En Sıcak Konular

''Singapur, Türkiye için sıçrama tahtası olabilir''

9 Ocak 2014 12:17 tsi
Singapur'un Ankara Maslahatgüzarı Lorling Lee, "Türkiye, ticaret ve inovasyon konularında Singapur'u sıçrama tahtası olarak kullanabilir" dedi.

Singapur'un Ankara Maslahatgüzarı Lorling Lee, Türkiye ve Singapur'un yeniden birbirini tanıma sürecine girdiğine işaret ederek, hızla gelişmekte olan bölgenin merkezinde bulunan Singapur'un, Türkiye'nin Güneydoğu Asya açılımında sıçrama tahtası olabileceğini belirtti.
 
Lee, Başbakan Erdoğan'ın Singapur ziyareti ışığında Türkiye-Singapur ilişkileri konusunda AA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
İki ülke ilişkilerinin günden güne daha da güçlendiğini söyleyen Lee, son yıllarda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a pek çok üst düzey yetkilinin Singapur'u, Singapur Dışişleri Bakanı Kasiviswanathan Shanmugam'ın da Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.
 
Karşılıklı ziyaretlerin iki ülke ilişkilerinde yakalanan ivmeyi yansıttığına işaret eden Lee, ticaretten taşımacılığa pek çok alanda yapılan anlaşmalarla da bunun perçinlendiğini kaydetti. Lee, iki ülke arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine de değinerek, bunun "karşılıklı ticaret ve yatırımı desteklemek için iyi bir temel" olacağını ifade etti.
 
Singapur ve Türkiye'nin birbirlerini "yeniden tanıma sürecine" girdiğini belirten Lee, iki ülke arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine uzandığına değinerek, Türkiye'den Güneydoğu Asya'ya ilk temsilcinin 1864'te gittiğini, dönemin ünlü tüccarlarından olan "Seyyid Abdullah El-Cüneyd'in de Singapurluların aşina olduğu bir isim" olduğunu kaydetti.
 
Singapur'un hızla gelişmekte olan Güneydoğu Asya bölgesinin merkezinde bulunduğuna işaret eden Lee, Türkiye'nin "ticaret ve inovasyon konularında Singapur'u sıçrama tahtası olarak kullanabileceğine", aynı şekilde bölgesinde stratejik bir güç olan Türkiye'nin de pek çok konuda Singapur için uygun bir ortak olduğuna dikkati çekti. Lee, Singapur'un da dahil olduğu Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) gibi bölgesel girişimlerin Güneydoğu Asya bölgesine açılım için oldukça önemli olduğunu vurguladı.
 
Karşılıklı yatırımlardan ve iş imkanlarından da bahseden Lee, inşaat, enerji ve taşımacılık sektörlerindeki işbirliğinin öne çıktığını ifade etti. Turizm konusunda da iki ülke arasında yıllık 20 bin kişinin gidip geldiğini belirten Lee, bunda da Türkiye-Singapur arasında doğrudan uçuşların başlatılmasının etkili olduğunu kaydetti. Lee, karşılıklı bilgi ve farkındalığın daha da artırılması gerektiğine dikkati çekti.


Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,894 µs