En Sıcak Konular

ABD'li eski bakandan İsrail itirafı

15 Ocak 2014 09:17 tsi
ABD'li eski bakandan İsrail itirafı ABD’nin eski Savunma Bakanı Robert Gates’in yeni piyasaya çıkan anılarında Türkiye’ye dair gözlemleri de yer alıyor.

Robert Gates, İsrail'in Mavi Marmara operasyonunun stratejik olarak hatalı olduğunu, İsrailli muhataplarını Türkiye ile barışmaya teşvik ettiğini yazıyor.

ABD'de hem George W. Bush hem de Barack Obama döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Robert Gates anılarını yazdığı "Görev" isimli kitabında Türkiye'ye de yer verdi. İsrail'in İran'a düzenleyeceği olası bir saldırıda Türkiye'nin pozisyonu, Türkiye-İsrail ilişkileri, Ankara'nın Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi operasyonlar Gates'in kitapta değindiği konulardan bazıları oldu.
 
Robert Gates,  kitabın "Zor düşmanlar, zor dostlar" bölümünde İsrail'den bahsederken Türkiye de gündeme geliyor. Gates "İsrail'in stratejik durumunun kötüye gittiğini, kendi eylemlerinin izole olmasına daha da katkı sağladığını düşünüyorum" yorumunu yapıyor. Gates buna Mavi Marmara olayını örnek gösteriyor. Gates, "İsrail'in 31 Mayıs 2010'da, çatışması aktivistleri Gazze'ye taşıyan gemiye saldırması ve bunun sonucunda 8 Türk'ün ölmesi, İsrail'in takip eden boyun eğmez tavırla birleşince, İsrail'le sessizce iyi bir askeri ilişki kuran Türkiye ile kırılmaya neden oldu" yorumunu yapıyor.

Barak'a barış telkini
 
Gates bu ve benzeri olayların taktiksel olarak arzu edilir, hatta gerekli bile olsa stratejik etkilerinin negatif olduğu yorumunu yapıyor. Gates "İsrail'in güçlü bir dostu ve destekçisi olarak Kudüs'ün, stratejik durumunu yeniden düşünmesi gerektiğine inanıyorum" diyor. Gates kitabın bir başka bölümünde Mart 2011'de İsrail'e yaptığı ziyarette dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ı Türkiye konusunda uyardığını anlatıyor. Gates "Bir dost olarak, İsrail için şimdi geri gitme değil bölgede daha cesur adımlar atma -Filistin'le barış sürecinde ilerleme, Türkiye ile barışma, Ürdün'e yardım etme- zamanı olduğunu söyledim" diyor.

Milliyet
 



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs