikaten samimiyse, yargının bağımsız olmasını istiyorsa, bizim önermizi istemesi gerekiyor. Başbakan'ın RTÜK teklifinin siyasi bir manevra olduğunu düşünüyorum, şu anda siyasi bir strateji izliyorlar, aslında ön kesiyorlar."

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs