En Sıcak Konular

İran'a ihracat yüzde 30 düştü

6 Ocak 2014 09:35 tsi
İran'a ihracat yüzde 30 düştü İstanbul merkezli operasyon İran'la olan ticarete de darbe vurdu.

Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 17 Aralık İstanbul merkezli operasyonun ardından İran'a yapılan ihracatta yüzde 30'luk düşüş olduğunu söyledi. Çıkmaz, '17 Aralık olaylarından sonra İran'a olan ticarette belirli bir düşme gözüküyor' şeklinde konuştu. GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri ekiplerince düzenlenen operasyonunun İran'a yapılan ihracatta gözle görünür bir düşüşe neden olduğunu açıkladı.

YÜZDE 30'LUK DÜŞÜŞ

Çıkmaz, İran'a yapılan ihracatta Türkiye geneli yüzde 30'luk düşüş kaydedildiğini belirterek, bunun geçici süreliğine olacağını tahmin ettiğini söyledi. Çıkmaz ayrıca, 2014'ün ilk 4 ayında İran'a yapılan ihracat rakamlarının eski seviyelere geleceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

BATI'YA YAKLAŞIYOR

Çıkmaz konu hakkında şöyle konuştu: '17 Aralık operasyonundan sonra İran'a olan ticarette belirli bir düşme gözüküyor. İran, Avrupa Birliği ve Amerika'ya yaklaşıyor. Anlaşmaları yaptı. Bizim sıkıntımız olacak gibi gözüküyor. Ama yine de lojistik, komşuluk bakımdan hem de daha yakın mesafe nedeniyle nakliyattan dolayı belirli bir avantajımız olacak. Son zamanlarda İran'la sıkıntılar görülse bile uzun dönemde artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu bence geçici.' Uzmanlar ise hükümete yönelik operasyonun muhtemel etkilerinin farklı alanlarda görülebileceğini söyledi. Son yıllarda yükseliş trendini sürdüren Türk dış ticaretine olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Güneydoğu ihracat rekoru kırdı

Abdülkadir Çıkmaz geçtiğimiz haftaki açıklamasında, ihracat kayıt işlem hacminin yüzde 11,8 artışla 10 milyar 32 milyon 736 bin dolara yükseldiğini bildirdi. Çıkmaz, 10 milyar dolar sınırını aşarak birlik tarihinin en yüksek değerine ulaştıklarını belirtti. Çıkmaz, 'GAİB'in ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 11,8'lik artışla 10 milyar 32 milyon 736 bin dolara yükseldi. Birliklerimizce 2013 yılında önceki yıla oranla yüzde 14,2'lik artışla toplam 9 milyar 364 milyon 853 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Diğer ihracatçı birlikleri adına 667 milyon 883 bin dolarlık ihracat kayda alındı' dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs