En Sıcak Konular

3 tutuklu milletvekili daha tahliye edildi

4 Ocak 2014 18:45 tsi
3 tutuklu milletvekili daha tahliye edildi Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen BDP milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Aktaş tahliye edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine oy birliğiyle karar verdi.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van milletvekili Kemal Aktaş'ın avukatlarının başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesinin, "tutukluluklarının makul süreyi aştığı" ve "seçilme haklarının ihlali" iddiasıyla başvurularını haklı bulması üzerine Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 milletvekilinin tahliye talebini görüştü.

Mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirme sonucu, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 14 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Aktaş ile 18 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Irmak ve "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" suçundan 27 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Sarıyıldız'ın oy birliğiyle tahliyesini kararlaştırdı.

Tutuklu vekiller tahliye edildi

Kararın ardından ilk olarak BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinden tahliye edildi.

Milletvekili Irmak, cezaevi çıkışında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, annesi Emine Irmak, yakınları ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı.

Irmak, gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevinden çıktığını ancak buruk bir sevinç yaşadığını belirterek, çok sayıda arkadaşının halen tutuklu olmasının üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Daha sonra Sarıyıldız ile Aktaş da tutuklu bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevinden tahliye edildi.

Salı günü TBMM'de yemin edecekler

Dün tahliye edilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, partisinin Mardin İl Teşkilatında kadınlarla bir araya gelerek bir süre sohbet etti.

Yıldırım, "Pazartesi Ankara'ya gidiyoruz, toplantımız var. Salı günü de gurup toplantımız var. Serbest kalan arkdaşlarımızın da katılımıya salı günü yeminimizi edeceğiz" ifadelerini kullandı" dedi.

Sevinçliyiz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP Diyarbakır il binasında, tahliye edilen BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve bağımsız Van milletvekili Kemal Aktaş ile görüştü.

Demirtaş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arkadaşlarımız adına çok sevinçliyiz. Uzun yıllardır haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuluyorlardı. Vekil seçildiler buna rağmen serbest kalmadılar" diyerek, milletvekili olarak yaklaşık 3 yılı içeride geçirdiklerini söyledi.

Yaşananların hukuksuzluk olduğunu kaydeden Demirtaş, "Serbest kalmaları hepimizi sevindirdi ama onlardaki buruk sevinci biz de yaşıyoruz. Gecikmiş bir tahliyeydi. Adalet yerini buldu diyemeyiz. Adaletsizlik gerçekleşmişti zaten. Arkadaşlarımızın tahliye edilmesiyle adaletsizliğin uzaması engellenmiş oldu. Çok sayıda arkadaşımız zaten içeride. Hatip Dicle bizim açımızdan seçilmiş bir milletvekilidir. Dicle'nin yerine onun milletvekilliğini gasbeden kişi şu anda mecliste vekilliğin keyfini sürecek, Dicle hapiste olacak. Bu bizim içimize sindirebileceğimiz bir durum değil" diye konuştu.

AA



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs