En Sıcak Konular

Erdoğan Singapur'a arabulucu teklifi

9 Ocak 2014 14:18 tsi
Erdoğan Singapur'a arabulucu teklifi Başbakan Yardımcısı Arınç, "Sayın Başbakanımız, Singapur'un Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmalarını, oralardaki çatışmaların durması için gayret sarf etmelerini rica etti" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdikleri Singapur ziyaretini değerlendirdi.

Singapur ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok olumlu olduğunu ifade eden Arınç, "Bildiğiniz gibi bu ülke Türkiye'nin binde biri büyüklüğünde ve 3 milyon civarında nüfusları var ama sağladıkları gelir, gayri safi milli hasıla ve fert başına düşen milli gelir bakımından çok öndeler. Gelişmiş bir ülke, gelişmişliğinin en büyük göstergesi de ticaret alanında. Hükümetler arası bir sorunumuz yok. Parlamentolar arası bir sorunumuz yok. Dış politika konusunda benzer barışçıl amaçları yürütüyoruz" diye konuştu.

Merhum Erbakan’dan sonra ilk ziyaret

"Singapur ziyareti dolu dolu geçti" diyen Arınç, bu ziyaretin kendisi açısından da ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, "Rahmetli Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1996'nın ağustos ayında yapılan resmi ziyaretten sonra, başbakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret. Ben şu açıdan seviniyorum; rahmetli Erbakan hocamızın bu ziyaretine ben bir milletvekili olarak katılmıştım. Şimdi Başbakanımız ile bu ziyarete ikinci kez katılıyorum. Türkiye Singapur arasındaki ilişkiler aslında o kadar güçlü olmalı ki aradaki mesafe 18 yıl kadar açık kalmamalı" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Singapur'un birkaç milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Arınç, "Ama bu, potansiyelin biraz altında görülüyor. Türkiye olarak Singapur'a başta gıda maddeleri olmak üzere pek çok şey satabiliriz" dedi.

"Türkiye'ye yönelik büyük ilgi duyuyorlar"

Singapur'un Güney Asya'ya açılan önemli bir kapı konumunda bulunduğuna dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti:

"Türkiye burada çok daha faz önemli rol oynayabilir. Onlar da Türkiye'ye yönelik büyük ilgi duyuyorlar. Dolayısıyla ticaret hacmimizi artırmak ve Singapur sermayesinden daha fazla yararlanmak herhalde mümkün olabilecek. Cumhurbaşkanı ve başbakanları da Türkiye ile ilişkilere fevkalade sıcak bakıyorlar.
Turizm konusunda da Türkiye'yi çok seviyorlar ama sadece 30 bin Singapurlu'nun Türkiye'yi ziyaret ettiğini biliyoruz. Bunu mutlaka artırmamız lazım. THY'nin Singapur'a olan uçuşları tamamen dolu. Demek ki yeni seferler konulması gerekiyor. Bu da her alanda ilişkilerimizi güçlendirecek aktör."

Ziyarette, pek çok konunun görüşüldüğünü anlatan Arınç, şunları söyledi:
"Bu konularda mutabık kalmadığımız hiçbir konu olmadı. En çok merak ettikleri konu, komşularımızda yaşanan gelişmeler. Suriye, Mısır, Afrika'da, orada meydana gelen olaylar, bunların Türkiye'ye yansıması, Suriye konusunun nasıl çözülebileceği, Mısır'daki gelişmelerin ne olduğu, Filistin-İsrail arasındaki ilişkilerin daha sıcak bir hale gelip gelmeyeceği gibi dünyayı çok ilgilendiren, Singapur'a çok uzak, Türkiye'nin doğrudan ilgili olduğu konularda bize sorular yönelttiler."

Myanmar'daki çatışmalar

Başbakan Yardımcısı Arınç, ziyarette, Başbakan Erdoğan'ın Singapur'daki büyük dini özgürlüklere ve ülkenin nüfusunun büyük çoğunluğunun Budist olduğuna dikkati çekerek, Myanmar'daki Müslümanlar ile Budistler arasındaki çatışmaları da gündeme getirdiğini anlattı.

Arınç, "Sayın Başbakanımız, nüfusunun büyük çoğunluğunun Budist olmasını dikkate alarak Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmalarını, oralardaki çatışmaların durması için gayret sarf etmelerini rica etti, 'Yani sizin pozisyonunuz çok daha güçlü olabilir noktasında.' Onlar da doğrudan müdahil olmasalar bile bu tarz çatışmaları arzu etmediklerini, Müslümanlar ve Budistler arasında kan dökülmemesi gerektiğini, bu konuda yapıcı çalışmalarda bulunacaklarını ifade ettiler" dedi.

AA



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs