En Sıcak Konular

Yeni yol haritası

15 Ocak 2014 10:03 tsi
Yeni yol haritası ''Cumhurbaşkanı Gül bir takım temaslar ve çağrılar sonucunda liderlerle görüştü. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bir takım temasları ve Başbakan'ın bilgisi dahilinde AK Parti yöneticilerinin görüşmeleri oldu. Bu çabalar bir noktada olgunlaştı ve ortaya iki

12 Eylül 2010 referandumundan önceki birinci HSYK krizi Türkiye'ye yüzde 58'i ve kısmi bir Anayasa değişikliğini hediye etmişti.

İkinci HSYK krizinin de mini bir Anayasa değişikliğini kazandırması yönünde işaretler oluştu.

'Siyasette 24 saat uzun bir süredir' sözünün, siyasetin ruhuna ne kadar uygun olduğunu gösteren gelişmeleri yaşıyoruz.

Daha 2 gün önce Adalet komisyonunda, birbirine uçan tekme atan iktidar ve muhalefetin HSYK başta olmak üzere mini bir Anayasa paketi için uzlaşmaya varmaları söz konusu.

Sizi yazının sonuna kadar yormayım.

Bakmayın öyle Adalet komisyonundaki uçan tekmeli kavgalara Cuma günüden bu yana ikinci HSYK krizini aşmak için bir arka kapı diplomasisi yürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül bir takım temaslar ve çağrılar sonucunda liderlerle görüştü. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bir takım temasları ve Başbakan'ın bilgisi dahilinde AK Parti yöneticilerinin görüşmeleri oldu.

Bu çabalar bir noktada olgunlaştı ve ortaya iki ayaklı bir yol haritası çıktı.

1-Birinci öncelik Anayasa değişikliği verilecek. CHP ve BDP'nin de katkısıyla yapılacak anayasa değişikliği AK Parti'nin öncelikli tercihi.

2-Anayasa değişikliği başarılı olamazsa, Adalet komisyonunda görüşülen HSYK ile ilgili kanun teklifi önergelerle olgunlaştırılarak çıkarılacak.

Bu arada Anayasa değişikliği sadece HSYK ile ilgili maddelerle sınırlı olmayacak. Anayasa uzlaşma komisyonunda üzerinde uzlaşmaya varılan paket yeniden canlandırılacağı gibi, yine o paket üzerinde çalışılarak içinde HSYK düzenlemesinin de olacağı mini Anayasa paketi çıkarılacak. Bu sırada Adalet komisyonundaki kanun teklifi üzerindeki çalışmalar tamamlansa dahi, Meclis Genel Kurulu'na indirilmeyecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı ile görüşmelerinde Anayasa değişikliğine destek vereceklerini bildirmişler. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ı davet ederek 1 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmeden memnun ayrılan Başbakan, kurmaylarına Anayasa değişikliğinin öncelikli olarak çıkarılması yönünde talimat verdi. Dün de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli muhalefeti ziyaret ederek, gereken adım atıldı.

Burada en önemli fırsat CHP yine en önemli sorun CHP.

Daha doğrusu Anayasa değişikliğine evet diyen CHP hangi CHP? Çünkü CHP tek parti değil. CHP söz konusu olunca ikinci ciddi sorun ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ne zaman, 'U dönüşü' yapacağı endişesi.

Bunun sayısız örneği var. Ancak pişmiş aşa su katma adına bunu uzatmak istemiyorum ama dikkat çekmeden de geçemedim.

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak (ilgili kısım)



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs