En Sıcak Konular

Eşim ‘Ayak bağı oluyorum, biraz uzaklaşayım mı’ dedi

16 Ağustos 2007 09:22 tsi
Gül’ün TOBB yöneticeleriyle dertleştiği görüşmede duygusal bir hava oluştuğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Gül şunları söyledi: “Eşim dün ’Ben sana ayak bağı oluyorum. Biraz uzaklaşayım mı?’ dedi. Ben bundan çok etkilendim.

TOBB’un, dün olağanüstü bir kararla genişletilmiş Yüksek İstişare Kurulu toplantısında ağırladığı Abdullah Gül, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanları, Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir oda ve borsa başkanlarıyla yaklaşık 1.5 saat görüştü. Edinilen bilgilere göre, Gül’ün konuşmasını tamamlamasının ardından söz alan TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Gündüz Kaptanoğlu, Gül’e kritik türban sorusunu sordu. Kaptanoğlu Gül’e “Cumhurbaşkanlığı makamında türbanla ilgili sıkıntı var. Toplumun çeşitli kesimlerinde hassasiyet var. Toplumun bu kesimleriyle ve devletin diğer kurumlarıyla ve gerginlik yaratabilir. Bunu nasıl çözeceksiniz?” diye sordu. Bu soru üzerine Gül bugüne kadar yapmadığı şekilde TOBB yöneticilerini teminat niteliği taşıyan iki önemli mesaj verdi.

’Askerle sorunum yok’

Terörle mücadele kurulu başkanı olduğunu hatırlatan Gül, “Askerle çok yakın çalıştık. Genekurmay ve MİT’le devlet için çalıştım. Seçim meydanlarında muhtıra lafını ağzımıza almadık. Askerle aramda hiçbir sorun yok” dedi.

Gül, adaylığını açıklamasından itibaren zaman zaman tekrar ettiği gibi “Ben Cumhurbaşkanı olacağım, eşim değil” dedi ve şöyle devam etti: “Biz dış ülkelerde ülkemizi temsil ettik. Bush’un karşısına bile türbanla gittik. Bugüne kadar sorun olmadı, bugünden sonra neden olsun? Türbanın sorun olmasına izin vermeyeceğim.”

’Karikatür rencide etti’

Gül’ün TOBB yöneticeleriyle dertleştiği görüşmede duygusal bir hava oluştuğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Gül şunları söyledi: “Eşim dün ’Ben sana ayak bağı oluyorum. Biraz uzaklaşayım mı?’ dedi. Ben bundan çok etkilendim. Bu olabilecek bir şey mi? Ailemizle bu konudan çok rahatsızız. Geçen gün bir karikatür yayınlandı. Karikatürde Köşk’ün kapısında türbanlı bin hanım çizilmiş. İçerdekiler de ’bu kim dilenci mi, fakir mi?’g ibi şeyler söylüyorlar. Bu karikatürden çok fazla rahatsız olduk. Rencide etmek hak mıdır?”

Gül’ün TOBB yöneticilerine verdiği diğer mesajlar ise şöyle: “Adaylık kararım, bir intikam veya rövanş değildir. Asla böyle bir şey düşünmedim. Bu adaylığı bir şeylerin rövanşı olarak hiç görmedim. Yani bazı yerlerde muhtıra rövanşı gibi laflar edildi. Öyle bir şey asla yok. “

Hisarcıklıoğlu: Gül ideal aday

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gül’ün devlet tecrübesini överek şöyle dedi: “Kendisi Cumhurbaşkanlığı makamının gerektirdiği nitelikleri eksiksiz karşılamaktadır. Türk iş camiası, geçen 5 yıl zarfında Gül’ün reel sektöre verdiği önemi takdirle karşılamıştır. Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi durumunda, Gül’ün, sahip olduğu meziyetleriyle, bu makamın gerektirdiği tarafsızlığı ve görevleri en iyi şekilde yerine getireceğine ve ülkeyi kucaklayacağına inanıyoruz.”

Gül: Günü gelince ne yapacağımı görürsünüz

Basına kapalı toplantının ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Gül ortak bir basın toplantısı yaptı. Gül, eşinin başörtüsüyle 29 Ekim Cumhuriyeti resepsiyonuna katılımı olup olmayacağı sorusuna “Bunların gereksiz olduğu kanaatindeyim. O gün geldiği zaman görürsünüz” yanıtı verdi.

Gazetecilerin “Türbanla ilgili sorulara sinirleniyorsunuz ama eşinizin türbanla Köşk’e çıkması Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tepki görür mü? Siz buna nasıl bir çözüm bulmayı düşünürsünüz. En azından bir uzlaşmacı yaklaşımınız olacak mı?” ’sorusu üzerine Gül, şöyle konuştu: “Türkiye bir hukuk ülkesidir. Bir anaysası var. Giyim kuşam da Anayasa’daki bireysel hak ve özgürlükler kapsamında güvence altına alınmıştır. Cumhurbaşkanı seçilecek kişi eşim değildir, benim. Sizden vatandaşlar, hanımlar arasında ayrım yapmamanızı rencide etmemenizi rica ederim. Benim bu kadar yıllık devlet tecrübem var. Yeri geldiğinde nasıl davranılacağını bilirim. Bu kadar siyasi tecrübem var.”

Cumhurbaşkanı seçilirse yargılanacak mı?

Cumhurbaşkanlığı’na aday olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında “kapatılan RP’nin Hazine yardımını sahte belgelerle harcanılmış gibi gösterilmesi suçuna iştirak” ettiği gerekçesiyle TBMM’de dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen bir fezleke bulunuyor. Bazı hukukçular Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dokunulmazlığının kalkacağı ve bu suçtan mahkemeye çıkarılacağını savunuyor. Bu konudaki kararı ise ilgili mahkemeler verecek. Seçilirse devletin en üst makamına oturacak olan Gül, devletin Hazinesi ile davalık olan ilk Cumhurbaşkanı olarak da tarihe geçecek.

Dava neydi?

2002’de Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Necmettin Erbakan’ı “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay ağır hapis cezasına, 50 sanığı 1 yıl, 19 sanığı da 1 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum etti. Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Abdurrahim Bezci, Rıfat Özkan ve Mehmet Nil Hıdır ise “delil yetersizliğinden” beraat etti. Karar Yargıtay’ca da onandı. 3 Kasım’da milletvekili seçilemeyen SP Genel Başkanı Recai Kutan, Oğuzhan Asiltürk, Fehim Adak ve Musa Demirci ise dokunulmazlıkları kalkınca yargılanmaya başladılar. Ankara Asliye Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz hafta sanıkların delil yetersizliğinden beraatine karar verdi. Gül’ün yargılanabilmesi için dosyasının TBMM’den mahkemesine gönderilmesi gerekiyor. Ceza davasında dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan Gül’ün, Hazine’nin açtığı alacak davasında ise mal varlığına tedbir konulmuştu. Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde geçtiğimiz aylarda sonuçlanan davada mahkeme, Gül’ün Hazine zararından sorumlu olmadığına karar vermişti. Mahkeme kararının gerekçesinin taraflara tebliğ edildikten sonra Hazine’nin kararı temyiz etmesi bekleniyor. Yargıtay, Hazine’nin zararın Gül’den de tahsil edilmesine ilişkin mahkemenin verdiği ret kararını bozarsa yeniden yargılama yapılacak.

Davaları karıştırdı

Gül, dün “Cumhurbaşkanı seçilirseniz Kayıp Trilyon davasından yargılanmanız olasılığıyla ilgili ne diyorsunuz?” sorusuna “Hakkımda beraat kararı var” yanıtını verdi. Gül’ün “beraat ettim” demesine rağmen bu davada hiç mahkeme önüne çıkmadığı biliniyor. Gül’ün beraatle Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce Hazine’nin açtığı alacak davasında verilen ret kararını kastettiği sanılıyor. 

Vatan



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,207 µs