En Sıcak Konular

Zehirli oyuncak satışı durmadı

16 Ağustos 2007 08:31 tsi
Amerika'da çocukların sağlığına zarar verdiği tespit edilen ve Türkiye'de de toplatılmasına karar verilen mıknatıslı Barbie bebeği ve boyasında aşırı kurşun bulunan Sarge oyuncak arabalarıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Tahtakale Barbie'deki zehiri ciddiye almadı

İstanbul'da oyuncakçıların merkezi olarak bilinen Tahtakale'de araştırma yapan Yeni Şafak muhabiri, Amerika'da bir çocuğun zarar görmesi nedeniyle mahkemeden hakkında toplatma kararı çıkarılan ve üretici firmanın tüm dünyada geri çağırdığı Barbie bebeklerinin satışının devam ettiğini gördü. Sakıncalı Barbie oyuncak bebeği satan mağazaların yetkilileri, dağıtıcı firma yetkililerinin henüz kendilerine sakıncalı oyuncakları toplamak için başvurmadığını söylediler.

'BİR MİKTAR' YÜKSEK'MİŞ

Amerikalı Mattel firmasının Türkiye'deki üç ana dağıtıcısından biri olan Mega Oyuncakçılık'ın sahibi Muharrem Vural, standardın üzerinde kurşun içerdiği için sahibinin intihar ettiği oyuncak arabanın sağlığa zararsız olduğunu iddia etti. Mattel'in diğer bir distribütörü olan Armağan Oyuncakçılık adına açıklama yapan Ahu Güngör Ağca da “Oyuncaklar tamamen, Mattel firmasının iyi niyetinden ötürü toplatıldı” dedi. Ağca 'aslında zorunlulğumuz olmamasına rağmen firma oyuncakları topluyor ve yenileriyle değiştiriyor” açıklamasını yaptı.


DERNEĞE HİÇ BAŞVURU YOK

Oyuncakçılar Derneği Oy Der'in Başkanı Ahmet Alioğlu, şu ana kadar konuyla ilgili kendilerine hiçbir başvuru yapılmadığını söyledi. Ahmet Alioğlu, “Daha konu çok yeni olduğu için satıcılardan ya da vatandaşlardan herhangi bir tepki almadık. Mattel firmasının tüm ürünleri ya da bütün Barbie bebek ürünleri hakkında bu şekilde bir şikayet yok. Sadece adı geçen üç ürün sakıncalı olarak kabul ediliyor. Konuyu araştırıyoruz” dedi.

YURTLAR OYUNCAKLARI İNCELEMEYE ALIYOR

Çocuklara zarar verdiği belirlenen oyuncakların bir milyonunun, 2005 yılında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurulu'na (SHÇEK) bağlı yurtlarda çocuklara dağıtıldığı belirlenmişti. SHÇEK İstanbul İl Müdürlüğü Basın Şubesi'nden Cem Karadeniz, Mattel firmasının 2005 yılında kuruma hibe ettiği oyuncakların çocuklar tarafından eskitilip atıldığını söyledi. Karadeniz, “Şayet böyle bir şey varsa dahi 2-3 yıldır o oyuncaklar çoktan eskimiştir. Hâlâ kullanılıyor olduğunu sanmıyorum. Ama yine de konuyu araştırarak gerekli tedbirleri alacağız” dedi.

yenişafak



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs