En Sıcak Konular

Öyle bir rapor var mı?

13 Ocak 2014 09:05 tsi
Öyle bir rapor var mı? "MASAK Raporu var" denilerek, 17 Aralık Operasyonu'nda kamuoyu manipüle ediliyor...

Gelelim, Türkiye ile İran arasındaki altın ticaretine ilişkin MASAK incelemesine... Özellikle İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'ın aracılık ettiği alım- satımların suç geliriyle bağlantısı olup olmadığına! Aslında MASAK'ın, re'sen harekete geçtiği bir çalışması yok. Konu, Mayıs 2013'te, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün bir yazısı üzerine MASAK'ın kapsama alanına giriyor. İstanbul Emniyeti'nin, aralarında Sarraf ve bir grup işadamı ile bazı şirketlerin de bulunduğu bir şemayı, örgütlü suç kapsamında takibe aldığı anlaşılıyor. MASAK, Emniyet'in talebinden sonra bir dosya açıyor. "Altın ticareti, para hareketleri, şirketler ve işadamları" ile ilgili verileri derliyor. Ve Temmuz 2013'te "Risk Değerlendirme ve Analiz Notu" ortaya çıkıyor. O notta, altın ticareti ile suç geliri arasında bir bağlantı kurulmuyor. Not, "suç unsuruna rastlanmadığı" tespiti ile son buluyor.
Tabii burada iki nokta ön plana çıkıyor:
1- MASAK, Emniyet'in mayıs ayındaki yazısından Bakan Mehmet Şimşek'i haberdar etti mi?
2- Temmuz 2013'teki analiz herhangi bir makamla resmi veya gayriresmi paylaşıldı mı?
***

Analiz notunun üzerinden 2.5 ay geçtikten sonra Ekim 2013'te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bir yazı MASAK'a ulaşıyor. Yazıya bir de liste ekleniyor. Sarraf'la birlikte bir grup şirkete ilişkin bilgi, belge ve kayıt soruluyor.
MASAK, muhtemelen Kasım 2013'te Cumhuriyet Savcısı'na bir rapor gönderiyor. Rapor, temmuzdaki notun özetinden oluşuyor. 8-10 sayfayı geçmediği söylenen raporda, Sarraf ve bağlantılı şirketlerin 2012 yılı faaliyetleri ortaya konuyor. 2012'de sadece Sarraf'ın ticaret hacmi 7 milyar dolar (14 milyar lira) dolayında gözüküyor. Kayıtlı ve resmi işlemlerde suça rastlanmadığı Savcılığa gönderilen raporun sonuç bölümünde de yer alıyor.
***

MASAK'ın, teknik çalışma yaptığı, siyasi risk boyutuna girmediği, suç geliri tespitinde bulunmadığı ve bu nedenle ayrıca inisiyatif almadığı belirtiliyor. Eğer böyle ise gizlenmiş soruşturma yapan, hedef ve zaman odaklı çalışan ellerin, aynı zamanda "algı operasyonu" da yürüttüğü anlaşılıyor. Yani, "MASAK Raporu var" denilerek, 17 Aralık Operasyonu'nda kamuoyu manipüle ediliyor. MASAK'ın, söz konusu altın ticaretinde resmi sınırlar içinde suç geliri bulmadığı özellikle saklanıyor.
Özetle...
17 Aralık'ın basit bir operasyon olmadığını kabul etmek gerekiyor. O zaman yargı önünde birkaç yönden hesap verilmesi önem kazanıyor:
1- Fezleke kapsamına giren iddialar. 2- Soruşturma usulsüzlükleri ve buna dahil olanlar. 3- Meşru hükümeti yıpratmayı ve devleti iş yapamaz duruma düşürmeyi amaçlayan kaos planının aktörleri!

Okan Müderrisoğlu / Sabah (ilgili kısım)



Bu haber 1,157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs