En Sıcak Konular

Bush neden konuştu? O sözlerin perde arkası!

16 Ağustos 2007 15:24 tsi
Bush neden konuştu? O sözlerin perde arkası! ABD Başkanı Bush İran Devrim Muhafızları ile ilgili yaptığı “küresel terör örgütleri listesine alacağız” şeklindeki açıklama tahran-Washington hattında gerilime neden oldu. Bush neden şimdi konuştu? Bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Hüsnü Maha

Başkan Bush’un İran Devrim Muhafızları ile ilgili “küresel terör örgütleri listesine alacağız” şeklindeki açıklamasına Devrim Muhafızlarından yanıt gecikmedi. İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yahya Rahim Safavi, ABD'nin ''küresel terör örgütleri'' listesine alacağı ifade edilen Devrim Muhafızlarının, ''Orta Doğu'nun en büyük askeri savunma gücü'' olduğunu söyledi.

Bush’un bu sözlerinin Tahran-Washington hattında yeni bir tartışma yarattığı açık ancak Bush’un neden şimdi böyle bir tartışma başlattığı önümüzde duran önemli bir soru işareti. Üstelik Bush’un bu çıkışının Beyaz Saray yönetimi üzerinde “İran ve ABD masaya oturmalı” şeklindeki baskılar artarken gelmesi kafaları karıştırıyor. Beyaz Saray ne yapmaya çalışıyor? Bu soruyu bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Hüsnü Mahalli’ye sorduk.

Başkan Bush yaptığı açıklamada Devrim Muhafızlarının küresel terör listesine alınacağını söyledi ve yani bir tartışma başlattı. Bush İran’ı eleştiriyor ancak aynı zamanda Amerika’nın İran ile masaya oturacağı şeklinde bir beklenti var. Hatta oturup Irak’ın geleceğini bile tartıştılar. Bush neden böyle bir çıkış yaptı?

Bush’un ya da Amerikalı yöneticilerden hiçbirinin söylemini ciddiye almamak gerekiyor. Bush’un son bir yıllık demeçlerine baktığınızda tamamının çelişkili olduğu görülür. Bu çelişki sadece söylemde değil, tutum ve davranışlarda da ortaya çıkıyor. İran’a sataşıyor ama aynı zamanda Bağdat’ta oturup İran ile Irak’ın geleceğini konuşuyorlar. Bu yüzden ciddiye almayın. Amerikalıların Şiilere ihtiyacı var. Şiilerin arkasında da İran var. Bu yüzden ilişkileri koparamazlar… Bush bunu sarhoşken mi söyledi bilmiyorum.

Madem İran ile Irak’ın geleceğini konuşuyorlar bu iç politikaya dönük bir mesaj olamaz mı?

Sanmıyorum. Amerikan yönetiminin politikası çelişki. Bölgeye uyguladığı politika çelişkili. Çünkü bilmiyorlar. Netlik yok politikalarında. Ya çok aptal ya da çok zekiler. Zekiyseler bölgeyi ve insanların kafalarını karıştıralım diyorlar.

Sizce aptallar mı zekiler mi?

Bence aptallar. Aptal davranışın onlara yarar sağlamasının nedeniyse bizim aptallığımızdan kaynaklanıyor.

Biraz Türkiye’den konuşalım. Gül’ün Cumhurbaşkanlığının Türkiye’nin bölgeye yönelik politikalarına ne gibi etkileri olur?

Bunu ilk somut adımı Gül’ün Cumhurbaşkanlığında Talabani’nin davet edilecek olmasıdır.  Bu bir açılım sağlayacaktır.

Bu Talabani’nin beklentisi mi?

Evet onlar davet edileceklerini umuyor. Talabani ya da Barzani’nin buraya gelmesiyle onlarla konuşma fırsatı sağlayacak kanımca. Türkiye’ye inisiyatif verecek. Gül dış politikayı iyi bilen birisi. Dolayısıyla hükümet konuları bilen bir Cumhurbaşkanı ile birlikte davranırsa Türk dış politikasında önemli işler olur. Ama Ortadoğu’da yaşıyorsunuz ve hiçbir şey tek başına değil. Türkiye’nin politika yapımını bir çok parametre etkiliyor.

www.iyibilgi.com 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs