En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan HSYK'nın RTÜK önerisine tepki

15 Ocak 2014 14:21 tsi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) modeli önerisine ilişkin açıklamada bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) modeli önerisine ilişkin, "Yargıcın yakasında parti rozeti olmaz. Bu doğru değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, THY'nin tarifeli seferiyle Ankara'dan geldiği Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifte gelinen son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bizim iki ön koşulumuz vardı. Mevcut teklifin geri çekilmesini istiyorduk ama AKP çekmek istemiyor. İkincisi de yolsuzluk davalarının üstüne gidilsin ve bu davalara müdahale edilmesin. Bu konuda da herhangi bir ses çıkmadı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "HSYK için RTÜK modelinden bahsediliyor. Bu konuda yorumunuz nedir?" sorusuna "Yargıcın yakasında parti rozeti olmaz arkadaşlar. Bu doğru değil" cevabını verdi.

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: RTÜK MODELİ HSYK İÇİN ÖRNEK OLMAZ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, RTÜK modelinin HSYK için örnek oluşturamayacağını, bunun yargının siyasallaşması sonucunu doğuracağını söyledi.

CHP olarak, HSYK'nın yapısı konusunda, bunun tartışılması için oluşturulacak komisyonda bir öneri ortaya koyacaklarını kaydeden Hamzaçebi, "Önerimizi şimdiden açıklamayı uygun bulmuyorum. Ancak şunu söyleyebilirim; RTÜK modeli HSYK'ya örnek olamaz. HSYK'ya RTÜK tarzı bir yapılanma getirmek yanlış olur. Bu, yargının siyasallaşması sonucunu doğurur" dedi.

TANRIKULU: UZLAŞMA KÜLTÜRÜNE KATKI OLUR

CHP'li Tanrıkulu, RTÜK'te siyasi partilerin kontenjanları çerçevesinde aday gösterdikleri isimlerin, TBMM'de basit çoğunluk ile seçilmesi konusunda bir "teamül oluştuğunu" hatırlattı. Ancak HSYK ile RTÜK'ün ifa ettikleri görevlerin birbirinden çok farklı olduğuna da dikkat çeken Tanrıkulu, "bu nedenle, HSYK üyelerini eğer meclis seçecekse, nitelikli çoğunluk aranmalı" dedi.

Nitelikli çoğunluğa ulaşabilmek için, iktidar ya da muhalefetteki siyasi partilerin, HSYK için üzerinde herkesin uzlaşabileceği isimleri aday göstermelerinin gerekeceğini, bunun da demokrasi içindeki uzlaşma kültürüne katkısı olacağını söyledi. Tanrıkulu, "Öyle bir isim olacak ki; Hakim, savcı, avukat ya da öğretim görevlisi, TBMM'de aday gösterildiğinde kimsenin tarafsızlığı, bilgisi, kamu vicdanı açısından herhangi bir tereddüdü olmayacak. Bunu ancak nitelikli çoğunlukla sağlarsınız" dedi.

Nitelikli çoğunlukla seçimin, HSYK üye seçimlerini kitleme olasılığı konusunda ise, Tanrıkulu "Demokrasimiz teamüllerin geçerli olduğu bir demokrasi değil. Konsensüse dayalı bir gelenek oluşturulmasını gerekir" dedi ve bu konuda TBMM'de yapılan ombudsman seçimini örnek gösterdi. Bir baş ombudsman ve 5 ombudsmanın seçiminde, adayların bir kısmının da muhalefetçe belirlenmesini önerdiklerini, ancak hükümetin buna yanaşmayarak, TBMM'deki çoğunluğuna dayanarak, hem baş ombudsmanı, hem de ombudsmanların tümünü kendi adaylarından seçtiğini hatırlatan Tanrıkulu, "konsensüse dayalı bir gelenek oluşturmamız önemli. HSYK seçimlerinde nitelikli çoğunluk aranırsa, buna katkısı olur. Zaten 10 bin hakim, 70-80 bin avukat, bin kadar öğretim görevlisi arasından seçilecek 22 kişi konusunda uzlaşamıyorsak, demokrasiye kefen giydirip, çekip gidelim" dedi.

BDP: HSYK TAM BAĞIMSIZ OLMALI

BDP'li Hasip Kaplan ise, "HSYK'nın tam olarak bağımsızlığının sağlanması gerektiğini" söyledi. Bu konuda Avrupa Birliği başta olmak üzere, uluslararası normların gözetilmesi gerektiğine vurgu yapan Kaplan, "Adalet Bakanı ve Müsteşarı, HSYK'dan tamamen çıkarılmalı" dedi.

Kaplan, HSYK  üyelerinin nasıl seçileceği konusunda ise, kurulun "Hakimler" ve "Savcılar" olarak ikiye ayrılıp ayrılmayacağının belli olmasından sonra tartışılabileceğine dikkat çekti.

Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,471 µs