@ olsun | " /> @ olsun | "/>

En Sıcak Konular

Çocuğumuzun adı @ olsun

16 Ağustos 2007 19:27 tsi
Çocuğumuzun adı @ olsun Çin'de bir aile, yeni doğan çocuklarına olan sevgilerinin bütün mail adreslerinde yankılanmasını istedikleri için bebeklerine '@' ismini seçtiklerini açıkladı.

Çince'de "sev onu" anlamına gelen @ işaretinin isim olarak kullanılmak istenmesi ise tartışmaya yol açtı.

Alfabe'si olmayan, bunun yerine harfleri temsil eden binlerce şekilden oluşan Çince'de, bebeklere alışılmadık isimler konulmak istenmesi, internet kullanımının da yaygınlaşmasıyla son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de ve pek çok ülkede "et" olarak telafuz edilen @ işareti, Çin'de de genel olarak bu şekilde telafuz edilirken, bazı yerlerde "ai ta (sev onu)" şeklinde okunuyor.

Çin Dil Komisyonu Başkanı Li Yumign, bebeğin babasının, dünyanın her yerinde e-mail adreslerinde kullanılan @ işaretinin, Çince'deki anlamından dolayı bebeğine takmak istediğini söyledi. Bebeğe böyle bir ismin takılması talebinin henüz kabul edilmediğini, konunun tartışıldığını söyleyen Li, "Çince'ye uygun isimler takılmadığı yada artık kullanılmayan, eski isimler seçtikleri için yaklaşık 60 milyon Çinli, bilgisayar ortamında kendi isimlerini kullanamıyor. Hiçbir yazılım isimleri kabul etmediği gibi, isimleri ilk kez görenler de okumakta zorlanıyor" dedi.

Çin'de bu yılın başında yürürlüğe giren bir yasayla birlikte, yabancı dillere ait kelimeler, Arap rakamları ve Çin kültürüne ait olmayan ifadelerin isim olarak kullanılması yasaklanmıştı. Yetkililer, Çin kültürüne zarar vereceği gerekçesiyle batı dillerinden isimler seçilmesine ise kesinlikle müsaade etmiyor.

Çin'in eski başbakanlarından Zhu Rongji'nin ismi, Çin'de çok nadir görülen 'rong' karakterinden dolayı, gazete ve televizyon haberlerinde her defasında farklı yazılıyor, "Başbakanın ismi yüzünden editörlerin başlarına ağrılar giriyor" şeklinde esprilere neden oluyordu.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs