En Sıcak Konular

Savcının şirkete el koyma yetkisi yok

7 Ocak 2014 08:47 tsi
Savcının şirkete el koyma yetkisi yok
17 Aralık savcısı Muammer Akkaş'ın ihtiyati tedbir kararının kanuna aykırı olduğu ortaya çıktı. CMK'ya göre tüzel kişilerin malvarlığına el konulamıyor.

17 Aralık operasyonunda alınan kararlar hukuk skandalları olarak tarihe geçecek. En son 7 kişi ve 2 şirketin mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararına dönük işlemin hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'na (CMK) göre, el koyma kararı sadece gerçek kişilerin mallarına yönelik alınabiliyor. 17 Aralık operasyonunda ise kanun hükmü hiçe sayılarak, kişilerin ortak olduğu şirketlerin tamamı tedbir kapsamına girdi.

TAZMİNAT İSTENEBİLİR

Prof.Dr. Caner Yenidünya:
CMK 128'e göre şüphelilerin katolog suçları işleyerek mal varlığı edindiği konusunda güçlü şüpheler varsa sadece bu kişilerin mallarına el konulabilir. Aksi halde kişinin şirketine el konulamaz. Ya da şüphelinin şirkette sahibi olduğu hisselere el konulabilir. Mallarına el konulan kişi ise bu uygulamadan zarar görürse, tazminat davası açabilir. Devlet bu tazminatı ödedikten sonra, dönüp bu zararı, kararı alan savcılardan isteyebilir. Öte yandan soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi de hapis cezasını gerektiren bir suç. İhlal edene 1 ila 4 yıl arasında hapis cezası verilir.

Prof. Dr. Adem Sözüer: CMK'ya göre bir tüzel kişiliğin, şirketin malvarlığına el konulması mümkün değil. Kanunda olmayan bir tedbiri keyfi olarak uygulayıp şirketin malvarlığna el koymak, o şirketin varlığına son vermektir. Yüzlerce çalışan maaş alamaz, işsiz kalır, aileleriyle birlikte mağdur olur. Bu karar ölüm cezası olmadığı halde, kişiyi idam etmek gibidir. Kanunda olmayan bir tedbir kararı vermek ve uygulatmak suçtur. Bu nedenle hukuka aykırılığı çok açık böyle bir kararı ne bankaların ne de diğer kuruluşların yerine getirmemesi gerekir.

OSMANLI'DA BİLE OLMADI

Genel müsadere cezası etkisi gösteren bu uygulamalar anayasamızda yasaklanmıştır. Bu Osmanlı dönemi 1839 anayasasında bile yasaktı. Son yıllarda özel yetkili bazı mahkemelerdeki kanuna açıkça aykırı bu keyfiliklerle, darbe dönemlerinde yaşanan basın kampanyalı linç soruşturmaları hortlatılmıştır. Yabancı bir güç Türkiye'yi işgal etse bundan fazlasını yapamaz. Ortada yetkilerin kötüye kullanılarak, Türkiyenin siyasi, ekonomik yapısını çökertmeye yönelik bir girişim vardır.

Avukat Cevat Kazma: CMK'da şirketlerin mal varlığına el koyma diye bir madde bulunmuyor. Yasaya göre, şirketlerin tamamına el koyulamıyor. El koyma nedeniyle zarar gören şirket konuyla ilgili olarak tazminat davası açabilir. Devlet bu parayı öder, savcıdan isteyebilir.

Sabah
 



Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs