En Sıcak Konular

Diplomatik ilişkilerin 50. yılı

10 Ocak 2014 09:43 tsi
Diplomatik ilişkilerin 50. yılı Başbakan Erdoğan, Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Malezya'nın bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüşlerinin örtüşen iki ülke olduğunu belirterek, bu çerçevede hem ikili düzeyde hem Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde güncel gelişmeler konusunda ortak adımlar atabileceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da resmi temasları kapsamında, Başbakanlık Binası’nda, Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Heyetlerarası görüşmelerin verimli bir şekilde tamamlandığını belirten Erdoğan, heyete gösterilen ilgi dolayı memnuniyetini ifade etti.

Erdoğan, 2014 yılının Türkiye-Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılı olduğunu hatırlatarak, ziyaretin böyle bir dönemde gerçekleşmesinin ayrıca anlamı bulunduğunu belirtti.

Belediye başkanlığı döneminden itibaren dördüncü kez Malezya'ya geldiğini dile getiren Erdoğan, 2011'de de Razak'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin de, ziyaretlerin üst düzey verimlilik noktasında bir adımı olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Malezya 2020 hedefleri belirledi, bizim de bir 2023 hedefimiz var. Tabi bu hedeflere yönelik burada sürdürülebilir ve dayanışma içerisinde çalışmalar yapabiliriz. Bu çerçevede ilişkilerimizi daha ileri seviyelere taşıma konusunda anlaşmış durumdayız. Ortak dini ve kültürel değerlere sahip iki ülkeyiz. Değerli kardeşimin de ifade ettiği gibi özellikle İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösteren iki ülkeyiz. Tabi bu aslında önem arz ediyor. Her seviyedeki temasların bu noktada devamında büyük fayda var. Onun için bu yılın Malezya'da Türkiye yılı, Türkiye'de de Malezya yılı olarak ilan edilmesi de anlamlı olacak diye düşünüyorum.''

Başbakan Erdoğan, Türk Hava Yolları ve Malezya Havayollarının karşılıklı olarak her gün Türkiye ve Malezya'ya seferler düzenlemesinin ve İstanbul'un transit yolcu noktası olarak kullanılmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu durumun iki ülke halklarının kaynaşmasına ve geleceğe yönelik dayanışmasına güç katacağını söyledi.

Türkiye ve Malezya'nın gelecekteki işbirliğinin çerçevesini teşkil edecek Stratejik İşbirliği Eylem Planı'nın az önce imzalandığını anımsatan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya ile bölgedeki beşinci stratejik işbirliğine yönelik adımları attıklarını kaydetti.

İki ülkenin dış ticaret hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğunu, Malezya Başbakanı Razak'ın ifadesiyle gelecek  5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, bu hedef ne kadar kısa sürede tutturulursa o kadar başarılı olacakların ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Malezya'nın birçok alanda yapabilecek müşterek işler olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Enerji alanında şu anda müşterek attığımız adımlar var, savunma sanayinde attığımız, atacağımız adımlar var. Otomotiv, bilişim teknolojisi gibi alanlarda atabileceğimiz adımlar var, altyapıda yapabileceğimiz birçok şeyler var. İnanıyorum ki Türkiye ve Malezya ekonomileri son dönemlerinin yükselen ekonomileri olarak dünyada dikkat çekiyor. Şu anda arkadaşlarımız 13-15 Ocak tarihleri arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin 9. turunu tamamlayacaklar. Nisanda da istiyorum ki Sayın Başbakan da Türkiye ziyaretini gerçekleştirir ve inşallah bunun da imzalarını atarız."

Türkiye ve Malezya'nın kendi bölgelerinin ötesinde aktif dış politika izleyen iki ülke olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüşlerimiz birbiriyle örtüşüyor, bu çerçevede hem ikili düzeyde hem Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde güncel gelişmeleri ele almak suretiyle bu adımları atabiliriz" diye konuştu.

Erdoğan, görüşmelerde bölgesel konuları, Suriye, Mısır, Libya, Tunus ve Myanmar'da yaşananları ele alma fırsatını bulduklarını ve bu konularda müşterek neler yapabileceklerini konuştuklarını belirterek, dolu dolu bir ziyaret geçirdiklerini, akşam yemeğinde de görüşmelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Tüm Malezya halkına şükranlarını ifade ederek konuşmasını bitiren Erdoğan, daha sonra mevkidaşı Razak ile tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

-Malezya Başbakan Razak'ın konuşması-

Malezya Başbakanı Najip Tun Razak da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin, Malezya’ya gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olduğunu belirterek, bu ziyaretin zamanlamasının önemli olduğunu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin tesis edilişilinin 50. yıl dönümüne denk düştüğünü söyledi.

Bu ziyaret sayesinde ikili ilişkilerin daha da güçlenerek devam edeceğini dile getiren Razak, “Bu ilişkiye atfettiğimiz önemi teyit etmek için bir çerçeve anlaşması imzalamış bulunuyoruz. Bu anlaşmanın amacı, ilişkilerimizi stratejik seveyiye yükseltmektir. Biz inanıyoruz ki bu imzaladığımız stratejik çerçeve ve belge, iki ülkedeki taraflar için yapılacak daha yakın ilişkilerde güçlü bir temel teşkil edecektir” diye konuştu.

Razak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunu da görüştüklerini anlatarak, "Türk ekonomisine ve Sayın Erdoğan’ın liderliğine ne kadar güven duyduğumuzun ifadesi olarak, yatırım ajansımız Türkiye’ye yapmış olduğu yatırımı yaklaşık 1.5 milyar dolar düzeyinde artırma kararı almış bulunuyor. Bunun 1.1 milyar dolarlık kısmı sağlık sektörüne, 300 milyon dolarlık kısmı sigortacılık, 400 milyon dolarlık kısmı sivil havacılık makamımız İstanbul’daki ikinci uluslararası havaalanındaki hisse oranını, bizim sahip olduğumuz hisse oranını yüzde 60’a yükseltilmesi şeklinde gerçekleşecek" dedi.

Türkiye’nin Malezya’ya yapacağı yatırımların önünü açmak için de tüm gerekli adımları atacaklarını anlatan Razak, şöyle devam etti:

“Bugün görüşmenin üçüncü önemli sonucu vize uygulamasının kaldırılması kararı oldu. Taslak anlaşması metni Türk tarafından verilmiş oldu. En kısa sure içerisinde bunu nihayete erdirilmesi için ilgili makamlar çalışmalarını yapacaklar” diye konuştu.

Erdoğan'ın, görüşmede kendilerine, iki ülke arasında kültür yılları uygulaması teklifini de sunduğunu anlatan Razak, “Bunlara ek olarak Ortadoğu, İslam dünyası ve uluslararası konuları da ele aldık. Dünyada İslam aleminde, demokrasinin modelleri olarak gösterilen iki ülke olarak bu alandaki liderliğimizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik. Erdoğan’a gösterdiği güçlü liderlik sebebiyle teşekkür ediyorum” dedi.

aa



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs