En Sıcak Konular

Yeniden yargılamada 4 kriter

6 Ocak 2014 08:37 tsi
Yeniden yargılamada 4 kriter Prof. Dr. Ersan Şen, Başbakan Erdoğan’ın da sıcak baktığı yeniden yargılamanın nasıl olacağına ilişkin yol haritasını paylaştı. Şen’e göre, uygulama için 4 formül var.

Derin operasyonun ardından gündeme gelen “paralel yargı” tartışmaları dikkatleri, Özel Yetkili Mahkemeler’de (ÖYM) görülen önemli davalara yöneltti. Hükümet son yaşanan gelişmelerin ardından, aralarında Ergenekon, Balyoz gibi davaların da bulunduğu dosyalarda, “yeniden yargılama” yolunu açacak düzenleme için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kesinleşmiş davaları da kapsayacak “iade-i muhakeme” için Adalet Bakanlığı’nın çalışma başlattığını açıklaması, olası düzenlemenin “nasıl şekilleneceği” sorusunu gündeme getirdi.

Geçici 2. madde kaldırılacak
 

Hukukçulara göre, üzerinde çalışılan “yeniden yargılama” formülü şöyle: ÖYM’lere yargılama yetkisi veren geçici 2’nci madde iptal edilecek. Böylece ÖYM’ler tümüyle kaldırılmış olacak. ÖYM’ler tarafından verilen ve Yargıtay’da temyiz sürecinde olan tüm davalar, öncelikle “görev” yönünden bozulup yetkili ağır ceza mahkemelerine gönderilecek. TMK 10. madde kapsamındaki suçlarla ilgili yargılamalara bakan mahkemeler, yasa değişikliği ile kaldırılacak ve davalar, yetkili Cumhuriyet Savcılıkları veya adliye mahkemelerine gönderilecek.

Prof. Dr. Ersan Şen

‘Yeni deliller gerekli’


Balyoz'da esasını etkileyebilecek tanıklık yapmaları ya da delillerin sahteliği veya bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı olduğunun anlaşılması gerekir. Herkes, kesinleşen davalarda yeniden yargılama talep eder de önemli olan esasa etkili sebebin olmasıdır. Bunun dışında, AYM veya AİHM de bu yolu açabilir. Bu andan itibaren yargılanmanın yenilenmesi için yeni delil, tanık veya belge çıkacak. Deliller somut olmalı. AYM; İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7’nci maddesi, Anayasa’nın 38. ve Ceza Kanunu’nun 2. maddeleriyle güvence altına alınan insanların kanunları önceden bilme öngörme ve onların bu şekilde uygulanacağına dair inanç haklarının, yani ‘suçta ve cezada kanunilik’ ilkesinin ihlal edildiğinden bahisle yargılanmanın yenilenmesinin önü açılabilir. Tıpkı BDP’lilerde ve Mustafa Balbay’da olduğu gibi.

Anayasa Hukuku Prof. Dr. Ergun Özbudun

‘Geç de olsa hatadan dönülecek’


“Özel Yetkili Mahkemeleri kapatıp, devam eden davalar yönünden varlıklarını korumak hatalı bir uygulamaydı. Geç de olsa bu hatadan dönülmesi gerekiyor. Son dönemde yaşananlar ve hükümetin en yetkili isimlerinin yaptıkları açıklamalar, Özel Yetkili Mahkemelerde yapılan yargılamalarda kamuoyunda vicdanları rahatsız eden mağduriyetler yaşandığı yönünde genel bir kaygı oluşturdu. Özel Yetkili Mahkemeleri tamamen kaldırarak, ağır ceza mahkemelerinde yeniden yargılama yolu açılması, kamuoyundaki kaygıların giderilmesini de sağlayacaktır. Bu açıdan yeniden yargılama olumlu bir gelişme.”

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan

‘ÖYM’lerin kararları şaibeli’

“Son tartışmalar yargıya ve özellikle ÖYM’lere duyulan güveni ciddi şekilde zedeledi. Ortaya atılan iddialar ve yapılan açıklamalardan sonra, ÖYM’lerin kararları şaibeli bir noktaya gelmiştir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar için ağır ceza mahkemelerinde yeniden yargılama yolu açılmalıdır. Yapılacak düzenleme ile ÖYM’lerin devam eden davalar yönünden de yargılama yetkisine son verilmesi gerekir. Böylece, bu mahkemelerde görülmekte olan davalar ile bu mahkemelerce verilip temyiz aşamasında olan veya kesin hükme bağlanmış olan tüm davaların, yetkili ağır ceza mahkemelerinde yeniden görülmesinin yolu açılmış olur.”

Akşam



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs