En Sıcak Konular

Çantasında üç ülke ile yapılacak işbirlikleri var

6 Ocak 2014 08:04 tsi
Çantasında üç ülke ile yapılacak işbirlikleri var Yılın ilk yurtdışı gezisine dün çıkan Erdoğan, 5 günde Japonya, Singapur ve Malezya'ya gidecek. Erdoğan'ın çantasında üç ülke ile ekonomiden bölgesel meselelere kadar yapılacak işbirlikleri var.

Başbakan Tayyip Erdoğan, yılın ilk yurt dışı gezisi için Doğu Asya'da. Dün akşam İstanbul'dan başlayan ziyareti kapsamında sırasıyla Japonya, Singapur ve Malezya'da temaslarda bulunacak olan Erdoğan, 11 Ocak'ta Türkiye'ye dönecek.

Beş günlük ziyaretinde Erdoğan'a kalabalık bir işadamı heyeti ile bazı bakanlar eşlik ediyor. Ziyaretlerin ana gündemini ekonomik işbirlikleri oluştururken, ilk kez bölgesel konuların da gündeme geleceği öğrenildi.

Sabah'ta yer alan habere göre; Erdoğan'ın çantasında üç ülke ile ekonomiden bölgesel meselelere kadar geniş yelpazede yapılacak işbirlikleri var. Özellikle Ortadoğu meselelerinde Asya ülkelerinin Türkiye ile fikir alışverişi ve ortak politika belirlemeye büyük önem verdiği öğrenilirken, çeşitli vesilelerle orta düzeyli diplomat ve düşünce kuruluşu temsilcilerinin bu yönde Türkiye'de temaslarda bulunduğu öğrenildi.

Erdoğan'ın ilk durağı Japonya. İkinci nükleer santral çerçevesinde hükümetler arası anlaşma yapılan Japonya ile ikili ilişkiler Başbakan Shinzo Abe'nin Marmaray'ın açılış törenine katılımı ile tarihin en ileri noktalarından birine gelmişti. Erdoğan'ın, Japon mevkidaşı Abe ile Tokyo'da yarın gerçekleşecek görüşmede, Japonya ile özellikle Sinop nükleer santrali ile ilgili son prosedürlere ilişkin bazı anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Tokyo'da Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenecek konferansta bir konuşma yapacak olan Erdoğan, Türk-Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu'na katılacak. Çarşamba günü TÜRKSAT 4A Uydusu'nun yapıldığı merkezi ziyaret edecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Tokyo'da Japonya "Majesteleri Akihito" tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor.

TANK MOTORU ÜRETİMİ

Japon basını, Erdoğan ve Abe'nin, "Planlanan tank motorunu göz önünde tutarak savunma alanlarında ikili işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kalmalarının" beklendiğini yazdı. Türkiye'nin, Japon Kara Özsavunma Kuvvetleri'nin Type 10 tanklarında kullanılan motor teknolojisi ile ilgilendiğini kaydeden Japon basını, aynı kaynakların, tank motoru ortaklaşa geliştirmek üzere Tokyo'nun, son teknoloji ürünü olan tankın motorunu geliştiren Mitsubishi Heavy Industries ile Türk tarafı arasında ortak bir girişim üzerinde durduğunu söylediklerini aktardı.

İKİNCİ DURAK SİNGAPUR

Erdoğan, Japonya'nın ardından Singapur'a geçecek. Asya kaplanlarından biri olan Singapur'da da yapılacak görüşmelerin gündemi ekonomik işbirliği olacak. Erdoğan, perşembe günü Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edilmesinin yanı sıra, Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Loong ile ikili ilişkiler ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak. Başbakan Erdoğan'ın, dünyanın ikinci büyük konteynır limanı olan Singapur Limanı'nda da incelemelerde bulunması da planlanıyor.

CUMA MALEZYA'DA

Ziyaret turunun son ayağında Malezya'yı ziyaret edecek olan Erdoğan, burada ekonomik işbirliğinin yanında İslam coğrafyasındaki sorunlara ilişkin fikir alışverişinde bulunacak. Erdoğan, cuma günü mevkidaşı Necip Tun Abdürrezzak'la ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alınacağı görüşmeler gerçekleştirecek. Başbakan Erdoğan, Malezya Kralı Tuanku Abdülhalim Muazzam Şah tarafından da kabul edilecek. Türkiye- Malezya İş Forumu'na katılacak olan Erdoğan'ın, Araştırma ve Dönüşüm Vakfı ile Rezzak Yönetim Okulu tarafından düzenlenecek konferansta bir konuşma yapması bekleniyor. Erdoğan'a sadece Malezya'nın değil, İslam dünyasının en önemli üniversitelerinden kabul edilen Malezya Uluslararası İslam Üniversite'si tarafından "fahri doktora" unvanı da verilecek. Unvanın Erdoğan'a dünya barışına yaptığı katkılar çerçevesinde verileceği öğrenildi.

YENİ BAKANLAR EŞLİK EDİYOR
 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji Bakanı Taner Yıldız; Japonya, Singapur ve Malezya temaslarında Erdoğan'ın yanında yer alacak. Kabinenin yeni üyelerinden AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da bakan sıfatlarıyla Erdoğan'a yurtdışı ziyaretlerinde ilk kez eşlik ediyor.

 



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs