En Sıcak Konular

'Güçsüz'

9 Ocak 2014 10:50 tsi
'Güçsüz' 'Okuması' olmayan çok dayak yiyecek...

iyibilgi Ankara

Başbakan Japonya’da. Türkiye’nin iç politik gündemi yüzünden söylediklerine özellikle dikkat ediliyor. Gerçi, "Türkiye'nin bölgesel ya da küresel bir güç olma hedefi olmadığını" türünden dış politikayı ilgilendiren (aslında iç politikayı da bir o kadar ilgilendiren) sözleri biraz ıskalansa da, bu açıklamaların üzerine atlayan hayli kesim de var.

Özellikle son yıllar içinde Türkiye’nin bölgesel ve hatta küresel güç olma yolundaki söylem ve eylemlerini hatırlayanlar da mevcut.

Bu o mu?

Başbakan’ın Japonya ziyareti şu cümlelerle de verilebilirdi; “Türkiye Başbakanı ülkesinden çok uzakta, dünyanın öbür ucunda ve Çin’in tam karşısında, Japonya’nın başkentinde bir yandan tamamlanan Türksat Türk uydusunu teslim aldı bir yandan da nükleer anlaşmalara hatta içinde nükleer silah üretme imkânı yaratacak maddelerinde bulunduğu iddia edilen bir anlaşmayı imzaladı. Türk Başbakanı dedi ki, “Türkiye’nin küresel veya bölgesel güç olma hedefi yoktur”!

Bu, işin bir kısmı; diğer tarafı ise Türkiye’nin “model ülke” tanımlamasından geliyor. “Model ülke” olan bir vasfı taşıyan böyle bir çıkış yapar mı? Hem evet hem hayır.

Yapar çünkü “model ülke” demek zaten o. Güç göstermeden ve kullanmadan, ekonomik ve siyasi al-benisi olma durumu bu. Yapmaz çünkü “güç” de aynı zamanda bir model ülke kavramı ve bunun da özellikle Ortadoğu’da çekiciliği yüksek.

Bu durumda soru, “model ülke” politikasının devam edip etmediği ile ilgili. Eğer etmiyorsa ve bölgedeki “yeni denge ve planlar” eskisi gibi değilse, Ankara başka bir yön tarif ediyor, mesajları da o yöne gidiyor demek.

Yine de konuyu, “ama birkaç ay evvel başka demişti şimdi başka demiş” çizgisinden okuyanlar olabilir. Bu da sorun değil. Ülkemizde çok sayıda ana-okulu bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,561 µs