En Sıcak Konular

Erdoğan'ın listesinde kimler var?

16 Ağustos 2007 15:22 tsi
Erdoğan'ın listesinde kimler var? Erdoğan, 60’ıncı hükümeti bugün Sezer’e sunacak. Kabinede hangi isimlerin yer alacağı merak konusu. Hangi isimlerin koltuğu kesin gibi, bakanlık için kimlerin adı geçiyor?

Başbakan Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı’nın seçilmesi ve cumhurbaşkanı adayının açıklanmasından sonra bugün de yeni kabineyi Çankaya Köşkü’ne sunacak. Kabinede hangi isimlerin yer alacağı merak konusu.

Kulislerde konuşulanlara göre Kemal Unakıtan, Mehmet Ali Şahin, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Recep Akdağ kabinede kalacağına kesin gözüyle bakılan isimler...

Unakıtan’ın ekonomiye koordinatör bakan olarak atanabileceği, Ali Babacan’ın da dışişleri bakanlığına kaydırılacağı belirtiliyor.

Babacan’dan boşalacak Avrupa Birliği başmüzakereciliği için, Karaman milletvekili Lütfü Elvan’ın adı geçiyor.

Eski Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Zafer Çağlayan, Ertuğrul Günay, Mehmet Sağlam, Mehmet Şimşek de kabinede yer alacak yeni isimler olarak kulislerde dile getiriliyor.

Murat Başesgioğlu’nun ise içişleri ya da Milli Savunma Bakanı olabileceği yorumları yapılıyor.

BÜYÜK REVİZYON İDDİASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak yeni kabinede iki yeni devlet bakanlığı bulunacağını açıkladı. 60. Hükümeti kurma çalışmalarını sürdüren Erdoğan, dün düzenlediği basın toplantısında yeni Bakanlar Kurulu listesini bugün Sezer'e sunacağını söyledi. "59. Hükümet dönemindeki eksikleri hangi isimlerle nasıl doldururuz" sorusunun yanıtı için AKP MYK üyelerinin tek tek görüşlerini aldığını vurgulayan Erdoğan, "Devlet bakanlıklarında iki bakan artırmayı düşünüyoruz" dedi. Erdoğan, icracı bakanlıkların görev ve fonksiyonlarında da hükümet kurulduktan sonra önemli değişiklikler yapacaklarının mesajını verdi.

Enerji bölünebilir

Erdoğan başkanlığında dün toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yeni kabineyi görüştü. 13 Ağustos Pazartesi günü yapılan MYK toplantısında da, bakanlık sayısının artması gündeme geldi.
Yaşanan su sıkıntısı nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bölünebileceğinin konuşulduğu toplantıda Erdoğan’ın "Bu bakanlık hantal kalıyor" dediği belirtildi. Su ve elektrik sıkıntısı ile nükleer santraller konusundan dolayı bakanlığın işlevlerinin devlet bakanlıkları üzerinden 2 veya 3'e bölünebileceği dile getiriliyor.

Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da ikiye bölünmesinin ele alındığı, Erdoğan’ın "Kültür Bakanlığı tarafından yapılan eski eserlerin bakım harcamalarının çoğu turizm gelirleriyle yapılıyor" diyerek öneriye olumsuz yaklaştığı belirtiliyor.

Büyük revizyon

Erdoğan’ın Sezer'e bugün sunacağı 60. Hükümet listesinde eski kabineye göre büyük değişikliklere gidileceği vurgulanıyor. Eski kabineden sadece 5-6 ismin bakanlık koltuğunu koruyacağı, Ekonominin yönetiminde koordinatör bakanlık modeline geçilerek Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu göreve getirileceği söyleniyor.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Ali Babacan'ın oturabileceği, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in Başbakan Yardımcısı olacağı dile getiriliyor.

Eski DPT Müsteşar Yardımcısı ve Karaman Milletvekili Lütfü Elvan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in kabineye girebileceği belirtiliyor. Elvan'ın adı "Başmüzakereci" olarak da geçerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Mehmet Ali Şahin’in ismi öne çıkıyor.

Kulislerde, vitrin transferlerden Zafer Çağlayan, Mehmet Şimşek ve Ertuğrul Günay’ın adları da konuşuluyor. Günay’ın ismi hem Başbakan Yardımcılığı, hem de siyasi danışmanlık, Çağlayan’ın adı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Şimşek’in adı da ya ekonomiyle ilgili bir bakanlık ya da danışmanlık için geçiyor.

Genel Başkan Yardımcıları Nazım Ekren, Edibe Sözen, Hayati Yazıcı, Dengir Mir Mehmet Fırat da bakan olabilecek isimler arasında gösteriliyor.

Mehmet Sağlam'ın adı Milli Eğitim Bakanlığı için geçerken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile seçim nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı'ndan ayrılan Binali Yıldırım'ın görevlerini korumalarına kesin gözüyle bakılıyor.

Sezer listeye itiraz ederse ne olacak?

"Seçilmişlerden oluşan, bir takım kuruyorum. Kimi, nereye monte edeceğimi, ben belirlemeliyim. İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanı, bunu anlayışla karşılayacaktır" sözleriyle Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'in bir isme ya da isimlere itiraz etmesi durumunda müzakereye girmeyeceğini gösteriyor.

Bu durumda Erdoğan'ın yeni hükümet için yeni cumhurbaşkanını beklemesi büyük olasılık.

haber7



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs