En Sıcak Konular

Komşuların arası açıldı

15 Ağustos 2007 22:12 tsi
Komşuların arası açıldı    

İki komşu ülke Şili ve Peru arasında kıta sahanlığı sorunu yaşanıyor.

Türkiye ve Yunanistan arasında yıllardır bir çözüm bulunamayan kıta sahanlığı sorununun bir benzeri Güney Amerika'nın iki komşu ülkesi Şili ve Peru arasında yaşanıyor. Dünyanın en büyük iki balık üreticisi olan iki ülke Büyük Okyanus'taki kıta sahanlığı konusunda yıllardır tartışıyor. Fakat ikili ilişkiler Peru resmi gazetesi El Peruano'da pazar günü Şili yetkililerini çileden çıkaran bir harita yayınlanmasıyla kopma noktasına geldi. Gazetede yer alan haritada kıta sahanlığı Peru aleyhine genişletilmiş şekilde gösteriliyor.

'HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ'

Gazetede yer alan hükümet tarafından kabul edilen yeni bir kararnameye göre kıta sahanlığının haritadaki şekliyle kabul edileceği belirtiliyor. Haritanın BM'ye gönderileceği kaydediliyor. Resmi gazetede yer alan bu harita ve kararname haberi üzerine Şili hükümeti Peru Büyükelçisi'ni geri çekti. Peru Hükümet Sözcüsü Ricardo Lagos Weber de, "Şili her zaman Şili topraklarındaki ve karasularındaki haklarını koruyacaktır. Buna kimse engel olamaz" diye konuştu.

CNN: LAHEY TEK ÇÖZÜM

Sözcü Peru Devlet Başkanı Alan Garcia'nın geçtiğimiz haziran ayında yaptığı bir açıklamayı hatırlatarak, "Hakkımızı korumak için Lahey Adalet Divanı'na gideceğiz" dedi. İki ülke arasında yaşanan gerginliği haber yapan Amerikan CNN televizyonu kıta sahanlığı sorununun Lahey'de kısa süre içinde çözülmemesi halinde bölgede büyük bir kriz yaşanabileceği yorumunu yaptı. 19'uncu yüzyıla damgasını vuran Pasifik Savaşı'nda Şili gelip gelmiş ve Peru'nun maden zengini bir bölgesini kendi topraklarına katmıştı. 1950'de çizilen deniz sınırında da balıkçılık bölgesinden yaklaşık 40 bin kilometre karelik bir alanın "çalındığını" iddia eden Peru bu sınırı genişletmek için çalışıyor.

aktifhaber



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs