En Sıcak Konular

HSYK görüşmelerine bugün devam edilecek

14 Ocak 2014 08:36 tsi
HSYK görüşmelerine bugün devam edilecek
TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine bugün devam edilecek.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, dün gerçekleştirilen toplantıda 15 maddesi daha görüşüldü, 12 madde kabul edildi, 3 madde tekliften çıkarıldı.
 
Kabul edilen maddelere göre, Adalet Akademisi Denetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından seçtiği üç asıl iki yedek üyeden oluşacak.
 
Denetim Kurulu'nun, her yılın sonunda yıllık denetim raporu düzenleyerek, birer örneğini Genel Kurula ve Bakanlığa şubat ayı yerine temmuz ayının sonuna kadar sunmasına ilişkin değişiklik, metinden çıkarıldı.
 
Akademinin idari personeli, naklen veya memuriyet sınavını kazananlar arasından Başkan tarafından atanacak.
 
Türkiye Adalet Akademisi'nde ders vermekle görevlendirilecek adli ve idari yargı hakim ve savcılarını, muvafakatleri alınarak, Adalet Akademisi Başkanı'nın talebiyle Adalet Bakanı görevlendirecek. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyesi ile askeri yargı hakim ve savcıları ve noterlerin ders vermesi için kendi kurumlarının uygun görüşü gerekecek.
 
Adalet Akademisi için yapılacak görevlendirmelerde bir yıllık süre şartı aranmayacak. Görevlendirmeler Başkan'ın talebi üzerine Adalet Bakanı tarafından yapılacak. Hakim ve savcıların görevlendirilmesinde HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'ndaki hakimler hakkında Bakan'ın uygun görme kararı şartı yürürlükten kaldırılacak.
 
Başkanın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları da Akademide görevlendirilebilecek.
 
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu'nun, Ankara'da Akademi bünyesinde Eğitim Merkezi kurulmasına ilişkin maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
 
Teklif kanunlaşarak yürürlüğe girdiğinde, Türkiye Adalet Akademisi'nin başkan, başkan yardımcıları, genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu üyeleri; yeni usule göre atama, seçim ya da görevlendirme yapılması için, mevcut görevleri sona erecek.
 
Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, HSYK tarafından; kadrosu Akademide bulunan diğer personel ise Adalet Bakanlığı tarafından görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde başka bir göreve atanacaklar.
 
Akademide geçici olarak görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personel, kadrolarının bulunduğu yerlerde göreve başlayacak.
 
Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Adalet Bakanı tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanacak. 15 gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kurulu'na sunulacak. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılacak.
 
Başkan atanıncaya ya da görevlendirilinceye kadar başkan tarafından yapılması gereken görev ve hizmetler, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü tarafından yürütülecek.
 
Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan Başkanlık, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul karar ve yönetmelikleri, bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam ettirilecek. Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler, bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacak.
 
Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu'nun HSYK yerine Adalet Bakanlığı'nca belirlenmesine ilişkin 25. maddesi de tekliften çıkartıldı.
 
25. maddenin tekliften çıkarılmasının ardından, Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, bugün saat 15.30'da devam etmek üzere toplantıyı kapattı.
 
Görüşmeler tartışmalara sahne oldu
 

Teklifin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, İstanbul merkezli operasyon tartışma konusu oldu.
 
Tartışmanın uzaması üzerine söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, parlamentonun mahkeme salonlarına dönüştürüldüğünü belirterek, "Kimileri itham ediliyor, kimileri aklanıyor, kimisi mahkum ediliyor. Bu parlamentonun görevi değil. Şikayet ettiğimiz, eleştirdiğimiz her şeyi aynı günün içinde bizim çiğnememiz fevkalade yanlış" diye konuştu.
 
Başlatılan bir soruşturmanın Ceza Muhakemesi Kanunu'nun öngördüğü usuller çerçevesinde sonuçlanabileceğini, başka türlü sonuçlanma imkanı bulunmadığını vurgulayan Bozdağ, "Durdurulmuş bir soruşturma, durmuş soruşturma söz konusu değil. Başbakan'ın ya da Adalet Bakanı'nın herhangi bir soruşturmanın durdurulması talimatı söz konusu değil" dedi.
 
"İftira kampanyası"
 
Bozdağ, Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını hatırlatarak, Ömer Güney hakkında terör örgütü üyesi olmak, örgüt faaliyeti çerçevesinde kasten adam öldürmeden soruşturma yürütüldüğünü kaydetti.
 
Yürütülen soruşturma kapsamında Fransa adli makamlarından adli yardım talebine henüz yanıt verilmediğini bildiren Bozdağ, "Devletin herhangi bir biriminin, organının hukuk dışına çıkması söz konusu değildir. Paris'te öldürülen kadın teröristlerle ilgili MİT'in veya diğer birimlerin isminin karıştırılması tamamıyla bir iftira kampanyasıdır" dedi.
 
Polis teşkilatında görevden el çektirme olmadığını, yapılanların görev yeri değişiklikleri olduğunu ifade eden Bozdağ, "Bütün bu işlemlerin hepsi hukuka uygunluk içerisinde yapılıyor. Aykırı düşüncede olanlar için yargı yolu açıktır" dedi.
 
Yetki genişliği eleştirileri
 
Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun oluşumunu düzenleyen 11. madde üzerinde yapılan görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri Adalet Bakanı'na verilen yetkinin genişliğini eleştirdi.
 
Eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'ndaki temsilde eksiklik olduğunu belirterek, "İlk derece mahkemelerinde görev yapan adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından temsilci yok. Genel Kurul'un akademinin işleyişine katkı verirken etkin olması ve bütün paydaşları kapsayacak şekilde genişlemesi öngörülmekte" diye konuştu.
 
Sorulara ve eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Bozdağ, Amerikalı bir savcının Adalet Bakanlığı'nda danışman olarak çalıştığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.
 
Bozdağ, "Birtakım soruşturmaların, sayın Bush ile sayın Başbakanımız arasındaki görüşme sonucu başlatıldığına ilişkin iddialar gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına hiçbir ülkenin talimat vermesi söz konusu değil. Bunu söylemek bile büyük bir yanlışlıktır" dedi.

aa


Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs