En Sıcak Konular

Halkbank'la yola devam edilecek...

7 Ocak 2014 12:13 tsi
Hükümet, 17 Aralık operasyonuyla hedef alınan Halk Bankası'nın devreden çıkarılmasına izin vermedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 17 Aralık operasyonuyla yıpratılmaya çalışılan Halk Bankası'nın by-pass edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Bakan Yılmaz, Halk Bankası'nın İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edeceğini, Kuzey Irak'ta devreye girmesi için ise çalıştıklarını söyledi. İran'ın Türkiye için ciddi bir pazar olduğunu ve 30 milyar dolarlık ticaret hedefini mutlaka yakalayacaklarını belirten Yılmaz, “Halk Bankası çok önemli finansal aktör. İran'la ticarette ülke menfaatine roller oynadı. Uluslararası hukuka uygun şekilde bu işleri yaptı. Bunu da yapmaya devam edecek” dedi. Küresel kriz ortamında uluslararası rekabetin çok keskin olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Her ülke kendi firmaları ve bankaları için çok ciddi çabalar içindeler. Bu ortamda biz de bankalarımıza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Yılmaz, altınla ticaretin meşru bir ticaret olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “ABD'nin bile yaptırım uygulamadığı konuydu geçen haziran dönemine kadar. Halk Bankası'ndaki para zaten bizim değil, İran'ın parası. Doğalgaz ve petrol alıyoruz, onun parası Halkbank'ta birikiyor. Gelip kendi paralarını alıyorlar. Bu da onların en tabi hakkı. BM kurallarına sonuna kadar uyarız. Halk Bankası'nın hiçbir problemi olmasa da bu tartışmalar içinde yıpratılıyor. Bu tür imkanları başka yerlere kaydırma çabası var. Halk Bankası İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edecek. Kuzey Irak'ın devreye girmesi için de çalışmalarımız sürüyor.”

Bakan Yılmaz, İran'a uygulanan ambargonun bölge ekonomilerini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Dünya altın fiyatlarındaki dalgalanmadan Türkiye'nin kazançlı çıktığına da değinen Bakan Cevdet Yılmaz, “Baktığınızda 2012'de altın ihracatımız çok yüksekti. 2013'te de altın ithalatımız çok yüksek. Bu aslında Türkiye'nin lehine oldu. Altın fiyatlarının yüksek olduğu dönemde altın ihraç etti. Altın fiyatları düşünce bu ihraç ettiği altının yerini doldurdu. Türkiye çok ciddi kazanç sağladı. Dış ticaretimizdeki rakamlar açısından olumsuz görüntü var. 2012'ye göre 9.5 milyar dolar net fark var. Bu geçici bir durum. Gelecek yıldan itibaren normal seyrine oturur” dedi.

İran'la çok sayıda proje yürüttüklerini ve bunlardan birinin de sınırda ortak ticaret bölgesi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, “Tercihli ticaret müzakerelerinde ise son aşamaya geldik. Turizm, taşımacılık, kapıların iyileştirilmesi gibi projeler var. İran'la ticaret Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için hayati öneme sahip. Sayın Başbakanın ziyareti ve Sayın Ruhani'nin Türkiye'ye ziyareti düşünülüyor ama kesinleşmiş bir tarih yok” diye konuştu.

Türkiye



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,450 µs