En Sıcak Konular

Kadınların idrar kaçırması normal olabilir

16 Ağustos 2007 16:24 tsi
Kadınların idrar kaçırması normal olabilir Kadınlar belli bir yaştan sonra yaşadıkları idrar kaçırma sorununu kanıksıyor. Oysa bu sorun, sadece menopozla değil gebelik ve normal doğum sonrası da ortaya çıkabiliyor...

Dr. hasan İnsel'in haberi

Geçenlerde Ürolog Dr. Serdar Erkan’la İntermed’in merdivenlerinden aşağı iniyoruz. İkinci kattan, yani muayene bankolarının oradan iki hanım çıktı. Belli ki sağlıklarınla ilgili bir şeyler yaptırmışlar. Merdiven dönerek indiği için yarım kat kadar üstlerinde olduğumuzdan bizleri görmüyorlar, biz de onların seslerini duyuyoruz sadece. Nasıl neşeliler, biri bir şeyler anlatıyor fısıldayarak, öbürü gülme krizleri geçiriyor. Kahkahları arasında, ‘Kız dur anlatma, vallahi altıma kaçıracağım'' dedi. Anlatan da ''Sende de mi başladı ayol, vallahi bazen bende de oluyor, yaşlanıyoruz artık'' dedi, kahkaha atarak. Çıkışa yaklaşırken konuşmaları kesildi. Gördük ki ellili yaşlarda şeker mi şeker, neşeli, iki hanım.
Dışarı çıkınca, ''Serdar şu işe bak. Pırıl pırıl iki hanım ve yaşlanıyoruz diye idrar kaçırmayı normal sayıyorlar'' dedim. Serdar, ''Hep böyle oluyor, hanımlar yaş gereği olur diye kabul edip, ilgilenmiyorlar. Oysa çok rahatlıkla kontrol ve tedavi edilebilen bir durum'' dedi.


Bazı hareketler tetikler

İlgiyle sordum Serdar’a. ''Sen hanımların idrar kaçırma işinle ciddi olarak uğraşıyorsun. Yıllardır bu işle çok ciddi ilgilenen, hatta yanılmıyorsam bu işe ilk başlayanlardan biri de jinekolog doktor Ayşen Bengisu’dur. Bana yıllar önce grup halinde hanımlara nasıl kegel egzersizleri yaptırdığını ve nasıl iyi sonuçlar aldığını anlatmıştı. Peki hanımlar kime gidecek böyle bir şikayetle, jinekoloğa mı, üroloğa mı?'' diye sordum. ''İkisi de olur'' dedi Serdar. ''Bu bir ilgi işi, iki branş da bu işle uğraşıyor. Kendi doktorları bu işle ilgilenmiyorsa, o zaten ilgilenen bir meslektaşına gönderir'' diye devam etti.
Ayşen anlattığında da konu çok ilgimi çekmişti, bakalım neler değişmiş son yıllarda diye, ''Hadi gel Serdar, şurada Sofa Otel’in barına gidelim. Hem bir şeyler yeriz, hem de bana rahat rahat bu konudaki yenilikleri anlatırsın'' dedim.
Sofa Otel’in barı harika, nefis rahatlatıcı bir dekor. Her zamanki gibi sessiz ve tam konuşmaya müsait bir ortam. Devamlı değişen kişilerin konuk olduğu bir otel barını, hep aynı kalitede ve insanı rahatlatan bir atmosferde tutabilmek çok zor bir şey. Ama Serra Arıkök hanım idaresindeki ekip, bu işi çok iyi beceriyor. Hafif bir şeyler söyledik ve anlattı Serdar.
İdrar kaçırma, mesane kontrolünün kaybolarak idrarın istem dışı damlalar halinde veya daha yoğun olarak kaçmasıdır. Kadınlarda herhangi bir yaşta başlayabildiği gibi, yapılan bazı hareketlerle de meydana gelebilir. Gebelik, doğum veya menopoz sonrası başlayabilir. Tedavi edilebilen bir durumdur. Kontrol altına alınabilir veya tamamen ortadan kaldırılır.


Mesaneyi iki kas kontrol eder

Üriner sistem vücudun sıvı artığı olan idrarı oluşturmaktadır. Eğer sistem doğru çalışırsa, idrarı siz yapmak isteyene kadar mesane depolayabilir. İki kas gurubu, siz yapmak isteyene kadar, idrar tutmaya yardımcı olur. Mesane boynunun açılmasıyla idrar ince bir kanal vasıtasıyla vücudu terk eder. Bu borunun çevresinde ‘sfinkter’ denen kas lifleri bulunur. Bu lifler normalde devamlı kasılı halde bulunarak mesane boynunu kapalı tutarlar. Ancak idrar yapılacağı zaman gevşeyerek, mesane boynunu idrarın boşalması için açarlar. Ayrıca insanın karnının alt tarafında bulunan pelvik taban kasları da, kasılmak suretiyle mesaneden çıkan bu ince idrar borusunu kapalı tutmaya yardımcı olurlar.
Normal olarak idrar torbası (mesane) idrarla dolu olunca beyine uyarılar gönderir ve biz idrar yapma ihtiyacı duyarız. İdrar yapmak istersek, yukarıda anlatılan iki ayrı kas grubu gevşerler. Mesane boynu ve idrar kanalı açılır ve mesane kasılarak idrarı dışarı atar.
Eğer idrar yapma ihtiyacımız olup da idrar yapmak istemiyorsak, pelvik taban kasları kasılarak üretrayı kapalı tutarlar. Bu durum mesanenin kasılmamasını sağlar ve idrar biz yapmak isteyene kadar mesanede kalır. Öksürme, hapşırma ve gülme sırasında pelvik taban kasları daha da kasılarak üretranın kapalı kalmasını sağlar. Bu da idrarın kaçmasını önler. İdrar kaçırmanın tedavisini de haftaya anlatacağız.

İdrar kaçırma nedenleri

1- Öksürmek, hapşırmak, ağır kaldırmak gibi durumlar karın içi basıncını artırarak, mesaneya basınç yüklerler. Pelvik taban kasları ve idrar kanalı sfinkteri yeterli güçte değilse bu kanal kapalı kalamaz ve idrar kaçar. Gebelik, normal doğum, menopozdaki hormon değişiklikleri, bazı cerrahi girişimler ve aşırı kilolu olma durumları bu kasları zayıflatır.
2- Mesanede çok az idrar olsa bile bazen beyine acil idrar yapma sinyalleri gönderilir. Üretra sfinkteri ve pelvik taban kasları kasılı kalmasına rağmen idrarın kaçmasına yol açar. Mesane enfeksiyonları (sistit), mesanenin sinir ve kas hastalıkları, felç gibi bazı beyin rahatsızlıkları, bazı ilaçlar, yetişememe tarzındaki idrar kaçırmalarına yol açar.
3- Herhangi bir şekilde sinirler zarar görmüşse veya mesane kasları çok zayıflamışsa, idrar yapma sinyali beyine hiç gönderilemeyebilir veya ulaşamayabilir. Bu durumda mesane dolu kalır ve damlatma tarzında idrar kaçırmaya yol açar. Felçler, parkinson ve ilerlemiş diyabet, bazı ilaçlar ve radyoterapi bu şekilde idrar kaçırmaya neden olabilir.

Milliyet



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,042 µs