En Sıcak Konular

McDonald's'a karşı McDireniş

16 Ağustos 2007 17:28 tsi
McDonald's'a karşı McDireniş Berlin'in bohem mahallesi Kreuzberg'te fast-food zinciri McDonald's'ın şube açma planına karşı küreselleşme karşıtları ve organik yiyecek savunucuları ayağa kalktı.

Bundan dolayı Kreuzberg Wrangelstrasse'deki McDonald's binası bölgesinde güvenlik çemberi oluşturuldu. Geçen ay polis bölgeye girişleri yasakladı ve kendilerine McWiderstand (McDireniş) denen grubun olası gösterilerine karşı önlem aldı. Ancak polis bu önlemlere rağmen direnişçilerin eylemlerine engel olamadı.

Organik başkent

erlin'de 40 kadar McDonald's restoranı var. Ama aynı zamanda kent organik yiyeceklerin başkenti niteliğinde. Kentte onlarca organik et kasapları ve süper-markederi mevcut. Fast-food zinciri bir restoranın Kreuzberg'te şube açması ise bölge sakinlerini şoke etti. Onlara göre bu davranış tam bir şiddet göstergesi. Kreuzberg'te oturan birçok insan McDonald's'ı Amerikan kapitalizminin motoru olarak görüyor. Genç çalışanlarını ucuz ücret politikasıyla sömüren, sağlıksız ortamda çalıştıran, genleri değiştirilmiş ürün kullanan bir kurumu istemediklerini dile getiriyorlar.

Ikea bile yok

McWiderstand sözcüsü Philipp Raschdorff, "McDonald's'm çocuklara tahrip edici bir etkisi var. Bizim korkumuz ileride çocuklar şişman bir insan olarak büyüyecekler" diyerek tepkisini gösteriyor. Raschdorff, "Kreuzberg küçük işletmeleriyle alternatif bir mahelle, burada Burger King, Ikea bile yok. Bizim direnişimiz sadece McDonal's'a değil. Bütün büyük şirketlere" diye ekliyor.

Elmalı sandviçler ne olacak?

Direnci grubun sıkıntılarını Kreuzbegli eski Yeşiller milletvekili Hans-Christian Ströbele de paylaşıyor. Ströbele McDonald's'm yetkilileriyle bir araya gelip bu konuyu konuştuklarını söylüyor. Milletvekili "Benim korkum büyük medya desteğini alarak McDonald's çocuklarımızı etkileyecek ve elmalı sandviçleri yemelerini engelleyecek" diyor. Kreuzberg şimdi artık küçük bir meydan savaşma hazırlanıyor. 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana bölgede sol, çevreci ve küreselleşme karşıtı grupların mekânı olmuş durumda. Bu özelliği ile de McDonald's'a karşı direnişlerinde başarılı olacaklarına inanıyorlar. Almanya genelinde binden fazla McDonald's restoranı bulunuyor. Bütün dünyada olduğu gibi Almanya'da da özellikle okullarda fast-food zincirinin yasaklanması yoğun olarak tartışılıyor.
 

Birgün

Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs